Hekimleri birliktelik değerli ve güçlü kılar

Afyonkarahisar Tabip Odasının ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alev Türe ilk röportajını Kocatepe Gazetesi Muhabiri Burcu Aydın'a verdi.Burcu Aydın: Afyonkarahisar Tabip Odasının bahar döneminde seçilen ilk kadın Başkanı bir hekim olarak bundan sonra odayı ne gibi yenilikler bekliyor?Alev Türe: Afyonkarahisar Tabip Odasının ilk kadın Başkanı olmak gerçekten bir onur. Kadın olarak kadın hekimlerle ilgili [&hellip]

Afyonkarahisar Tabip Odasının ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alev Türe ilk röportajını Kocatepe Gazetesi Muhabiri Burcu Aydın’a verdi.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar Tabip Odasının bahar döneminde seçilen ilk kadın Başkanı bir hekim olarak bundan sonra odayı ne gibi yenilikler bekliyor?
Alev Türe: Afyonkarahisar Tabip Odasının ilk kadın Başkanı olmak gerçekten bir onur. Kadın olarak kadın hekimlerle ilgili bazı düşüncelerim var. Çünkü bizler her şeyden önce insan, anne ve kadınız. Bunların bir ağırlığı var. Bununla beraber mesleğimizin ağırlığını taşımak ciddi anlamda bir sorumluluk ve özveri istiyor. O yüzden kadın hekimlere yönelik toplantılar ve çeşitli şekillerde daha sık bir araya gelmek, kadın sorunlarını çeşitli platformlarda beraber değerlendirmek ve bununla ilgili çalışmalara ön ayak olmak en büyük isteklerimden birisi. Afyonkarahisar Tabip Odası’nda “Kadın Günleri” “Kadın Sempozyumları” düzenlemeyi istiyoruz. Yönetimde Genel Sekreter arkadaşımız da kadın. Onunla beraber kadınlara öncülüğümüz olsun, liderlik yapalım düşüncemiz var.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar Tabip Odası’nda yakın zamanlarda seminer, bilimsel söyleşiler, konferans v.b etkinlikler, oda tarafından yürütülen çeşitli projeler sözkonusuydu. Yeni dönemde bu tür faaliyetler olacak mı?
Alev Türe: İnşallah tüm bunlar çok istediğim şeyler. Yıllar önce Tabip Odası yönetimi olarak AB Projesi hazırlamıştık. Çocuk yaştaki evlilikler, üreme sağlığı ile ilgili bir proje hazırlamıştık. Kadın farkındalığı ile ilgili güzel bir proje çalışmasıydı. Biz öncelikle hekimlerin özlük haklarına değinip, daha sonra da toplumsal olan halk sağlığı problemi olarak nitelendirdiğimiz konulara dilimizin döndüğü kadar, gücümüzün yettiği kadar değinmeyi çok arzu ediyoruz. Bu konuda da yönetimi kurulu olarak diğer arkadaşlarımızla çalışacağız.
Burcu Aydın: Tabip Odası da dahil bir çok oda da geçmişe nazaran aktivite azlığı ya da deyim yerindeyse “tabela odası” olma gibi bir sıkıntı gözleniyor. Geçmişteki aktif günlere dönebilmek adına Afyonkarahisar özelinde yönetim anlayışında neler planlıyorsunuz?
Alev Türe: Tabip Odası olarak birincisi gerçekten hekim düzeyinde kişisel duyarlılık ve gönüllük isteyen bir hale dönüştü. Daha önce zorunluluktu sonra gönüllülüğe dönüştü. Takdir edilir ki şu anda sadece özel hastaneler, özel çalışma yapacak olan muayenehanelerde ki hekimlerimizin üye olma zorunlulukları var. Diğer hekim arkadaşlarımız bize gönüllülük esasıyla destek veriyorlar. Biz her yönetim kurulu üyesinin kendi alanı ve çevresinde farkındalık ve duyarlılığı artırma adına ekstra bir mesai harcayıp, kişilerle görüşmesi yönünde bir kanaate vardık.
Burcu Aydın: Şiddet hayatın her alanında olduğu gibi sağlıkta da sıkça yaşanıyor? Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için düşünceniz nedir?
Alev Türe: Maalesef son olarak Şanlıurfa’da bir pediatri asistanı arkadaşımız böyle bir olay yaşadı. Son derece barbarca gerçekleşmiş bir durumdu. Yeni Sağlık Bakanımız da hekim arkadaşımızı arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Elbette sağlıkta dâhil hayatın her alanında şiddete, bir kadın olarak kadınlara uygulanan, bir insan ve anne olarak çocuklara uygulanan kısaca her türlü şiddete karşıyım. Hep birlikte yekvücut tüm hastanelerin bu tür olayların karşında durması lazımdır. Toplumun temeli olan aileyi kadını ile erkeği ile insan oluşturur. Bunlar çok önemli faktörler. Ben hep söylerim toplumda kadını değersizleştirirsen o toplumun gidişatı çöker. Çünkü herkesi yetiştiren bir annedir.  Anne doktorundan mühendisine kadar her meslek grubundan insanı yetiştiren annedir.  İşte bu yüzden toplumumuzu değerli hale getirir. Dolayısıyla hekiminden tutun da tüm mesleklerde ve hayat içerisinde şiddete yer olmamalı.
Burcu Aydın: Toparladığımızda hekimlerin Tabip Odası çatısı altında bir araya gelmeleri neden gereklilik?
Alev Türe: Hekimlerimizin sivil toplum kuruluşu olan Tabipler Odasına sahip çıkmaları çok önemli. Özlük hakları için verilecek olan mücadeleden, mesleki anlamda birlik ve beraberliğin sağlanması için öncelikle odamıza sahip çıkmak durumundayız. Bu gerçeği iyi idrak etmek zorundayız. Bizi, yani hekimleri güçlü ve değerli kılacak olan şey birlik beraberliktir. Bu konu ile ilgili olarak kimi zaman sosyal faaliyetlerle kimi zaman sempozyumlarla kimi zaman bir yemek ya da kültürel aktivitelerle, gezilerle hekim arkadaşlarımızı kaynaştırarak bir çatı altında toplamayı arzu ediyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme