Hekimler yol ayrımında – Kocatepe Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kamunun yanı sıra mesai saati dışında özel muayenehane işleten ya da özel bir sağlık kuruluşunda çalışan hekimlerin 31 Mart 2011 Perşembe gününe kadar net bir tercihi ortaya koymak zorunda olduğunu vurguladı Hekimler tercihte zorunluİl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Tam Gün Yasası olarak bilinen doktorların tam zamanlı şekilde kamu [&hellip]

Hekimler yol ayrımında

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, kamunun yanı sıra mesai saati dışında özel muayenehane işleten ya da özel bir sağlık kuruluşunda çalışan hekimlerin 31 Mart 2011 Perşembe gününe kadar net bir tercihi ortaya koymak zorunda olduğunu vurguladı

Hekimler tercihte zorunlu
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Tam Gün Yasası olarak bilinen doktorların tam zamanlı şekilde kamu da çalışması yönünde ki kanunun 31 Ocak 2010 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu yasa da bir kısım maddelerin yürütmesini durdurduğunu söyleyen Dr. Yemenici; “Yürütmesi durdurulan ya da iptal edilen maddelerden bir tanesi de öğretim üyelerine tam gün çalışmasıyla ilgili maddeydi. Anayasa Mahkemesi akademisyenlerin mesai saati sonrası dilerlerse muayenehanelerin de çalışabilecekleri yönünde bir hüküm getirdi. Bunun üzerine bakanlığımızın sitesinde bir açıklama yapıldı. Bu maddenin kamu da devlet hastanelerinde çalışan uzman hekimleri kapsamadığı belirtildi. Mesai sonrası muayenehanelerine gidemeyecekleri açıklamasını getirmişti. Ancak TTB bakanlığımız sitesindeki bu açıklama doğrultusunda Danıştay’a başvurdu. Danıştay da yürütmeyi durdurdu. Yürütmeyi durdurduğu için bakanlığımız bunu uyguladı. Devlet hastanelerinde çalışan hekimlerimiz ya özel kuruluşta yarım gün ya da muayenehanelerini mesai saati sonrası yani saat 17.00’den sonra çalışmaya devam ettiler. Ancak bakanlığımız yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. Danıştay bu yıl Şubat ayında verdiği kararda bakanlığımızın savunması haklı buldu. Yürütmenin durdurulması kararını iptal etti. Dolayısıyla hekimlerimiz artık kamu ya da özel sektörü tercih edecek. Mesai saati bitimide olsa artık muayenahanelerine gidemeyecekler.” dedi.
Son gün 31 Mart
Konuyla ilgili olarak gerekçeli karar açıklaması beklendiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu’nun gerekçeli kararını açıkladığını bildirdi. Sağlık Bakanlığına ulaşan gerekçeli kararın artık son karar olduğunu ifade eden Dr. Yemenici şöyle konuştu: “Bu karara göre artık hekimlerimiz park time olarak muayenehane de ya da özel bir sağlık kuruluşunda çalışamayacaklar. Dolayısıyla Bakanlığımız tarafından gönderilen yazı gereğince bizde bu kararı uygulayacağız. Muayenesi olan hekimlerimiz ile özel bir kuruluşta park time olarak çalışan hekimlerimizin isimlerine yazı yazarak muayenehanelerinizi ya da park time çalışmasını 31 Mart 2011 Perşembe günü mesai saatine kadar sonlandırmaları için bir süre verdik. Bu süreyi verdik çünkü bir muayenehane de işletmedir. Verdiğimiz süre sonunda 1 Nisan 2001 Cuma günü itibariyle hala muayenehanesi açık olan varsa muayenehanesi açık olan varsa muayenehane ruhsatlarını iptal edeceğiz. Hekim ya kamu da çalışacak ya da istifasını verip özel bir sağlık kuruluşu ya da muayenehanesinde çalışacak. Danıştay’ın en son aldığı kararla muayenehanecilik dönemi sona ermiş oluyor. Arkadaşlarımız böyle bir kararı bekliyorlardı. Kendileriyle konuştuk bunu olgunlukla karşıladılar. Mevcut süreçte, randevular, takip edilen hastalar, alacak, verecek vs işlerin hal edilmesi amaçlanıyor.”
İlde 12 hekim part time çalışıyor
Afyonkarahisar’da part time 12 uzman hekimin çalıştığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, meslektaşlarının ağırlıklı olarak kamu da çalışma tercihinde bulunacağını tahminini dile getirdi. Afyonkarahisar’da 3 özel hastanenin alabileceği doktor kadrosunun dolu olduğuna dikkat çeken Dr. Yemenici sözlerine şöyle devam etti: “Gelişen safhalarda ful time çalışma imkanı buldukça il içi ya da dışında devlet memurluğundan istifa ederek tercihte bulunan bir kaç arkadaşımız belki çıkar. Alternatif çok net tercihler ortaya konulacak. Artık Türkiyemiz buna alışacak. Bilindiği üzere Sağlıkta Dönüşüm Programının bu bir parçası. Bundan 8 yıl önce ilimizde ful time çalışma oranı yüzde 12’di. Yüzde 88’lik oranı oluşturan hekimlerimizin muayenesi vardı. Şimdi yüzde 5’lik grubun muayenesi var. Özel muayenehane açmak için ağır standartlar var. Bunların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu yasanın hekimlerimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme