• Haberler
  • Genel
  • 'Hekimler, yarını göremiyor' – Kocatepe Gazetesi

'Hekimler, yarını göremiyor' – Kocatepe Gazetesi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, hekimlerin geleceğe ilişkin kaygılarının olduğunu söyledi. Afyonkarahisar Tabip Odası’nda yaptığı basın toplantısında konuşan Bilaloğlu, sağlıktaki durumu “çığrından çıkmaya aday” olarak özetledi Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu ve Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Gülriz Ersöz, Afyonkarahisar Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Basın [&hellip]

“Hekimler, yarını göremiyor”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, hekimlerin geleceğe ilişkin kaygılarının olduğunu söyledi. Afyonkarahisar Tabip Odası’nda yaptığı basın toplantısında konuşan Bilaloğlu, sağlıktaki durumu “çığrından çıkmaya aday” olarak özetledi

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu ve Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. Gülriz Ersöz, Afyonkarahisar Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, sağlıkta ciddi sıkıntıların yaşandığını, bu sıkıntıların hekimlerin gelecekle ilgili plan yapamamasına yol açtığını belirtti. Bilaloğlu, “Türkiye’de sağlık çalışanları ve özel olarak da hekimler yarını göremiyorlar. Tablonun belki de en karanlık yanı burası. Sıkıntılar, sorunlar olabilir, herkesin sıkıntıları, sorunları var. Biz bu ülkenin işsizlik oranını biliyoruz. İşsizlik oranını ya da insanların geçim durumunu rakamlardan bilmemize gerek yok. Hasta geldiğinde ‘Üzerini çıkart, sırtını dinleyeceğim’ dediğimizde, ‘Ağzını aç’ dediğimizde biz Türkiye’nin ortalama durumunu görüyoruz zaten” dedi.
Türkiye’deki ekonomik ve sosyal durumu dikkate alarak konuştuğunun altını çizen Bilaloğlu, “120 bin hekimin önemli bir çoğunluğu adına bunları söyleyebiliyorum. Biz hekimler olarak çok daha iyi koşullarda olan bu ülkenin insanları, yarını göremiyoruz. Ya da yarını karanlık olarak görüyoruz. Eğer bu bizim için böyleyse, toplumun büyük çoğunluğu tedavi edilemez. Çünkü ümidi olmayanın sağlığı da olmaz” diye konuştu.
Vekiller, maddelere vâkıf değil
Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ve tartışmalara neden olan yasa tasarısı hakkında da milletvekillerinin yeteri kadar bilgi sahibi olmadığını hatırlatan Bilaloğlu, “Torba Yasa, 100 küsur maddeyle başladı, 213 maddeye ulaştı. Ne iktidar milletvekilleri maddeleri biliyorlar ne de muhalefet partileri. Muhalefet partileri, geldiği anda biliyor. İktidar partisi milletvekilleri de maddelere vâkıf değiller” ifadelerini kullandı.
Bilaloğlu, şöyle devam etti:
“Biz söylem de dahil yenilenmeye hatta köklü bir değişime ihtiyaç var diye düşünüyoruz.
Türkiye sağlık ortamında kaynayan bir sıkıntı var. Buraya hızla bir akıl fikir toparlanması yapılmazsa iktidar tarafından inanın durum, çığrından çıkmaya aday gözüküyor.”
Tıp fakültesi açmada birinci sıradayız
Türkiye’de şu anda 77 tıp fakültesi olduğunu söyledi. Tıp fakültelerindeki tıp eğitiminin toplum sağlığı açısından alarm verecek bir noktada olduğunu savunan Bilaloğlu, “Türkiye, tıp fakültesi açma hızı açısından dünyada birinci sırada. Biz bunun çok iyi olmadığını düşünüyoruz. Bu sene tıp fakültelerine alınan öğrenci sayısı 8 bin 90 oldu. Bir önceki sene 6 bin 500’dü. Ondan önceki sene 5 bin 500’dü. Biz bu artan öğrenci alımını ve hızlı bir şekilde tıp fakültesi açılmasının nitelikli hekim yetiştirilmesinin ciddi tehlike altında olduğunu düşünüyoruz. Bunun toplum sağlığı açısından bir risk oluşturduğunu kanaatindeyiz.” şeklinde konuştu.
Daha önce komisyon kurulmuştuSağlık bakanının, Yükseköğrenim Kurulu (YÖK) ile birlikte Türkiye’de hekim sayısının az olduğunu ve hızla artırılması gerektiğini söylediğini hatırlatan Bilaloğlu, “Sağlık Bakanı, ‘Türkiye’nin olanakları nitelikli eleman yetiştirecek çerçevededir’ diyor. Biz bu kanaatte değiliz. Açıkçası Türkiye hekimlik ortamının bu eğitim süreçlerinde yer alan öne çıkmış bütün dinamikleri benzer kaygıyı paylaşıyor.” diye konuştu.TBMM’de 1990 yılında Türkiye’de yetiştirilen hekimlerin niteliklerini ve fazla tıp fakültesini soruşturan araştırma komisyonu kurduğunu aktaran Bilaloğlu, bu komisyonun tıpkı Susurluk Komisyonu ve diğer komisyonlar gibi olduğunu ifade etti.Türkiye’de, 1980 ile 1990 arasında 1986’dan başlayarak hızla çok sayıda tıp fakültesi açıldığını dile getiren Bilaloğlu, “O denemde hocalar, ‘yetiştirdiğimiz öğrencilere muayene olur muyuz, olmaz mıyız, düşünür��z’ soruların ifade etmeye başladılar. 1990 yılında Mustafa Kalemli’nin TBMM Başkanı olduğu dönemde Türkiye’de tıp fakültesinin niteliğini sorgulayan araştırma komisyonu kuruldu. 1980’de 20 idi tıp fakültesi sayısı, 1990’da 30 civarındaydı ve bu sorgulandı. Şu anda 77.” dedi.

Bakmadan Geçme