Hekimler, hukuki açıdan bilgilendirildi – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Tabip Odası, Av. Mehmet Gültekin yardımıyla hekimleri hukuki açıdan bilgilendirdi Konferansın açılış konuşmasında Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, “Yaptığımız işlerden dolayı yasalar karşısında sorumluyuz o zaman iyi bir hukuk bilgisine sahip olmalıyız. En azından kendimizi koruyabilmemiz için bunları yapmamız gerekiyor. Tıp Fakültesi'nde okurken kimse bizi bu dersleri vermiyor böyle bir açığımız var. O [&hellip]
Afyonkarahisar Tabip Odası, Av. Mehmet Gültekin yardımıyla hekimleri hukuki açıdan bilgilendirdi
Konferansın açılış konuşmasında Afyonkarahisar Tabip Odası Başkanı Kemal Demirkırkan, “Yaptığımız işlerden dolayı yasalar karşısında sorumluyuz o zaman iyi bir hukuk bilgisine sahip olmalıyız. En azından kendimizi koruyabilmemiz için bunları yapmamız gerekiyor. Tıp Fakültesi’nde okurken kimse bizi bu dersleri vermiyor böyle bir açığımız var. O zaman Oda olarak ara ara bu toplantıları düzenleyip, hekimleri bilgilendirmeye çalışmamız gerekiyor diye düşündük. Bu konuda da özellikle sağlık ve manfırat davaları ile ilgilenen İzmir’den bir avukat arkadaşımızı davet ettik konferansımıza konuşmacı olarak” dedi.
İnsanların şikayetlerinde değişme var
İzmir Barosu’nda görevli olan Avukat Mehmet Gültekin, ilk olarak özgeçmişi hakkında bilgi verdi. . Gültekin, “2008 senesinde yapılmış olan hasta hakları birimine yapılan başvurulardır. 2008 sene içerisinde hiç ihlal bulunamayan başvurular yüzde 54, kapsam dışı tibbi değil, doktorun kendisiyle alakalı olan başvurular yüzde 15, yani buradan çıkartıyoruz ki hakkımızda yapılmış olan şikayetlerin yüzde 70’i tibbiyeyle alakalı konular değil. Fakat geri kalan yüzde 30’luk ihlal tespitlerinde, yüzde 59 çalışanlardan kaynaklanıyor. Sistemden kaynaklanan yüzde 23, teknikten yüzde 13, yüzde 5 ise adli konulardan. Peki bu şikayetlerin dağılımı nedir? Hizmetten genel olarak yararlanamayan yüzde 45, saygı görmemek yüzde 27, bilgilendirilmeme, doktor seçememe, mahremiyetin ihlali, güvenliğin sağlanamaması, rıza almadan tıbbi girişim ve şikayetçi olmamak yada dava edememek. Şimdi bu oranlar özellikle 2000 senesinde tam tersinden değişmeye başladı. Hizmetten tamamen genel yararlanamama yüzde 50’nin üzerine çıktı. Şikayetçi olamama, dava edememe, doktor seçememe, mahremiyetin ihlali, güvenliğin sağlanamaması, rıza almadan tıbbi girişim, otomatik olarak bir anda yüzde 40’ın üzerine çıktı. Yani zaman içinde insanları şikayetleride değişmeye başladı” dedi.
Hastalığını bilmiyor olabilir
Hastaya bağlı olan nedenleri sıralayan Gültekin, “Hastaya bağlı olan nedenler hastanın hastalığını bilmemesi, ya da sınırlarını bilmemesi. Yani belirli aşamalarda yanlış yapan doktorun üzerine yürümeye kadar kendisini haklı görmesi. Hatalı yargılar, ücretsiz sağlık talepleri, özellikle bilmiyorum burda var mıdır ama İzmir’de gündüz çok fazla hastaneye giden olmamasına rağmen geceliğin, ücretsiz olduğu için acillerin önü dolup taşmaktadır. Şimdi bunları ayırmakta doktora düşüyor. Doktor eğer bu aşamada senin birşeyin yok bak bu adamın kafası yarılmış dediğinde hemen şikayete gidiliyor. Yani burada tamamen olması gereken yapan doktor ceza alır” diye konuştu.