Hekimler grev öncesi siyasileri ziyaret etti
Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri bugün ve yarın greve gidecek olan sağlık çalışanlarının sıkıntılarını MHP ve CHP’li siyasilere anlattı Performans emekliliğe yansımıyor Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Kemalettin Demirkırkan ve Yönetim Kurulu üyeleri “Sağlık alanında yaşanan son gelişmeler ve sorunlar” konusunda siyasi partileri ziyaret etti. Oda Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan öncülüğünde ki heyet ilk ziyaretini [&hellip]
Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri bugün ve yarın greve gidecek olan sağlık çalışanlarının sıkıntılarını MHP ve CHP’li siyasilere anlattı
Performans emekliliğe yansımıyor
Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Kemalettin Demirkırkan ve Yönetim Kurulu üyeleri “Sağlık alanında yaşanan son gelişmeler ve sorunlar” konusunda siyasi partileri ziyaret etti. Oda Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan öncülüğünde ki heyet ilk ziyaretini Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) yaptı. Dr. Demirkırkan, sağlık alanında yaşanan sıkıntılar hakkında detaylı bilgiler verirken daha önce de oda yönetimi olarak benzeri ziyaretler yaptıklarını söyledi. Sorunlar ve çözüm yolları için siyasi parti yöneticilerine dertlerini anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Dr. Kemal Demirkırkan; “Türk Tabibleri Birliği Genel Merkezi ve bir takım sendikaları önümüzdeki hafta içinde sağlıkçılar için bir genel grev planladılar. Hem bu grev nereden çıktı, niye hekimler böyle bir şey düşünüyorlar, isteklerimiz ve sıkıntılarımız nelerdir bunları paylaşmak istedik. Bugünkü ziyaretimizin asıl konusu bu. Sağlıkta dönüşüm yaklaşık olarak 1982 yılında başlayan bir süreçtir. Temel olarak Dünya Bankası ve IMF’nin sağlık politikalarının sağlığın özelleştirilmesini ön gören bir sistem. Bu aslında değişik iktidarlar döneminde de kısmen bir şekilde uygulanması denenmiştir. Ancak herhalde en ciddi uygulamayı Adalet ve Kalkınma Partisi 2002 yılından itibaren yapmaya başladı. Bu sürecin sonunda da biz sağlık çalışanları ciddi sıkıntılar çekmeye başladık. Özelleştirmeler gündeme geldi, sağlık çalışanlarının güvenceli çalşıma hakkının elinden alınması gündeme geldi. Yaklaşık 25 bin Aile Hekiminin sözleşmeli olarak çalışması gündeme geldi. Mecliste sıra bekleyen Kamu Hastaneleri Birlikleri Yasa Tasarısı var. Kamu da çalışan hekimlerinde bir süre sonra sözleşmeli olması ön görülüyor. Ücretler ve özlük haklarıyla ilgili sıkıntılarımız var. Emeklliliğe hiç yansımayan bir performans sistemi var. Bizi ilgilendiren kısmı bunlardır.” dedi.
Çok iş çok hata
Vatandaş penceresinden duruma baktıklarında sağlık politikalarının çok doğru kurgulanmadığı görüşünü aktaran Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Dr. Kemal Demirkırkan, hekimlerin ücretlendirme politikasının bir performans sistemine endesklendiğini söyledi. Performans sisteminin kabaca masa başı iş anlamına geldiğini belirten Dr. Demirkırkan; “Ne kadar iş yapılırsa performans sistemine göre o kadar para alınıyor. Sağlık özel bir şey. Herhangi bir parça ya da imalat yapmıyorsunuz. Sağlık geri dönüşsüz hasarları da beraberinde getiriyor. Ne kadar çok iş yaparsanız hata yapma oranınız da açıkçası o kadar çok artıyor. Sonuçta göreceli olarak hastanelerde ki kuyruklar erimiş gibi gözükse de uzun dönemli politikalara baktığınızda sağlık halkımız için sıkıntı olacaktır. Bir sürenin sonunda tıbbi hatalar daha çok artmaya başlayacaktır. Hekimlerde daha çok çalışmadan yorulmaya başlayacaktır. Bu tür politikalara karşıyız. Şimdiden neler yapılabilir düşüncesiyle siyasi parti yönetici ve temsilcilerini bilgilendirmek is-tedik.Seçim sonrası meclise girer-seniz konu hakkında bilgi sahibi olarak meclise girerseniz halkımız ve bizim açımızdan daha iyi olur diye düşünüyoruz.” diye konuştu.
Sağlık hizmeti kutsal görev
MHP İl Başkanı Ahmet Zeki Ertürk, Tabip Odası Yönetim Kurulu üyelerinin ziyaretleri nedeniyle kendile-rine teşekkür etti. Siyasi partilerin topluma hizmet eden kurumlar olduğunu, siyaset kurumunun temel amacının da bu olduğunu belirten Ertürk, sağlık hizmetlerinin insanların en çok ihtiyaç duydukları en önemli hizmetlerden birisi olduğuna temas etti. Sağlık hizmetini sunan kurumlar ve personelle, sağlık hizmetine ihtiyaç duyan insanlar olarak konunun ikiye ayrıldığını dile getiren Ertürk şöyle konuştu: “Elbette ki sağlık çalışanlarının problemlerine vakıfız. Sağlık sisteminde bir dönüşüm söz konusu. İnşallah bu hem çalışanları tatmin edip onların özlük haklarını iyileştirecek hem de hizmet talep eden toplumun ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir sistem oluşturulup her iki taraf memnun edilir. Bir kere sağlık hizmeti sunan o kurumların temel personeli olarak elbette ki özlük haklarınızın iyileştirilmesini talep etmek durumundasınız. Bizim inancımıza göre de sizin yaptığınız göre göreviniz kutsal bir görev. Çünkü bir toplumda sağlık hizmeti sunan kimselerin bulunması farzı kifayedir. Herhangi bir toplumda sağlık gibi bir hizmet sunan eleman yetişmemişse bu durumdan o toplumun hepsi sorumludur. Dinimiz bu kadar sağlığa önem vermektedir. Dolayısıyla sizler kutsal bir görev ifa etmektesiniz. Sizler yeni teknolojileri takip edip kendinizi yenileyebilirseniz insanların bu teknolojik insanlardan ve yeniliklerden azami derece de istifade etme imkanına kavuşacaklardır. Dolayısıyla MHP sağlık çalışanlarını sadece tabipler olarak ele almamaktadır. Diğer yardımcı sağlık personellerini kapsayacak nitelikte onların özlük haklarını iyileştirecek çözüm önerileri sunmaktadır. Sosyal güvencesi olsun veya olmasın herkesin devlet garantisi ile sağlık hizmetlerini alması için gerekli düzenlemeleri düşünmekteyiz.” Ziyaret sırasında MHP Milletvekili adayları Kemalettin Yılmaz, Öncül Kazancı ve Havaana Gencer’de hazır bulundu.
Vatandaşın sağlığı bozuluyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Nevzat Ercan ve 1. sıra Milletvekili adayı Ahmet Toptaş Tabip Odası Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Oda Başkanı Uzman Dr. Kemal Demirkırkan ziyaret nedenlerinin Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında yaklaşık 9 yıldır bir program bulunduğunu söyledi. Bu programın iyi taraflarını ve kötü taraflarını da oda yönetimi olarak anlatmaya çalıştıklarını bildiren Dr. Demirkırkan; “Son süreçte bizim açımızdan çember bizim için daraldı. Hekimler ve sağlık çalışanlarının tümü için geçerli bir süreç. Son dönemde artık hekimler açısından bıçak kemiğe dayandı. 13 Mart’ta Ankara’da 30 bine yakın katılımcının olduğu büyük bir eylem yapıldı. Bu eylem sonrası TTB, Eczacılar Odası ve bir takım sağlık sendikaları 19-20 Nisan için bir genel grev çağrısı yaptılar. Bütün Türkiye’de bugün ve yarın sağlıkçıların genel grevi söz konusu olacak. Bizde bu vesile ile biraz sorunlarımızı anlatalım istedik. Seçimlere girecek olan vekil adaylarımıza sorunları anlatalım dedik. Malum seçildikten sonra ulaşmak daha zor olabiliyor. Daha önce de biz CHP’ de biz raporlar sunmuştuk. Hatta Tam Gün Yasası’nın Anayasa Mahkemesi’nden dönmesinde CHP’nin epey katkıları var. Bunu da söylemek lazım. Bizim sorunlarımız var. Artık bizim açımızdan sıkıntı veriyor. Bu sorunları yaşarken vatandaşın sağlığı da bozulmaya başladı. Afyonkarahisar’da bir grev yapmak çok kolay olmuyor. Yerel baskılar vs şehrin küçüklüğü, küçük iller için bu genelde böyle oluyor. Biz oda olarak niye bu eylemleri yapıyoruz diye broşürler bastırdık. Bunları önümüzde ki 2 gün vatandaşın sağlığı için, kendimiz için neler istiyoruz bunu anlatmaya çalışacağız. Genel hatlarıyla sistem özelleşmeye doğru giden bir sistem. Dünya Bankası’nın 1980 sonrası kurgulanan sistemi AK Parti iktidarı döneminde uygulamaya konuldu.” ifadelerin kullandı.
Hekim hasta ilişiksi önemli
CHP İl Başkanı Nevzat Ercan, Tabib Odası üyesi heyetin ziyareti nedeniyle Oda Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan’a teşekkür etti. Ercan, hekimlerin konularına yabancı olmadıklarını bildiren hekim hasta ilişkisinin süreklilik arz ettiğini kaydetti. AK Parti ikitidarı döneminde hekim hasta ilişkisinin bir hayli yıpratıldığı düşüncesini açıklayan Ercan şunları söyledi: “Bu konuda Tam Gün Yasası’nda ki hastaların hekim seçme özgürlükleri ellerinden alındı. Biz buna karşıydık. Anayasa Mahkemesi’nde açılan dava ile kısmen hekim yararına çalışmamız oldu. Özelleştirme sürecinde özel hastaneler özendirilip devlet hastanelerinde ki sanki memurlara, uzman hekimlere nöbetler tutturmak çok afaki rakamlarla sanki doktorlar çok iyi ücretler alıyorlarmış gibi gösteriliyor. Bir uzman hekimin ben bin 750 TL aldığını biliyorum. Çok yüksek döner sermaye ile belki bir noktaya gelebiliyor ama zamanla daha da düşürüleceği yönünde. Gidişat böyle giderse hekimle-rimizin ekonomik durumlarıda pek iyi olmayacak.” Ziyaret sırasında, CHP Milletvekili adayı Ahmet Toptaş da hazır bulundu. (Kocatepe)