Hedef il eğitimini üst düzeye çıkarmak

Afyonkarahisar’ın eğitimde Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığını nedenleriyle anlatan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, eğitimi mümkün olduğunca üst düzeye çıkarmak için çalışacaklarını söyledi İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İGM üyelerine müdürlük çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı. Afyonkarahisar ilinde yeni göreve başladığını belirten Yalçın, meclis üyelerine kısaca kendisini tanıttı. Aslen Balıkesir’li olduğunu kaydeden Metin Yalçın, [&hellip]

Hedef il eğitimini üst düzeye çıkarmak

Afyonkarahisar’ın eğitimde Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığını nedenleriyle anlatan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, eğitimi mümkün olduğunca üst düzeye çıkarmak için çalışacaklarını söyledi

İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, İGM üyelerine müdürlük çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı. Afyonkarahisar ilinde yeni göreve başladığını belirten Yalçın, meclis üyelerine kısaca kendisini tanıttı. Aslen Balıkesir’li olduğunu kaydeden Metin Yalçın, milli eğitim teşkilatında 21 yıllık hizmet süresini tamamladığını ifade etti. Afyonkarahisar’da 1 Şubat 2012 tarihi itibariyle İl Milli Eğitim Müdürü olarak göreve başladığını söyleyen Metin Yalçın, çeşitli okullarda öğretmenlik, okul müdür yardımcılığı, müdürlük, değişik ilçelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlerini yürüttüğünü bildirdi. Yalçın, Bursa ilinin Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Afyonkarahisar’a atandığını dile getirdi.
Toplamda 694 eğitim kurumu
Afyonkarahisar’da eğitimi mümkün olduğunca üst düzeye çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, eğitimdeki kaliteyi artırmak için çalışacaklarını söyledi. Başta şahsı olmak üzere, ekibi, ildeki diğer kamu kurum kuruluşlarıyla iyi bir ilişki ve iletişimle çalışarak hedefe ulaşmak istediklerini belirten Yalçın; “İGM üyelerinden de eğitim çalışmalarına gerekli desteği mutlaka almamız gerekiyor. Meclis üyeleri bizi desteklerse eğitimde elde edilecek başarıya katkı sunulacağını düşünüyoruz. Başarıda bireysellikten söz etmek asla mümkün değil. Hep beraber bütüncül şekilde eğitim öğretime katkıda bulunulursa başarı elde ederiz diye düşünüyoruz. Hizmet ettiğimiz kesim bizim çocuklarımızın ve insanımızın bulunduğu bir kesim. Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak merkez dahil 17 ilçe olarak 524 örgün eğitim kurumumuz okul şeklinde yurt ve dershanelerle beraber 694 tane kurumumuz var.” dedi.
Teşkilat yapısı
örgün ve yaygın
İl merkezinde 189 eğitim kurumu bulunduğundan söz eden İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, öğretmen dağılımında merkez ve ilçelerin norm kadroda 8 bin 612 öğretmenin yer aldığını il genelinde mevcut kadrolu görev yapan öğretmen sayısının ise 6 bin 638 olarak açıkladı. İl genelinde bin 974 adet öğretmen açığı olduğunu aktaran Yalçın; “Öğretmen açığını 761 adet ücretli öğretmen ve 10 vekil öğretmenle onlardan azami verim olarak gidermeye çalışıyoruz. Şu an boş geçen dersimiz yok. Ancak vekil ve ücretli öğretmenlerle bunları doldurmak durumundayız. Genel itibariyle teşkilat yapımız örgün ve yaygın eğitim olarak ayrılıyor. Örgün eğitim okullarımızı kapsayan eğitim sistemi. Yaygın eğitimde hem Halk Eğitim Merkezlerimiz hemde açık ilköğretim ve açık lise olarak devam eden kurumlarımızdır. Ortaöğretim kurumlarımız mesleki ve genel liseler olarak ikiye ayrılıyor. Açık ilköğretimde 3 bin 252, genel açık orta öğretimde 3 bin 988, mesleki açık orta öğretimde bin 100 olmak üzere şu anda kayıtlı 8 bin 340 tane açık ilköğretim ve lise öğrencimiz var. Bunlar sadece dışarıdan sınavlara girerek dışarıdan okul bitiren öğrencilerimizdir.” diye konuştu.
Afyon geçiş noktası
İl genelinde toplam öğrenci sayısının 137 bin 191 olduğunu açıklayan İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, bunun 32 bininin orta öğretim, 93 bin 862’nin ilköğretim öğrencilerinin oluşturduğunu söyledi. Yalçın; “Maalesef Afyonkarahisar olarak birçok alanda Türkiye ortalamasının çok gerisinde olan bir iliz. El birliği ile bu ilin başarı çıtasını daha yukarılara çekmek zorundayız. Neden il genelinde başarısızlık ver diye bir çalışma yapılmış. Bu çalışmaya göre Öğretmenler Afyonkarahisar’da kalmak istemedikleri ortaya çıkıyor. Bir öğretmenin başarılı olması için en az 5 yıl kalması gerek. Ama Afyonkarahisar’a atanan öğretmenler burayı başka illere geçiş noktası olarak kullanıp tayin olup gittikleri için başarı oranı düşüyor. Bir başka neden ise sık sık değişen sınav sistemleri nedeniyle öğrencilerin sınavlarda başarısız olmaları gösteriliyor. Rehber öğretmen konusunda çok yetersiziz ve Türkiye ortalamasının altındayız. Bu etkenler yan yana geldiklerinde Afyonkarahisar eğitimde Türkiye ortalamasının gerisinde kalkıyor.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme