Hedef, Hıfzıssıhha Bölge Enstitüsü kurmak

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Afyonkarahisar'ın koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinde öne geçmesi için yoğun çaba harcıyor. Müdürlük, bu çerçevede 2019 ve 2023 hedeflerini belirledi. Fiziki yapının erişilebilir olması, tüm hizmetlerin bir yerleşkede toplanmasının yanı sıra Afyonkarahisar'da şişmanlık oranının yüzde 50 azaltılması ve ilde Hıfzıssıhha Bölge Enstitüsü kurulması öne çıkan hedefler arasında yer aldı. ERİŞEBİLİRLİK ÇOK [&hellip]

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Afyonkarahisar’ın koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinde öne geçmesi için yoğun çaba harcıyor. Müdürlük, bu çerçevede 2019 ve 2023 hedeflerini belirledi. Fiziki yapının erişilebilir olması, tüm hizmetlerin bir yerleşkede toplanmasının yanı sıra Afyonkarahisar’da şişmanlık oranının yüzde 50 azaltılması ve ilde Hıfzıssıhha Bölge Enstitüsü kurulması öne çıkan hedefler arasında yer aldı.


ERİŞEBİLİRLİK ÇOK ÖNEMLİ
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Afyonkarahisar’da birçok projenin hayata geçirildiğini belirterek “2019 ve 2023 hedeflerimiz var. Buradaki amacımızı en iyi koruyucu ve önleyici sağlık hizmetini Afyonkarahisar’a vermek ve Türkiye’ye örnek olmak. Şube şube hedeflerimiz var. Fiziki yapının erişilebilir olması, sağlık hizmetlerinin bir kampüste toplanması da bizim için önemli. İnsanların hayatını kolaylaştırıyorsunuz. Müdürlükte masa başında ebe hemşire istemiyoruz. Biz bu arkadaşlarımızı sahaya gönderiyoruz. Merkezi rapor görüntüleme sistemi kuruyoruz. Raporu okuyup yorumlayıp sisteme yükleyeceğiz. Böylece doktor da raporun okunması konusunda eğitimden geçecek. Sağlık çalışanlarına yönelik spor salonumuz tamamlandı. Dışarıdan gelen vatandaşlarımız için de tek şart, Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde başarılı olmak. Başarılı olduktan sonra buraya gelebiliyorlar, burası da ücretsiz” dedi.


SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ ÖRNEK
Egzersiz ağırlıklı kilo verme programının Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’da sadece Afyonkarahisar’da uygulandığını aktaran Lütfi Akgün, “Tüm ilçelerimizde Sağlıklı Yaşam Merkezi kurduk. Tüm ilçelerimizde Sağlıklı Yaşam Merkezlerimiz var. Afyonkarahisar’da 2019 yılına kadar şişmanlık oranını yüzde 50 azaltarak Türkiye’nin en az ilaç kullanan, en fit Anadolu şehri hâline getirmek istiyoruz. Afyonkarahisar’ın Kalbi projesi ile bunu hayata geçiriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nden buraya gelip sistemi incelediler. Böyle bir sistemin Avrupa’da olmadığını söylediler. Biz Türkiye’de, Afyonkarahisar’da bunu kurduk. Afyonkarahisar merkezde ikinci Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni kurduk. Dünya Sağlık Örgütü, takdirname verdi bize. İkinci kez gelecekler” ifadelerini kullandı.
KİLO VERMENİN RAHATLIĞINI GÖRECEKLER
Sağlıklı Yaşam Merkezleri’nin bir sonraki evresinin yataklı tedavi merkezi olduğunu aktaran Akgün, “Çok yüksek kilolu kişilerin tedavi edildiği yataklı bir merkeze ihtiyacımız var. Bu proje aşamasında. Allah izin verirse bunu da yapacağız. 20 gün, 1 ay, 3 ay otelcilik hizmetleri vereceğiz. Kişinin egzersizlerini yaptıracağız, motivasyonunu vereceğiz. Bir ayda ne kadar kilo vermesi gerekiyorsa verdireceğiz. Bunu baskıyla, zorla yaptırmayacağız. Örneklerini görecek orada. İnsanlar, bu programı uyguladıklarında iyiliği hissedecekler ve programı uygulamayı sürdürmek isteyecekler” şeklinde konuştu.
YENİ LABORATUVARLAR
KURULUYOR
Eski Devlet Hastanesi’nin bulunduğu binanın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından kullanıldığını söyleyen Akgün, bu binada restorasyon yapıldığını, restorasyonun Ekim ayı sonuna kadar bitmesini beklediklerini bildirdi. Restorasyonla birlikte laboratuvarların da kurulmakta olduğunu belirten Akgün, gerekli laboratuvarların faaliyete geçmesiyle birlikte önemli bir atılım daha yapılacağını söyledi. Akgün, şöyle konuştu:
“İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak laboratuvarlarımızı Hıfzıssıhha Enstitü Müdürlüğü hâline getirmek istiyoruz. Halk Sağlığı Laboratuvarımız bitti, Su Analiz Laboratuvarımız bitti, Çamur Analiz Laboratuvarımız tamam, Bölge TüberkülozLaboratuvarımızda yetkiyi aldık, İzmir ve Antalya bize bağlandı. Lejyonella Laboratuvarı bitti, Talassemi Tarama Merkezi bitti, Gıda Analiz Laboratuvarı’nın sözünü aldım. Afyonkarahisar’daki yumurta analizlerini biz çalışacağız. Her ağır sanayi kuruluşunun çıkardığı su kirliyse arıtılması gerekiyor. Atıksu Analiz Laboratuvarı’nda bu suların kirli olup olmadığına bakacağız. ToksikolojiLaboratuvarı kuracağız. Mesela işçi sağlığı çerçevesinde ağır metal zehirlenmesini nasıl anlayacağız? Kan ve idrar tahliline bakacağız. Cihazı aldık. Kömür Analiz Laboratuvarı için yetki verilirse bunun cihazı Ankara’da, bunu kurmak istiyoruz. Kuş gribi- domuz gribi vakalarının incelendiği İnfuleanza Laboratuvarı da kuracağız. Sonra bunların hepsinin bir araya getirilip Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü kurulması için başvuracağız. İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu enstitüler var. Afyonkarahisar, bir adım önde olacak.” >> Murat ARISOY’un Özel Haberi

43 PROJE HAYATA GEÇTİ

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, kurulduğundan bu yana pek çok projeyle önleyici sağlık hizmeti sundu. Müdürlük’ün hayata geçirdiği projeler ve yılları şöyle:
Proje No 1. Sinek Ve Haşerelerle Mücadele_2012
Proje No 2. Afyonkarahisar’ın Kalbi Projesi_2008-
Proje No 3. 2019 Yılına Kadar, Afyonkarahisar’da Şişmanlık Oranını yüzde 50 Azaltarak, Türkiye’nin En Az İlaç Kullanan Ve En Fit Anadolu Şehri Haline Getirmek
Proje No 4. Arıtma Tesislerinden Çıkan Atıkların Tarımda Kullanımının Önlenmesi Ve Bu Atıkların Güvenli Bertarafı
Proje No 5. Sağlık Tesislerinin Tek Çatı Altında Toplanması_2013-2014 (Tamamlandı)
Proje No 6. Mobil Kanser Tarama Aracı_2012-2013 (Tamamlandı)
Proje No 7. İşitme Engelliler Ofisi_2013-2014 (Tamamlandı)
Proje No 8. Talasemi Tarama Merkezi_2013-2014 (Tamamlandı)
Proje No 9. Halk Sağlığı Bölge Laboratuarı_2012-2015 (Tamamlandı)
Proje No 10. Bölge Aşı Depoları_Bolvadin Dinar Ve Merkez
Proje No 11. Tüm Entegre Hastanelerin Bünyesinde Evde Sağlık Birimi Kurulması_2012-2015 (Tamamlandı)
Proje No 12. Evde Bakım Birimi_2015-
Proje No 13. Özürlü Ve Yatalak Hastaların İhtiyaç Duyduğu Hasta Karyolası Ve Havalı Yatak Temini_2013-
Proje No 14. Tüberküloz İlaç Duyarlılık Laboratuarı_2014-
Proje No 15. Tüm Sağlık Tesislerinin Engelli Hastalara Uygun Hale Getirilmesi_2012-2015 (Tamamlandı)
Proje No 16. Biyomedikal Cihazların Kalibratör Laboratuarı, Tamiri, Bakım, Onarım Ve Elektronik Ortamda Takibi_2012-
Proje No 17. Mermer Tozlarının Bertarafı Ve Güvenli Depolanması_2012-
Proje No 18. Çalışan Sağlığı Birimi-Osgb-2012-2013 (Tamamlandı)
Proje No 19. Sağlık Çalışanlarında Sağlıklı İletişim Eğitimi_2012
Proje No 20. Nüfus Artışı Projesi_2014-
Proje No 21. Sınıf 1-4’lerde Flor Vernik Uygulaması_2015
Proje No 22. Tütünsüz Kampüs Alanı_Bolvadin Sağlık Yüksek Okulu_2015-
Proje No 23. Kapalı Sistem Su Depolarının Yaygınlaştırılması_2012-
Proje No 24. Tüm Aile Sağlığı Merkezlerinin Bakım Onarım Ve Mantolaması_2012-2015 (Tamamlandı)
Proje No 25. Sağlık Evlerinin Klima İle Merkezi Isıtılması_2015-
Proje No 26. Eğitim Aile Sağlığı Merkezi İle Ünv. Öğr.’Nin Kayıt Altına Alınması_2012-
Proje No 27. Yeni Sağlık Alanlarının Oluşturulması-Asm Arsa Tahsisleri_2015-
Proje No 28. Bölgesel Ketem’lerin Kurulması_Bolvadin-Dinar Ve Merkez_2015 (Tamamlandı)
Proje No 29. Sağlık Çalışanları Spor Salonu_2014-2015 (Tamamlandı)
Proje No 30. Halk Sağlığı Laboratuvarı Tıbbi Atık Deposu_2015 (Tamamlandı)
Proje No 31. Arsenik Arıtma İstasyonlarında Arseniğin Güvenli Bertarafı_2015-
Proje No 32. Aile Hekimlerine Otizm Eğitimi Ve Otizm Tarama Birimi_2015-
Proje No 33. Tüm İlçelerde Sağlıklı Yaşam Birimleri Tesisi_2015
Proje No 34. 6-10 Yaş Çocuklar Başta Fiziksel Ve Ruhsal Gelişimleri Olmak Üzere Okul Başarılarının Egzersiz İle Desteklenmesi Projesi_2015-
Proje No 35. Yüksekokuların İçinde Mobil Aile Hekimliği Birimleri
Proje No 36. Merkez İlçe Evlilik Öncesi Danışma Birimi
Proje No 37. Annelik Okulu
Proje No 38. Proje Geliştirme Birimi (Tamamlandı)
Proje No 39. Erken Uyarı_2012 (Tamamlandı)
Proje No 40. Afyonkarahisar Bölgesinde Bulunan Termal Havuz Ve Yüzme Havuzları Dezenfeksiyonu_2012
Proje No 41. Faaliyetlerin Müdürlüğümüz Kongre Katılımları İle Duyurulması_2012
Proje No 41. Toksikoloji Laboratuvarı
Proje No 42. Tarihi Bina_A Blok Bakım Ve Onarımı
Proje No 43. Yüksek Kilolu Kişilerin Evde Takibi

Bakmadan Geçme