Hedef Gazlıgöl pazarına sahip olmak

Yukarıtandır Köyü Sulama Kooperatif Başkanı Necmi Demiralay, köy halkının kalkınmış refah içinde bir ekonomiye sahip olabilmesi için Gazlıgöl beldesinde ki pazara üreteceği ürünlerle hakim olmayı hedeflediklerini söyledi Köyde 14 yıldır boşa akan suyun değerlendirilmesiyle yaş sebze meyve ve su ürünleri üretimiyle Gazlıgöl pazarının yanında termal tesislerin mutfak ihtiyaçlarını da karşılamak istediklerini kaydeden Yukarıtandır Köyü Sulama [&hellip]

Hedef Gazlıgöl pazarına sahip olmak

Yukarıtandır Köyü Sulama Kooperatif Başkanı Necmi Demiralay, köy halkının kalkınmış refah içinde bir ekonomiye sahip olabilmesi için Gazlıgöl beldesinde ki pazara üreteceği ürünlerle hakim olmayı hedeflediklerini söyledi

Köyde 14 yıldır boşa akan suyun değerlendirilmesiyle yaş sebze meyve ve su ürünleri üretimiyle Gazlıgöl pazarının yanında termal tesislerin mutfak ihtiyaçlarını da karşılamak istediklerini kaydeden Yukarıtandır Köyü Sulama Kooperatif Başkanı Necmi Demiralay, köy insanın doğal şartlarda organik ve hijyen kurallarına göre yapacağı üretimle farklı bir yaşam standardına kavuşacağına dikkat çekti.
Su alabalık üretimine uygun
Yukarıtandır Köyü Sulama Kooperatif Başkanı Necmi Demiralay, su ürünleri ve kanatlılar grubunda da yöre ihtiyacını karşılayacak potansiyeli hareket geçirmek için yola çıktıklarını ifade etti. Yukarıtandır köyünün sulu tarıma geçebilmesi için koope-ratif çabalarının başta köy halkı olmak üzere gerekli çevrelerce desteklenmesi gerektğini savunan Necmi Demiralay; “Köyümüzde 14 yıldır kullanılmayıp boşa akan bir kaynak suyumuz var. Sayın Kaymakamımız Ömer Faruk İlhan’la sıkça görüşüyoruz. Sağ olsun kendileri bize elinden gelen yardımda bulunuyor. Mevcut suyun tahlilinin yapılması noktasında da Kaymakamımız gereken giri-şimde bulundu. İnsani tüketilebilir sular yönetmeliğine göre arsenik değeri yüksek olan bu suda su ürünlerinin üretilebileceğini öğrendik. Su Ürünleri Mühendisleri tarafından kaynak iki defa yerinde incelendi. Kendileri, ‘Bu suda alabalık yetişir.’ dediler. ” dedi.
İstihdam da sağlanmış olacak
Yukarıtadır köyünün bağlı olduğu İhsaniye ilçesi kaymakalığına Yukarıtandır Köyü Sulama Kooperatif yönetimi olarak dilekçe ile başvuracaklarını aktaran Kooperatif Başkanı Necmi Demiralay, alabalık üretim tesisinin kendileri için başlangıç olacağını söyledi. Boşa akan kaynak suyun bulunduğu alanda kurulacak tesisin ömrü kadar arazi kiralama ya da tesis mülkünü kooperatif olarak satın alma düşüncesinden söz eden Demiralay şöyle konuştu: “Su Ürünleri Mühendisleri kurulacak tesis maliyetinin yaklaşık 30 ile 40 bin TL arasında olacağını söylediler. Ben 2009 yılında kooperatif yönetimine seçildiğimde arkadaşlarıma boşa akan suyumuzu değerlendirmemiz gerektiğini defalarca anlattım. Suyu değerlendirerek kooperatifimizin para kazanmasını sağlamak istedik. Biz 2009 yılında kuyuların devrini aldık. Bu kuyuların borcu var. Beş yıl ödemesiz, 25 yıl eşit taksitli ödeme planı var. 2014 Yılında borç ödemelerimiz başlayacak. Her yıl idareye 2014 yılından itibaren 5 bin 652 TL parayı 2039 yılına kadar yatıracağız. Bu kuyuların kooperatif sırtına kabur olmasını istemiyoruz. Toplam borcumuz ise 141 bin TL’dir. Bizde bu kuyular sırtımıza kambur olmadan bir işletme kurup köyümüz insanına da istihdam sağlayalım diyoruz.” diye konuştu.
Pes etmek yok
TKDK IPARD’ın proje çağrı ilanına maddi imkansızlık nedeniyle başvuramamaktan yakınan Yukarıtandır Köyü Sulama Kooperatif Başkanı Necmi Demiralay, başarılı olmak için önce yöre insanının işe inanması gerektiğinin altını çizdi. Başarılı ve gerçekçi projeler hazırlayarak başta Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun dikkatini çekerek yerel kaynağı kullanmak istediklerini dile getiren Demiralay sözlerine şöyle devam etti:
“Biz girişimlerde bulunduk. Yöre insanlarımızdan, imkan ve kaynak sahibi olan herkesten destek bekliyoruz. Orman köyü vasfımız olmadığından biz Orman ve Su İşleri Bakanlığı kredisinden faydalanamıyoruz. Köylümüz taşın altına el koymak durumunda. Bu işe inanmak zorundayız. Ben 3 yıldır mücadele ediyorum. Pes etmek yok. Mücadeleye devam edeceğiz.”
Haber: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme