Hedef Frig Vadileri’ni dünyaya tanıtmak

FRİGKÜM toplantısındaki gündem etkinliklerin değerlendirildiği encümen toplantısında Frig Vadileri’nin dünyaya tanıtılmasının önemine değinen Vali İrfan Balkanlıoğlu, foto safari ve hava yolu dergilerine reklam verilmesinin yararlı olacağını söyledi Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya Valilikleri’nin bir araya gelerek oluşturduğu Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği’nin (FRİGKÜM) encümen toplantısı Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleşti. Gündemdeki proje ve önerilerin değerlendirildiği [&hellip]

Hedef Frig Vadileri'ni dünyaya tanıtmak

FRİGKÜM toplantısındaki gündem etkinliklerin değerlendirildiği encümen toplantısında Frig Vadileri’nin dünyaya tanıtılmasının önemine değinen Vali İrfan Balkanlıoğlu, foto safari ve hava yolu dergilerine reklam verilmesinin yararlı olacağını söyledi

Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya Valilikleri’nin bir araya gelerek oluşturduğu Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği’nin (FRİGKÜM) encümen toplantısı Oruçoğlu Termal Otel’de gerçekleşti. Gündemdeki proje ve önerilerin değerlendirildiği toplantıya başkanlık yapan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, hazırlanan proje ve etkinliklerde asıl amacın Frig Vadileri’ni ulusal ve uluslar arası alanda tanıtmak olduğunu anlattı. FotoSafari, görüntülü fotoğraf tanıtımı, maraton, moto-kros, rahvan at yarışı, spor şenliği gibi etkinlik projelerinin görüşüldüğü toplantıya Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar ve Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin katıldı. Eskişehir Valisi Kılıçlar, FRİGKÜM’ün bütçesinin sınırlı olduğunu iyi kullanılması gerektiğini vurgularken, Kütahya Valisi Kenan Çiftçi ise, hava yolu şirketlerinin dergilerine reklam verilmesinin daha etkili olacağını anlattı.
Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya illerinin içerisinde bulunduğu FRİGKÜM encümen toplantısına Vali İrfan Balkanlıoğlu, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar ve Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin yanı sıra UTMK Kültürler Arası Diyalog Komitesi Başkanı Mehmet Kapaklı, Kültür Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Özgür Özarslan, Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir İllerinin İl Genel Meclis üyeleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreterleri, Kültür ve Turizm Müdürleri, Müze Müdürleri, Birlik üyeleri ve proje sahipleri ile Frig Kültürel Yollar ve Rotalar Eğitim Çalıştay’ı dahilinde otelde bulunan yerli ve yabancı konuklar katıldı. Dünya mirası’nın önemli bir varlığı olan Frig Medeniyeti’nin tarihi dokusu ve kültürel mirasıyla Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya sınırları içinde yer aldığını hatırlatan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Frig medeniyetinin en özgün eserlerinin yer aldığı Frig Vadileri’nde, eserlerin korunması, tanıtılması, turizme kazandırılması ve insanlık tarihinde önemli bir yer işgal eden kültürel farklıklarımızın gelecek nesillere aktarılması için bir araya geldiklerini söyledi. FRİGKÜM’ün amacının Frig Vadisi’nin önce yurt içinde, sonra yurt dışında tanıtılması olduğunu vurgulayan Vali İrfan Balkanlıoğlu, bölgenin gündeme getirilmesinin, bölgeye gelen turistlerin gelip geçeceği insanlara bir güzergah belirlenmesinin önemine değindi.
FRİGKÜM tanıtım yapmasının önemine değinen UTMK Kültürler arası Komite Başkanı Mehmet Kalpaklı, toplantı öncesi ve sonrasında da devam eden çalıştayın Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade etti. Türkiye’nin dünyanın en önemli yollarını ve rotalarını barındıran bir coğrafyada olduğunu kaydeden Mehmet Kalpaklı, “Bu üç ilimiz kültürel yolların ve rotaların kesiştiği bir yerdir. UNESCO şu ana kadar iki rotaya logosunu verdi ve akredite etti. Bunlardan biri Evliya Çelebi yolu, bu Kütahya Valiliğimizi ilgilendiriyor. Bir diğeri de Frig yolu, hem Eskişehir hem de Afyonkarahisar Valiliklerimizi ilgilendiriyor.” diye konuşurken, Frig kültürü ve eserlerinin korunması ile herkesin üstüne düşen görevler olduğunu kaydeden Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan ise, tanıtımın yanı sıra pazarlama ve alt yapının da önemli olduğuna değindi. Özaslan, “Tanıtım ayağında özellikle pazarlama ayağında, alt yapı ayağında etkinliklerin icrası konusunda bakanlık olarak doğrudan her türlü desteği vermeye hazırız. İlk hedef olarak şunları söylüyorum, öncelikle kendi eve ödevlerimizi yapacağız. Uluslar arası mecraya açılmadan evvel iç turizm acısında kendimizi geliştirirsek, bu tip disiplini sağlarsak uluslar arası anlamda da başarı yakalamış oluruz.” şeklinde konuştu.
Maddi birikimlerin çok yüksek olmamasına rağmen FRİGKÜM’ün bir takım gi-rişimleri hızla yürüttüğünü hatırlatan Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, öncelikli amacın Frig Vadilerini dünyaya tanıtmak olduğunu söyledi. Vali Kılıçlar, “Bizim amacımız Frig Vadisini, Frigleri dünyaya anlatmak ve dünyaya tanıtmak. Geçen yıl bununla ilgili maddi boyutları çok yüksek olmasa bile faaliyetler yaptık. ” ifadelerini kullandı.
Bölgenin tanıtımında yapılan faaliyetlerin etkin olacağını umduğunu söyleyen Kütahya Valisi Hakan Çiftçi, hazırlanan dokümanlarla yapılacak tanıtımın hem Avrupa’da hem de dünyada etkili olacağını anlattı.
Frig yolu çalışmaları hakkında birlik üyelerini bilgilendirerek, yolun belirlenmesi ve işaretlenmesi çalışmalarında son gelinen noktayı anlatan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sert ise, Frig yürüyüş yolunda Frigliler’in kullandığı Orijinal yolların kullanılmasının hedeflendiğini söyledi. Yürüyüş yolunun biri Eskişehir, biri Kütahya ve biri Afyonkarahisar’dan olmak üzere 3 koldan başladığına değinen Doç. Dr. Hüseyin Sert tüm yolların, Yazılıkaya’da birleşeceğini açıkladı. İşaretlemelerin uluslar arası standartlara göre yapılacağına da değinen Sert’ten sonra Arkeolog Metin Türktüzün ise Frigya Vadileri için bastırılması planlanan broşür ve haritalarla ilgili ön çalışmaları Birlik Başkanı İrfan Balkanlıoğlu ile Birlik üyelerine tanıttı.
Afyonkarahisar Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nin (AFOD) projesi olan FotoSafari projesi AFOD Derneği başkan yardımcı ve AKÜ öğretim Üyesi Hayati Ulusay tarafından bir sunumla anlatıldı. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelecek fotoğrafçıların foto safari sırasında hem Frig Vadisi’ni gezeceklerin hem de fotoğraflayacakları FotoSafari projesinde foto safari sırasında çekilen fotoğrafların yarışacağı bir de yarışmanın yapılacağı anlatıldı. Vadinin tanıtımı için hazırlanan foto video çalışması ise fotoğraf sanatçısı Ahmet Taşdelen tarafından katılımcılara gösterildi. AFOD’un FotoSafari projesi Vali Balkanlıoğlu, Vali Mehmet Kılıçlar ve Vali Kenan Çiftçi tarafından günün en uygulanabilir projesi olarak belirlendi. Yarışma ile ilgili ayrıntıların ve takvimin tamamlanması gerektiği belirtilirken, bir sonraki toplantıda konuyla ilgili nihai karar alınması kararlaştırıldı. Toplantıda Kütahya Gençlik Spor İl Müdürü tarafından projelendirilen spor etkinlikleri ile diğer projeler rahvan yarışları, motokros, maraton ve spor projeleri ise hem maliyetleri hem de seçim yılında etkinliklerin gölgede kalması nedeniyle bir sonraki gündeme alınmadı.
FotoSafari’nin yanı sıra foto video çalışması projesi ile ilgili mali durumun çıkartılması ve bir sonraki toplantıya hazır hale getirilmesi kararlaştırılırken, hazırlanacak fotoğraf, tanıtım haberi ve reklamların özellikle Avrupa’ya uçan THY uçaklarında yer alması kararlaştırıldı. THY dergisi SKYLife’ta Frig Vadisi’nin ücretsiz yer alması için Eskişehir Valisi Kılıçlar, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la görüşeceğini ifade ederken Vali Kılıçlar, her üç ilin bölgelerindeki kalkınma ajansları vasıtasıyla da Frig’e para desteği sağlamasını istedi. Bölgenin 1/25 binlik koruma planının Çevre ve Orman bakanlığı’nca yapılması için Bakan Veysel Eroğlu’na ricacı olunması gerektiğini de söyleyen Kılıçlar, birliğin bütçesinin sınırlı olduğunu ve iyi kullanılması gerektiğini kaydetti. Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir’in özel idarelerinden 50 biner TL’yi birliğe verdiğini açıklayan Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, seçim ya da farklı bir etkinlikle gündemde yer almayacak bir projenin ‘kendin çal, kendin oyna’ olacağından her projenin dikkatli değerlendirmesi gerektiğini anlattı.
Bir sonraki toplantının, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun Eskişehir’i 20 yıldır görmediğini belirtmesi ve Kütahya Valisi Kenan Çiftçi’nin de aynı görüşü belirtmesi üzerine Eskişehir il merkezinde yapılması kararlaştırıldı.

Bakmadan Geçme