• Haberler
  • Genel
  • Hedef, cami görevlilerinin vaaz edip ezan okuması

Hedef, cami görevlilerinin vaaz edip ezan okuması

Cami yardımlarının ne şekilde gerçekleştiğini anlatan İl Müftüsü Mustafa Kaya, uygun şartları taşıyan, eğitimden geçen din görevlilerinin kendi camilerinde vaaz edip ezan okuduklarını belirtti. Merkezi ezan ve vaaz uygulamasından kademeli bir geçişin yaşandığını belirten Kaya, “Kısmi geçişler var. Hedefimiz her camide din görevlisinin vaaz etmesi ve ezan okumasıdır. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Kurslarımız, seminerlerimiz [&hellip]

Hedef, cami görevlilerinin vaaz edip ezan okuması

Cami yardımlarının ne şekilde gerçekleştiğini anlatan İl Müftüsü Mustafa Kaya, uygun şartları taşıyan, eğitimden geçen din görevlilerinin kendi camilerinde vaaz edip ezan okuduklarını belirtti.

Merkezi ezan ve vaaz uygulamasından kademeli bir geçişin yaşandığını belirten Kaya, “Kısmi geçişler var. Hedefimiz her camide din görevlisinin vaaz etmesi ve ezan okumasıdır. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Kurslarımız, seminerlerimiz devam ediyor.” dedi
Afyonkarahisar Müftüsü Mustafa Kaya, din hizmetleri kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Camileri yaşatma derneklerinin belirli kanun ve izinler doğrultusunda yardım çalışmaları yürüttüklerini anlatan Kaya, merkezi ezan uygulaması ve vaaz konusunda vatandaşın merak ettiği soruları cevaplandırdı.
İzin usül ve esasları belli
İnşaat aşamasında olan ve çalışmaları belirli ölçüde tamamlanan çok sayıda camii olduğunu ifade eden İl Müftüsü Mustafa Kaya, mevzuat gereğince cami çalışmalarını derneklerin üstlendiğini, 3194 sayılı İmar Kanunu gereğince çalışmalar için mülki amirden olur alındığını kaydetti. Cami inşaat, tadilat çalışmaları için alınan olur sonrası cami derneği ile protokol imzalandığını anlatan Kaya; “İşin başlangıcından bitimine kadar kanuni tüm sorumluluğu dernekler üstleniyor. Herhangi bir isim ya da ad sonra konulabiliyor. Cami inşaata başlıyor. Bu mezkur derneklerce yapılıyor. Dernekler Müftülüğümüze müracaat ederek, fizibilite raporlarınıda dahil ettikleri yazıda camilerde yer ve gün tahsisi yapılmasını talep ederek yardım toplama taleplerini bildiriyorlar. Bizim olmazsa olmazlarımız var. Bilhassa valilik izin belgesi, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu gereği sergi serme usülü ile yardım toplanacaksa mülki amir izin vermek zorundadır. Derneklerin sunması gereken evraklardan bir tanesi budur. Dernekler Müdürlüğü’nden yardım toplama izin belgesi alıyorlar. Bu belge bir yıl süreli oluyor. Görevlilerimiz söz konusu yere gidip gerekli incelemelerde bulunuyorlar. İnşaatı devam eden cami çalışması doğrulandıktan sonra toplam 209 adet camimizi 5 gruba ayırıyoruz. Böylece her derneğe yardımcı olmaya gayret ediyoruz. Bir defada tek dernek yerine beşe bölerek, 5 derneğe 35-40’ar adet cami veriyoruz. Derneğin kendi gayretine göre en kötü yardım toplanma oranı 3 bin TL ile 12 bin TL arasında değişiyor.” dedi.
Cami yardımına duyarlılık iyi
Afyonkarahisar Müftüsü Mustafa Kaya, inşaat çalışması süren camiler arasında en bilinenin Kampus Camii olduğunu belirtti. Mehmet Akif Ersoy Camii, Kadınana Camiinde inşaat çalışmalarının yürütüldüğünü söyleyen Kaya, Uydukent’te Selçuklu ve Yeşilyurt Camiileri’nde çalışmaların bittiğini ifade etti. Bazı camilerde çevre düzenleme çalışmalarının yapılacağını kaydeden Mustafa Kaya, benzeri çalışmaların yürütüldüğü yaklaşık 9 caminin bulunduğunu bildirdi. İhtiyaç olan camilere yardım toplama amaçlı çalışan bir komisyon ve defterin bulunduğunu dile getiren Kaya, yardım toplanma sürelerinin belirli bir periyotta ayarlandığını söyledi. Müftü Kaya, çoğu zaman vatandaşların ve cami cemaatlerinin bu konuda duyarlı olduklarını kaydetti.
Kademeli geçiş yaşanıyor
Afyonkarahisar Müftüsü Mustafa Kaya, merkezi ezan uygulaması ve vaazın iki önemli uygulama olduğunu belirterek İmaret Camii’nden merkezi vaazın tüm camilere ulaştırıldığını kaydetti. Merkezi ezan uygulamasının da aynı şekilde gerçekleştiğini aktaran Kaya; “Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Görmez hocamız merkezi sistemden vazgeçilmesini istedi. Merkezi ezan ve vaaz sistemi nedeniyle din görevlilerinin pasifize olduklarını, görevlerinde yetersiz hale gelebildiklerini gerekçe olarak izah etti. Önemli nedenlerden bir tanesi budur. Her görevli kendi ezanını okursa hem ses armonisi açısından daha güzel olur hem de her din görevlisi kendi camiinde kendi mesleğini icra etmiş olacağı düşüncesiyle hareket ediliyor. Müftülük olarak merkezi ezan okunması ve merkezi vaazımızı kısmen aşamalı şekilde sona erdirmek istiyoruz. Bu durum bildiğimiz kadarıyla Türkiye genelinde de böyle yapılıyor. Çünkü her camimize her Cuma’da vaaz edecek ölçüde yetişmiş eleman bulamayabiliriz. Bu nedenle öncelikle biz tespitimizi yapıyoruz. Yüz yüze vaaz edecek personelimizi eğitiyoruz. Bu kolay bir iş değil. Vaaz edecek personelin yetişmesi zaman ister. Yaklaşık 25 kadar camimizde kurstan geçen hocalarımıza izin verdik. Hala kurslarımız devam ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bizden bunun denetimini ve rehberlik yapmamızı da istiyor.” diye konuştu.
Niyet sayıyı artırmak
Merkezi ezan uygulamasının terkinde yaklaşık 25 camide din görevlileri tarafından ezanın bizzat okunduğunu açıklayan İl Müftüsü Mustafa Kaya, bu sayıyı artırma niyetinde olduklarını ifade etti. Merkezi ezan uygulamasından her camii görevlisinin bizzat okuyacağı ezan uygulamasına hemen geçmek istemediklerini belirten Kaya şöyle konuştu: “Çok güzel ve düzenli bir ezan dinlenirken birden bu durumun bozulması elbette doğru olmaz. Herkesin sesi çok iyi değil. Çok bozuk okunan ezanların devreye girmesi sıkıntıya neden olur. İnsanlarımızın tepkisi çok farklı oluyor. Kimi insanımız her caminin görevlisince ezanın okunmasını isterken kimileri de ne güzel ezan dinliyorduk standarttı diyebiliyor. Biz orta yolu bularak mümkün mertebe her camii görevlisinin ezanı okumasını ve vaaz etmesini istiyoruz. Uygun şartları taşıyan din görevlilerimizin kendi camiilerinde ezan okumalarına Müftülük olarak sıcak bakıyoruz. Bunu bir aşamaya bağlı olarak gerçekleştirirken denetimlerimiz ve hassasiyetlerimiz devam ediyor. Kısmi geçişler var. Hedefimiz her camide din görevlisinin vaaz etmesi ve ezan okumasıdır. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Kurslarımız, seminerlerimiz devam ediyor.”

Bakmadan Geçme