Hayvancılık ve tarım bölgeleri net belirlenmeli!

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Oda Başkanı Doçent Dr. Fatih Birdane, oda olarak camiada yaşanan sıkıntıları ve çözümüne yönelik düşüncelerini Kocatepe Gazetesi muhabirine aktardı.Burcu Aydın: Camianın başlıca sorunları nelerdir?Fatih Birdane: Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası olarak çeşitli konulardaki sıkıntıları dile getirmek isterim. Sözünü edeceklerimizi Türkiye'nin tamamında uygulanmasını istiyoruz. İlimizde fazla miktarda veteriner hekim bulunmaktadır. Biz daha önce Bakanlık [&hellip]

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Oda Başkanı Doçent Dr. Fatih Birdane, oda olarak camiada yaşanan sıkıntıları ve çözümüne yönelik düşüncelerini Kocatepe Gazetesi muhabirine aktardı.
Burcu Aydın: Camianın başlıca sorunları nelerdir?
Fatih Birdane: Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası olarak çeşitli konulardaki sıkıntıları dile getirmek isterim. Sözünü edeceklerimizi Türkiye’nin tamamında uygulanmasını istiyoruz. İlimizde fazla miktarda veteriner hekim bulunmaktadır. Biz daha önce Bakanlık yetkilileri ile bu konuyu görüştük. Serbest Veteriner Hekimlerin özellikle bakanlığın sıkıştığı herhangi bir konuda örneğin havyan sağlığı gibi konularda yardım edebileceklerini belirtmiştik. Bu konuda açığız.
Burcu Aydın: Sayın Hocam veteriner hekim enflasyon hem Afyonkarahisar hem de Türkiye geneli için geçerli. Temel nedeni nedir?
Fatih Birdane: Türkiye’de şu anda 29 adet Veteriner Fakültesi var. Artık tam sayıyı kaçırır hale geldik. Ama muhtemelen 26 fakülte faal olarak öğrenci almaktadır. Bu durum hem ülke bazında hem de ilimizde Veteriner Hekim enflasyonu oluşturmaktadır. Bu sıkıntılar özellikle yapılan Kurultay’da da dile getirildi. Bu durumla ilgili hazırlanan rapor hem Bakanlığa hem de YÖK’e iletildi. İlgili ve yetkili makamlardan çözüm bekliyoruz.
Burcu Aydın: Yaklaşan Dünya Veteriner Hekimler Gününe özel bir aktivite planlanıyor mu? Bilhassa meslek sorunlarının çözümüne yönelik?
Fatih Birdane: Dünya Veteriner Hekimler Günü Nisan ayının son Cumartesi günü olarak belirlenmiştir. Bu nedenle tarihi değişmektedir. Biz oda olarak son 5 yıldır Dünya Veteriner Hekimler Gününü Veteriner Fakültemizle birlikte kutluyoruz. Bu sene de inşallah böyle bir etkinlik olacak. Ara ara sene içerisinde meslektaşlarımızı toplayarak istekleri ve talepleri alıyoruz. Yapılanlar ve Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin yaptıklarıyla ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz. Hazırda kullanılan bir web sitemiz de var. Bu site aracılığıyla duyurularda bulunmaktayız.
Burcu Aydın: Afyonkarahisar genelinde kaç Veteriner Hekim bulunuyor?
Fatih Birdane: Şu anda ilimizde 485 Veteriner Hekim il merkezi ve ilçelerimizde dâhil olmak üzere odamıza kayıtlıdır. Bunların içerisinde 126 tane klinik sahibi olan Veteriner Hekimlerimiz var. Diğerleri Afyonkarahisar’da hayvancılık ve gıda ile ilgili işletmelerde çalışmaktadır.
Burcu Aydın: Veteriner Hekimlerin ya da mesleğin ilde ve yurt genelindeki başlıca sorunu nedir?
Fatih Birdane: Bizim mesleğimizin ana problemi para dönüşlerinin yeterince olmamasıdır. Özellikle hayvancılıkla uğraşan yetiştiricilerimiz, çiftçilerimizin ödemeleri gecikmeli yapıyorlar. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 70’de bu problem var. En büyük problemimiz budur. Bir diğer problem de Türkiye genelinde ilaç sektöründe spot ilaç diye tabir ettiğimiz ilaç sistemidir. Veteriner Hekimlerin ciddi manada parasal dengelerini sağlamak adına güçlük çekmelerinde önemlidir.
Burcu Aydın: Camia olarak ülke genelindeki beklentiniz nedir?
Fatih Birdane: Veteriner Hekimlerimiz kendi alanlarında çalışmaktalar. Gerek duyduklarında diğer kurum ve kuruluşlardan yardım alabilmektedirler. Zaman zaman hayvancılık, hayvan sağlığı ya da tarım hayvancılıkla ilgili açıklamalar yapıyoruz. Tüm illerde yapılmasını beklediğimiz şey; Hayvancılık ve tarımla ilgili alanların net belirlenmesini istiyoruz. Bir hayvan yetiştiricisi ya da hayvancılık yapmak isteyen bir kişi şehrin neresinde ve hangi alanında nasıl hayvancılık yapacağını tüm ülkedeki il ve ilçelerde belirlenmesini bekliyoruz. Çünkü bilindiği üzere iller veya ilçeler genişlerken doğal olarak bu büyükbaş koyun, keçi yetiştiricilerinin meskenlerden koku olsun, hayvandan rahatsız olma gibi nedenlerle meskûn mahallerden çıkmaları talep ediliyor. Bu normal bir şey ancak nereye gidileceği bilinmediğinden bu talebin karşılığı yok. Herkes kendince bir yer bulup gitmeye çalışıyor. Bunu da yüzde 80 oranda beceremiyoruz. Durum böyle olunca hayvan yetiştiricisi azalıyor. Bu doğal bir durumdur. Hayvan sayısının son 5 yılda özellikle TÜİK verilerine göre artıyor gözükmesi bizim için çok yeterli değildir. Bu durum zaten ette ve sütteki çalkantılardan da anlaşılmaktadır. Hayvan ve tarım faaliyetlerinde nerede konuşlandırılması isteniyorsa o bölgelerin belirlenmesi zorunludur. Bunun ne sanayi ne de meskûn alanlarla sıkıştırılmasını istemiyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme