Hayvancılık masaya yatırılacak – Kocatepe Gazetesi
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin dün başlayıp yarın sona erecek olan toplantı oturumlarında yapılan faaliyetler, projeler masaya yatırılacak Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği 6. SÖS Yıllık Değerlendirme Toplantısı dün Afyonkarahisar’da İkbal Termal Otel’de başladı. Toplantı 22 Kasım Salı günü tamamlanacak.Modernizasyon zorunlu kılındı Toplantının açılış konuşması bölümünde ilk konuşmayı Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez [&hellip]
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin dün başlayıp yarın sona erecek olan toplantı oturumlarında yapılan faaliyetler, projeler masaya yatırılacak
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği 6. SÖS Yıllık Değerlendirme Toplantısı dün Afyonkarahisar’da İkbal Termal Otel’de başladı. Toplantı 22 Kasım Salı günü tamamlanacak.
Modernizasyon zorunlu kılındı
Toplantının açılış konuşması bölümünde ilk konuşmayı Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tokoğlu yaptı. Tokoğlu, yıllık proje değerlendirme ve eğitim toplantısının 6. düzenlediklerini söyledi. 1994 yılında Tarım Bakanlığı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliklerinin katkıları ile Soy Kütüğü Kayıt Sistemi oluşturulduğunu kay-deden Tokoğlu, 2000 yılında ise Ön Soy Kütüğü Kayıt Sismeminde önemli mesafe kat edildiğini belirtti. Tokoğlu şöyle konuştu; “Soy kütüğü kayıt sistemimizin nihai hedefi döl kontrolüdür. Toplamış olduğumuz rakamlar döl kontrolü projesi ile anlam kazanmaktadır. Aksi durumda yürütmekte olduğumuz kayıt sisteminin meyvesiz bir ağaçtan farkı yoktur. Bakanlığımızın mevzuatlarına ek olarak gerek AB uyum süreci kapsamında ki gereklilik gerekse üyesi bulunduğumuz Uluslar arası Hayvan Kayıt Komitesi’nin direktifleri kayıt sisteminin modernizasyonunu zorunlu kılmıştır.” dedi.
Toplu ette KDV yüzde 1’e inecek
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Velioğlu, devlet ve milletin bir araya geldiğinde Türk inekleri ve Türk boğalarının kızlarının tonlarca litre süt verdiğinin altını çizdi. Yakın gelecekte ithalatın da önünün kesilip 3-5 yıl içinde ihracatçı ülke konumuna gelinme isteğinden söz eden Velioğlu; “İnşallah destekler devam ettiği sürece Bakanımızdan da sözleri aldık. Hep beraber üretim birliğini harekete geçirmede katkılar sunacağız. Projeye katkı veren kuruluşlara ve herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten milli dava olarak söylüyorum. Bakanımız toplu ette KDV’nin yüzde bire ineceğini açıkladı. Ev sahipliği yapan Afyonkarahisar Valiliği ve Tarım Müdürlüğüne teşekkür edi-yorum.” diye konuştu.
Afyonkarahisar isabetli tercih
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, 6. yapılan Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü ve Döl konulu yıllık de-ğerlendirme toplantı-sında öncelikle daha önce yapılan faaliyetlerin değerlendirilip karşılıklı olarak problemlerin konuşulacağı-nı kaydetti. Bir araya gelerek tüm çalışanlarla bir aile oluşturuldu-ğunun hissedileceğini söyleyen Karaca; “Bu toplantılar çok yararlı. Merkez Birliğine top-lantıyı düzenledikleri için teşekkür ediyorum. Afyon ilimize ve Valimize ev sahiplikleri için teşekkür ediyorum. Afyon ilinin toplantı için seçilmesi anlamlı. Son yıllarda hayvancılık açısından Afyon ili gerçekten ilerleyen bilhassa ülkemizde hayvancılık ürünlerinin işlendiği bir il olması nedeniyle gerçekten kıymetli bir ilimizdir.” şeklinde konuştu.
Çabalar takdire şayan
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar sucuğunun farklı bir lezzeti bulunduğunu, yumurtacılığın ilde Türkiye’nin yumurta borsasının kurulup fiyatının belirleneceği kadar fazla olduğunu vurguladı.
Vali İrfan Balkanlıoğlu; “On milyon civarında yumurta tavuğumuz var. Günde 5-6 milyon yumurta çıkar ve yurt dışına ihraç edilir. Kaymakamlık adaylığı döneminden beri taşradayım. Kendimde Çorumlu’yum. Hayvancılığımızın seyrini ister istemez bizde meslek icabı hep görüyoruz. Dünyada bu işleri çoktandır Avrupa da üreticilerin kendi aralarında kurdukları birlikler aracılığıyla yaptıklarını birçok sorunlara onların çözüm bulduklarını da biliyoruz. Hayvanların soy kütükleri artık kayıt altında. Geleceğe güvenle gidiliyor. Bunlarda teşkilat çalışanlarının büyük emekleri var. Ben Edirne’de de çalıştım. Değişik tespitleri gördük. Buzağı güzeli seçip altınla ödüllendirildi. Sürekli iyi hayvan yetiştirme gayreti var. Tarım Bakanlığını bu çabaları nedeniyle kutluyorum. Bu çabalara rağmen dünyanın en pahalı etini biz yiyoruz. Buna ilişkin yoğun çabalar var. Et ve süt ürünleri ihraç eden bir ülke olacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu. Toplantı 22 Kasım Salı günü akşamına kadar devam edecek. (Kocatepe)