HAYEXPO Canlı Hayvan Fuarı açıldı

Katılımcı firmaların müşteri potansiyellerini geliştirmek, yeni ırkları tanıma fırsatı sağlamak, firmalar, birlik ve üreticilerin sektöre katkılarını ön plana çıkarıp kamuoyuna duyurmak ve ticari ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla Afyonkarahisar Canlı Hayvan Fuarı Vali Mustafa Tutulmaz'ın katıldığı programla kapılarını açtı.Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen Afyonkarahisar Canlı Hayvan Fuarı bu yıl 3-6 Mayıs tarihleri arasında 4 gün [&hellip]

Katılımcı firmaların müşteri potansiyellerini geliştirmek, yeni ırkları tanıma fırsatı sağlamak, firmalar, birlik ve üreticilerin sektöre katkılarını ön plana çıkarıp kamuoyuna duyurmak ve ticari ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla Afyonkarahisar Canlı Hayvan Fuarı Vali Mustafa Tutulmaz’ın katıldığı programla kapılarını açtı.
Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen Afyonkarahisar Canlı Hayvan Fuarı bu yıl 3-6 Mayıs tarihleri arasında 4 gün süreyle açık olacak. Afyonkarahisar Canlı Hayvan Borsasında gerçekleştirilen açılış programına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakanlık Bölge Koordinatörü Mustafa İslamoğlu ve firma yetkilileri katıldılar.
“TÜRKİYE’NİN ET BORSASINI
BURADA OLUŞTURMALIYIZ”
Canlı Hayvan Fuarı’nın açılışına katılan Vali Mustafa Tutulmaz Afyonkarahisar’ın lezzetin termalin, tarihin ve kültürün de merkezi olduğunu belirtti. Canlı Hayvan Fuarlarının önemine değinen Vali Tutulmaz, “Bugün burada Canlı Hayvan Fuarının açılması nedeniyle Afyonkarahisar’ın lezzetin merkezi olma konusundan bahsedeceğim. Afyonkarahisar lezzetlerinin tanıtımı ve lezzetlerimizin ülke sınırlarını da aşmasını sağlamak için de Canlı Hayvan Fuarının önemli olduğunu düşünüyorum. Biz Afyonkarahisar’ın tanıtımında festivallerin, fuarların her geçen gün artarak devam ettiğini görüyoruz. Gerek kamu kurum ve kuruluşlarımız, gerek sivil toplum kuruluşlarımız gerekse de halkımız yakından destek vererek ilimizin her geçen gün marka değerlerini artırmaya çalışıyorlar. Buna bağlı olarak ta ilimizin marka şehir olması adına büyük bir çaba sarf ettiğimizi belirtmek istiyorum. Canlı Hayvan Fuarında yine benzer şekilde hayvansal gıdaların, et ve süt ürünleri alanında tanıtım yapmak amacıyla önemli bir görevi yerine getirdiğini görüyoruz. Ancak borsamızın geçen yıl açılışında ifade edildiği şekliyle Türkiye’nin et borsasının burada oluşturulacağına dair iddiamızı yerine getirmek amacıyla hep birlikte ele ele çalışmamız gerekmektedir. Böylelikle borsamızı Türkiye’nin et borsasının belirlendiği bir yer haline getirmemiz gerekiyor. Bu konuda gerek kamu kurum ve kuruluşları, gerekse de borsamız üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekir ki lezzetin merkezi olmamız hususunun daha sağlıklı bir şekilde devamı sağlansın. Bu anlamda ilimizin tanıtımına, gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayacak Canlı Hayvan Fuarı ve bunun gibi etkinliklerde emeği geçenlere teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
ÇOBAN: FİKİR
BABASI MÜHSÜRLER
Afyonkarahisar Ticaret Borsası’nın (ATB) Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı hayvan borsasını yaptığını belirten Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Belediye olarak destek verdiklerini ama işin fikir babasının ATB Başkanı Mehmet Mühsürler olduğunu anlattı. Dünyaya örnek bir tesisin Afyonkarahisar’a kazandırıldığını söyleyen Çoban, Canlı Hayvan Fuarının Türkiye ve Afyonkarahisar hayvancılığına katkılar sağlamasını diledi.
KANUNİ DÜZENLEMELERE GİDİLMELİ
Afyonkarahisar Ticaret Borsası Sayman Üyesi Ali Rıza Gürakar ise Afyonkarahisar Canlı Hayvan Borsası’nın 50 bin metrekarelik bir alana sahip olduğunu belirterek, bu tür fuarlara ev sahipliği yaptığını dile getirdi. Hayvan borsası içerisinde hayvan oteli olduğunu belirten Gürakar, “Bu tür güzide tesislerin hayvan pazarlarıyla rekabet edebilmesi için, yeni düzenleme yapılması gerekmektedir. Eski pazarlardaki çağ dışı uygulamalar olduğu sürece bu tesisin rekabet etme şansı yoktur. Bu nedenle hayvan pazarlarıyla ilgili kanuni düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
AFYONKARAHİSAR SAYILI İLLER
 ARASINDA
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Acar ise konuşmasında şunları kaydetti:
“Fuarlar büyük emeklerle ve titizlikle ortaya konan ürünlerin sergilendiği alanlardır. Bu fuarlar sosyal hayatın bir göstergesidir. Aynı zamanda fuarlar dış ekonomik ilişkileri de gösterir. Afyonkarahisar’da ikincisini düzenlediğimiz canlı hayvan fuarı da hayvancılığ��n Afyonkarahisar için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Afyonkarahisar tarım ve hayvancılık potansiyeli açısından sayılı iller arasındadır. İlimizde 500 bine yakın büyükbaş, bir milyona yakın küçükbaş hayvanımız, 20 milyon da kanatlı hayvanımız vardır.”
ALT YAPI ZENGİNLEŞTİ, TEKNOLOJİ GELİŞTİ
Afyonkarahisar Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raşit Tabak ise “Afyonkarahisar son 20 yıl içinde çok gelişti. Daha önce ilimizde tarımsal üretim konusunda proje çizdirecek adam bulamazken, bugün proje konusunda ilçelerimiz de bile çok deneyimli mühendisler var. Alt yapı zenginleşti. Teknolojik olarak gelişti. Bu gelişmeyle birlikte ilimizin hem süt üretimi, hem de et üretimi tavana vurdu. Daha da gelişeceğini umuyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri fuara getirilen büyükbaş hayvanları ve süs tavuklarını gezerek, tarımsal ürün getiren işletmelerin stantlarını ziyaret etti.

Bakmadan Geçme