'Hayatının her evresi mücadele ile dolu'

Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği önemli siyaset ve devlet adamlarından Ali Çetinkaya’nın ölüm yıldönümü nedeniyle Rehberlik Araştırma Merkezi’nde bir program düzenlendi. Programda Ali Çetinkaya’nın Batı’da işgale karşı ilk direnişi başlattığı vurgulandı Cumhuriyet’i kuran kadro arasında yer alan, Milli Mücadele’nin tanınmış simalarından Ali Çetinkaya’nın ölüm yıldönümü nedeniyle Rehberlik Araştırma Merkezi’nde anma programı düzenlendi. Programda konuşan Okutman Zelkif Polat, Ali [&hellip]

“Hayatının her evresi mücadele ile dolu”

Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği önemli siyaset ve devlet adamlarından Ali Çetinkaya’nın ölüm yıldönümü nedeniyle Rehberlik Araştırma Merkezi’nde bir program düzenlendi. Programda Ali Çetinkaya’nın Batı’da işgale karşı ilk direnişi başlattığı vurgulandı

Cumhuriyet’i kuran kadro arasında yer alan, Milli Mücadele’nin tanınmış simalarından Ali Çetinkaya’nın ölüm yıldönümü nedeniyle Rehberlik Araştırma Merkezi’nde anma programı düzenlendi. Programda konuşan Okutman Zelkif Polat, Ali Çetinkaya’nın önde gelen bir devlet adamı olduğuna dikkat çekerek “Bugünkü vatan sınırlarımızın ve Misaki Milli’nin gizli kahramanlarındandır Ali Çetinkaya. Ayvalık ve Misak-ı Milli’de yaptığı çalışmalardan dolayı İngiliz istihbarat teşkilatının ‘sakıncalı milliyetçiler’ listesine giren, Malta’ya gönderilen ve bedel ödeyen bir kişidir. Ali Çetinkaya, Türk İhtilali kadar Türk İnkılabı’nın da önde gelen isimlerindendir” dedi.
Komitacıların korkulu rüyası
Polat, Çetinkaya’nın hayatının mücadelelerle geçtiğine dikkat çekerek “Milli Mücadele’deki kadronun en önemli şahsiyetlerinden birisi Ali Çetinkaya’dır. Hayatının her evresi mücadelelerle doludur. O, Afyonlu hemşehrilerinin deyimiyle Vezir Ali’dir. İlk subaylık yıllarında komitacıların korkulu rüyasıdır, onları sindirmiştir. Manastır’daki ittihatçı yapılanmanın en sert ittihatçısıdır. Dönemin önde gelen ittihatçılarından Yakub Cemil’in bile çekindiği bir ittihatçıdır” diye konuştu.
Cephelerde başarı kazandı
Ali Çetinkaya hakkında sunum yapan Topçu Binbaşı Özkan Çam ise Çetinkaya’nın siyasi duruşu üzerine vurgu yaptı. Çam, “Başlangıçta İttihat ve Terakki Partisi içinde aktif rol üstlenen ve Enver Paşa’ya yakın olan Ali Çetinkaya’nın daha sonra İttihat Terakki’nin politikalarını eleştiren grubun önde gelen ismi olan Mustafa Kemal ile fikren yakınlaştığı görülmektedir. Birinci Dünya Savaşı’nda Irak ve Kafkas cephelerinde görev alan Ali Çetinkaya, Irak Cephesi’nde İngilizlere, Kafkas Cephesi’nde Rus ve Ermeni işgaline karşı önemli başarılar elde etmiştir. Bu görevleri sırasında iki çatışmada gösterdiği üstün başarıdan dolayı çeşitli madalyalar ile onurlandırılmıştır. Ali Çetinkaya’nın, Mondros görüşmeleri yapıldığı sırada atandığı yeni görev yeri İzmir’deki 17’nci Kolordu emrinde Ayvalık’ta konuşlu bulunan 172’nci Alay Komutanlığı’dır” şeklinde konuştu.
Çam, Ali Bey’in İstanbul’dan gelen “Karşı konulmasın” emrine rağmen işgale karşı ilk kurşunu atan kişi olduğunun altını çizdi.
Vatanseverliği örnek oldu
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı da program çerçevesinde bir konuşma yaptı. Narlı, “29 Mayıs sabahı Ayvalık’tan karaya çıkmaya başlayan Yunan birliklerine karşı, alayının başında ilk kurşunu kendisi atar ve elindeki milislerle direnmeye başlar. Yunan birlikleri ancak Ayvalık içlerinde 1 kilometre kadar ilerleyebilirler. Ayvalık zeytinliklerinde mevzilenen, Ali Çetinkaya’ya bağlı birliklerin karşısında düşman güçleri durmak zorunda kalırlar. Bu mücadeleye kadar Atatürk’ün de Nutuk’unda söz ettiği gibi hiçbir tarafta düşman işgalle-rine karşılık verilmemiştir. Ali Çetinkaya’nın bu yürekli ve vatansever tutumu Ege’deki diğer yerleşim birimlerinde de örnek teşkil etmiştir. Yer yer milli cepheler kurularak direnişler başlamıştır” dedi.
Vali Yardımcısı Ali Muhittin Varol, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Veli Yıldırım, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Daire Müdürleri, komutanlar ve çok sayıda öğrenci katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme