• Haberler
  • Genel
  • Hayatı kolaylaştıracak iki proje – Kocatepe Gazetesi

Hayatı kolaylaştıracak iki proje – Kocatepe Gazetesi

Oruçoğlu İlköğretim Okulu öğrencilerinin Teknoloji ve Tasarım Dersi çerçevesinde geliştirdiği iki proje, ev ve toplu ulaşımda hayatı kolaylaştırmaya namzet. Prototipleri hazırlanan projelerden biri TVT, diğeri Oturgaçlı Götürgeç adını taşıyor Oruçoğlu İlköğretim Okulu öğrencileri, başarılı iki projeye imza attı. Teknoloji ve Tasarım Dersi çerçevesinde hazırlanan iki proje, hem ev hayatını, hem de toplu ulaşımı kolaşlaştıracak gibi [&hellip]

Hayatı kolaylaştıracak iki proje

Oruçoğlu İlköğretim Okulu öğrencilerinin Teknoloji ve Tasarım Dersi çerçevesinde geliştirdiği iki proje, ev ve toplu ulaşımda hayatı kolaylaştırmaya namzet. Prototipleri hazırlanan projelerden biri TVT, diğeri Oturgaçlı Götürgeç adını taşıyor

Oruçoğlu İlköğretim Okulu öğrencileri, başarılı iki projeye imza attı. Teknoloji ve Tasarım Dersi çerçevesinde hazırlanan iki proje, hem ev hayatını, hem de toplu ulaşımı kolaşlaştıracak gibi görünüyor.
HEM DOĞU HEM BATI KÜLTÜRÜ
Oruçoğlu İlköğretim Okulu’ndan mezun olan Sümeyye Çiğdem’in geçen sene hazırladığı proje, “TVT” adını taşıyor. Proje, alafranga ve alaturka tuvaletleri birleştiriyor. Proje hakkında bilgi veren Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmeni Mustafa Mert, “TVT tuvalet ve tuvalet ismiyle orijinal bir isim bulundu. Tek kabinde iki tuvalet olacak. Günümüz medeniyetinde Batı ve Doğu içiçe girmişken alafranga ve alaturka ihtiyacından yola çıkarak TVT projesini ortaya çıkarmıştı. Sümeyye Çiğdem. Duvarın bir kısmını oyup, duvara sabit bir şekilde yerleştirdi. iki konumlu, düğmesine basıldığı zaman alafranga tuvalet, alaturka tuvaletin tam üstüne geliyor. Biz bunun protitipini yapıyoruz” dedi.
AYAKTA YOLCU ALMAK MÜMKÜN DEĞİL
Oruçoğlu İlköğretim Okulu’ndan çıkan ikinci önemli projesi ise, Afyonkarahisar’ı, ilk kez düzenlenen İnovasyon Türkiye Fuarı’nda temsil etti. İstanbul’daki fuara projeyi geliştiren 8’inci sınıf öğrencisi Müslime Tosun ile birlikte katıldığını belirten Mustafa Mert, “İnovasyon Türkiye Fuarı ilk kez düzenlendi. Geçen sene yapılan sergideki 164 projeden 16’sını seçti. İnovasyon konusunda öncü olan Hindistanlı Lord Kumar geldi, Sanayi Bakanımız Nihat Ergün geldi. Lord Kumar, özellikle stantları gezerken bizim projemize ilgi gösterdi. Sorunlardan yola çıkıldı. Dolmuşlardaki fazlaki yolcu sorununu nasıl çözebiliriz. Oyuncaklardan bir dolmuş tasarladık. Kapı nasıl açılacak nasıl kapanacak bunu sorguladık. Emniyet kemeri takılmadığı zaman yolcuları uyaran bir sistem var. Her yolcu koltuğunun altında sistem yerleştirdik. Koltukların tamamı dolduğu zaman şoförün kapıyı açma ihtimali ortadan kalkacak. En az bir koltuk boş olacak” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER ARAŞTIRIYOR, SORGULUYOR
Teknoloji ve Tasarım Dersi’nin öğrenciler için son derece yararlı olduğunu belirten dersin öğretmeni Mustafa Mert, “Her sene her öğrenci birer tane proje üretiyor. Bu projelerimizi de kendi aralarında değerlendiriyoruz. Bakanlığımızın ve Türk Patent Enstitüsü’nün ortaklaşa yaptığı Şimdi Düşünme Zamanı Sergisi’ne katıldık. Projelerde daha çok inovatif düşünceyi vermeyi düşünüyoruz. Yenilikçi düşünce, olağan hizmetleri kolaşlaştırmayı düşünüyoruz. Sorunları nasıl aşarız gibi sorular sorarak sorunları tespit ediyoruz. Gözlem yapıyorlar, bunları tespit ettikten sonra bir soruna yoğunlaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

MURAT ARISOY

Bakmadan Geçme