• Haberler
  • Sağlık
  • Havalar Isındı, Kene Tehlikesi Başladı! Kene Isırığı ve Korunma Yolları

Havalar Isındı, Kene Tehlikesi Başladı! Kene Isırığı ve Korunma Yolları

Havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında ciddi artış yaşanıyor. Krime Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını taşıyabilen keneler, yanlış müdahaleler sonucu ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Sağlık Bakanlığı, kene ısırıklarına karşı alınacak basit önlemlerin hastalıkların önüne geçmede etkili olduğunu vurguluyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte ülkemizde açık alanlara olan ilgi artmaya başladı. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar, piknik ve doğa yürüyüşüne çıkan bireyler, kene tehdidiyle daha sık karşı karşıya kalıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Nisan ayının ortalarından itibaren kene ısırığı ile hastanelere yapılan başvuruların, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk bir artış olduğu gözlemlendi. Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri riskli alanlar arasında bulunuyor. Kenelerin taşıdığı Krime Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı, uzmanlar dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

DİKKAT KENE ÇIKABİLİR!

Genellikle çalılık, otluk ve ormanlık alanlarda yaşayan kenelere, özellikle hayvanların bulunduğu bölgelerde çok sık rastlanıyor. Hem hayvanlara, hem de insanlara yapışabilen keneler, kan emer ve KKKA gibi erken müdahale edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen hastalıklar bulaştırabiliyor. Kenelerin genellikle sabah ve akşam saatlerinde daha aktif olduğunu belirten uzmanlar, bu saatlerde doğada daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, özellikle uzun otların bulunduğu alanlarda yere oturmanın, çıplak elle hayvanlarla temas etmenin riskleri arttırdığını vurguluyor.

Havalar Isındı, Kene Tehlikesi Başladı! Kene Isırığı ve Korunma Yolları

BASİT YÖNTEMLER BÜYÜK ÖLÇÜDE ETKİLİ

Kene ısırıklarından korunmak için alınabilecek basit önlemler, hastalıkların önüne geçilmesinde büyük ölçüde etkilidir. Açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giymek, pantolon paçalarını çorap içine sokmak ve kenelerin kolay fark edilmesini sağlamak önemlidir. Ayrıca DEET içeren kene kovucu spreylerin kullanılması faydalı olacaktır. Doğa yürüyüşü ardından vücut mutlaka detaylı bir şekilde kontrol edilmelidir. Kene görülmesi halinde ise, çıplak elle dokunulmamalıdır. Uzmanlar, sağlık kuruluşuna başvurularak kenenin uygun teknik ile çıkarılmasının hayati önem taşıdığını vurguluyor.

YANLIŞ UYGULAMA HASTALIĞIN YAYILMASINI HIZLANDIRIYOR

Vatandaşların çoğu sigara basmak, kolonya dökmek, cımbızla çekmek gibi keneyi çıkarmak için hatalı uygulamalar uygulayarak, hastalığın yayılmasına ve tedavinin gecikmesine neden olabiliyor. Oysa bu uygulamalar, kenenin vücuda daha fazla mikrop salmasına ve virüsün kan dolaşımına geçmesine neden olabiliyor. Kene yapışması durumunda kişi vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeli ve durumu uzmanlara bildirmelidir. Böylelikle kesin bir ilaç tedavisi bulunmayan KKKA hastalığına karşı erken tanı ve destekleyici tedavi ile ölüm riski büyük oranda azaltılabiliyor.

Havalar Isındı, Kene Tehlikesi Başladı! Kene Isırığı ve Korunma Yolları

BAKANLIKTAN UYARILAR

Sağlık Bakanlığı yayımladığı bilgilendirme broşürlerinde, özellikle çocukların doğada oyun oynamasının ardından mutlaka kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Çocukların yüksek riskli alanlarda gözetimsiz bırakılmaması ve kırsal bölgede yaşayanların hayvan bakımı sırasında eldiven kullanması gerektiği broşürlerde vurgulanan diğer konular olarak öne çıkıyor. Broşürde ayrıca, hayvan bakımıyla uğraşan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmaları öneriliyor.

Havalar Isındı, Kene Tehlikesi Başladı! Kene Isırığı ve Korunma Yolları

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme