• Haberler
  • Genel
  • Havaalanı için üst düzey zenginleri Afyon’a çekmeliyiz

Havaalanı için üst düzey zenginleri Afyon’a çekmeliyiz

Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı projesi olan Zafer Havaalanı’nı yapıp işletecek olan İÇTAŞ firması, Afyonkarahisar’daki sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Avrupa ve Arap ülkelerinin üst düzey zengin kesimlerinin, seyahat için bölgeye gelmesini sağlamak gerektiğini kaydetti Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’a hizmet verecek olan, Türkiye’nin ilk [&hellip]

Havaalanı için üst düzey zenginleri Afyon'a çekmeliyiz

Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı projesi olan Zafer Havaalanı’nı yapıp işletecek olan İÇTAŞ firması, Afyonkarahisar’daki sivil toplum örgütleri temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Avrupa ve Arap ülkelerinin üst düzey zengin kesimlerinin, seyahat için bölgeye gelmesini sağlamak gerektiğini kaydetti

Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’a hizmet verecek olan, Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı projesi Zafer Havaalanı’nın yüklenici firması İÇTAŞ, Afyonkarahisarlılarla buluştu. İÇTAŞ’ın bağlı bulunduğu İC Holding Antalya Bölge Müdürü Abdullah Keleş’in yanı sıra Ersel Göral, Serhat Soğukpınar ile Zafer Havaalanı İşletme Müdürlüğü’ne getirilen Nedim Uzunkaya’nın katıldığı toplantıda havaalanının bölgeye katacağı değer hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
MUTLAKA ÇALIŞACAK
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, havaalanının özellikle yurtdışı seyahatler için önemli bir fırsat sunacağını kaydetti. “Bu havaalanı mutlaka çalışacak” diyen Serteser, “Havaalanı’nın yakınlarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de desteğiyle 12 ay açık olacak bir fuar yapılabilir. Bölgemizde Afyonkarahisar mermer, Kütahya ise seramik ile ön planda. Biz bu fuarda mermerle seramiği birleştirebilirsek İzmir Fuarı’nı geçebiliriz” şeklinde konuştu.
Zafer Havaalanı’ndan bölgedeki termal tesislere yolcu akışının sağlanması konusunda da dikkat çekici bir örnek veren Serteser, geçen aylarda Avrupa’nın “jet sosyetesi” olarak bilinen üst düzey zengin işadamlarının Afyonkarahisar’a gelerek domuz avına çıktığını hatırlattı. Serteser, “Bölgemizin çok değişik özellikleri var. Bunları işlemeli ve ön plana çıkarmalıyız. Avrupa ve Arap dünyasının jet sosyetesini buraya çekmeliyiz” şeklinde konuştu.
TECRÜBELİ BİR ŞİRKET
İC Holding Antalya Bölge Müdürü Abdullah Keleş ise, Holding olarak birçok alanda faaliyet gösterdiklerini, Antalya Havaalanı’nı işlettiklerini ve bu bağlamda Antalya’ya değerler kazandırdıklarını vurguladı.
Keleş, “Afyonkarahisar için de yenilikler ve katkılar düşünüyoruz. Azerbaycan’daki Euravision’u izlemişsinizdir. Orada tanıtılan çoğu bina, bizim katkımızla yapıldı. Benzer katkıyı Afyonkarahisar’da da gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.
GÖRÜŞLERE VE KATKIYA AÇIK
Zafer Havaalanı açıldıktan sonra Antalya-Afyonkarahisar paketi hazırlayabileceklerini, Antalya’dan Afyon’a turist akışı da sağlayabileceklerine dikkat çeken Keleş, “Bölgeyi sivil uçuşa özendirmek de gerekir. Biz sizin görüşlerinize açığız. Siz bizi eksik kalan yerlerde yönlendirin. Biz bölgedeki belediyelerle konuştuk. Havaalanı açıldıktan sonra, yolcu akışının başlamasıyla birlikte şehir merkezlerine servis koyabileceklerini söylediler” dedi. Abdullah Keleş, bölgede yetiştirilen ürünleri de incelediklerini, Havaalanı’nda bu çerçevede lojistik desteğin de sağlanabileceğinin altını çizdi. Keleş, bir aksilik çıkmaması hâlinde Zafer Havaalanı’nın 29 Ekim 2012’de açılacağının müjdesini verdi.
İLK HEDEF GURBETÇİLER
İÇTAŞ firmasından Serhat Soğukpınar ise Zafer Havaalanı’nda öncelikli hedefin “gurbetçi” olarak tanımlanan yurtdışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olduğunu belirtti. Afyonkarahisar’ın yurtdışına göç verdiğini söyleyen Soğukpınar, göç eden vatandaşların Eskişehir ya da Ankara üzerinden Afyonkarahisar’a gelmesi yerine Zafer Havaalanı üzerinden Afyon’a gelmesini sağlayacaklarına işaret etti.
CANCA’DAN VECİZ KONUŞMA
İÇTAŞ firmasında üst düzey bir görevde olan, Afyonkarahisar’ın eski Emniyet Müdürü Natık Canca ise veciz bir konuşma yaptı. Canca, şöyle konuştu:
“Babam, Mustafa Kemal Atatürk’ün pek çok sözünü öğretmişti, ama şu sözü üzerinde durmuştu: Zafer, zafer benim diyenindir. Antalya’da 1 milyonuncu turisti havaalanında il protokolü olarak karşılamıştık. Ben Antalya’dan ayrılırken 3 milyon turist geliyordu. Geçen yıl ise Antalya’ya 11 milyon turist geldi. Zafer Havaalan�� 3 yılda 5 milyon yolcuya ulaşabilir. Yeter ki Afyonlu olarak siz de bu konuda katkıda bulunun.” (Kocatepe)

2 milyon metrekarelik havaalanı

T.C. Ulaştırma Bakanlığı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DHMİ) tarafından Kütahya ili Altıntaş ilçesi, Alibey Köyü sınırları içerisinde, Kütahya Afyon Uşak illerinin ulaşım ihtiyacını karşılamak, Ulaştırma Bakanlığı bölgesel havacılık politikaları doğrultusunda planlamaları yürütülen havaalanının inşaatı temeli IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından 21.04.2011 tarihinde atıldı.
Uluslararası finans kuruluşu UniCredit ile imzalanan EPC sözleşmesine bağlı kalarak alınacak olan kredi ile finanse edilecek olan proje Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olması açısından büyük önem arz ediyor.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile IC İçtaş arasında imzalanan 32 yıl 11 aylık dönemi kapsayan Yap-İşlet-Devret sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek olan proje, bu süre bitiminde DHMİ’ye devredilecek.
2 milyon 953 bin 668 metrekare büyüklüğünde bir alan üzerine kurulacak olan projenin temel bileşenleri arasında 3.000 x45 mete uzunluğunda beton kaplamalı pist, 228×24 metre uzunluğunda 5 uçak kapasiteli beton kaplamalı apron, 265×24 metre uzunluğunda beton kaplamalı taksirut, 17 bin 620 metrekare oturma alanlı iç ve dış hatlar terminal binası, kule binası, itfaiye binası, genel maksatlı garaj binası, ısı ve enerji merkezi, giriş kontrol ve apron bariyer binaları ile regülatör ve trafo binaları, arıtma tesisi, akaryakıt tesisleri, dahili yollar ve otoparklar yer alıyor.
İşletmeye geçmesiyle birlikte 273 bin yolcu/yıl’lık bir yolcu talebinin karşılanacağının öngörüldüğü projenin bölgeye güç katacağı belirtiliyor. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme