• Haberler
  • Genel
  • Havaalanı açılışında Afyon’a termal vurgu

Havaalanı açılışında Afyon’a termal vurgu

Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olma özelliği taşıyan Zafer Havaalanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Başbakan Erdoğan, konuşmasında Afyonkarahisar’ın termal alanda öne çıktığını kaydetti Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olan, aynı zamanda yine ilk kez Yap-İşlet-Devret sistemi ile hayata geçirilen Zafer Havaalanı’nın açılışı, protokol ve vatandaşların yoğun katılımıyla hizmete gerçekleştirildi. Havaalanı’nın resmi açılışına Başbakan Recep Tayyip [&hellip]

Havaalanı açılışında Afyon'a termal vurgu

Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olma özelliği taşıyan Zafer Havaalanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Başbakan Erdoğan, konuşmasında Afyonkarahisar’ın termal alanda öne çıktığını kaydetti

Türkiye’nin ilk bölgesel havaalanı olan, aynı zamanda yine ilk kez Yap-İşlet-Devret sistemi ile hayata geçirilen Zafer Havaalanı’nın açılışı, protokol ve vatandaşların yoğun katılımıyla hizmete gerçekleştirildi. Havaalanı’nın resmi açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, milletvekilleri, belediye başkanları katıldı.
Havaalanı girişindeki organizasyonun AK Parti Kütahya Gençlik Kolları tarafından üstlenildiği açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ı “mihenk taşı” olarak tanımladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” özdeyişine bağlı kaldıklarını, ancak Türkiye’nin topraklarına saldırma amacını taşıyanlara da Kocatepe ve Dumlupınar bilinciyle karşı çıktıklarını anlatan Erdoğan, Zafer Havaalanı’nın bölgeye önemli katkılar sağlaycağını söyledi. “Artık Belçika’daki hemşehrilerimiz direkt oradan uçup buraya inebilecek”http://m.kocatepegazetesi.com/” diyen Erdoğan, havayolu taşımacılığı yapan firmaların yetkililerine, bu havalimanına uçuşlar için “Aktarma olmasın” talimatı verdiğini söyledi.
Bölgede termal su kaynakları olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Avrupa ülkelerinin yapılacak anlaşmalarla kendi vatandaşlarını termal turizmden istifa etmek üzere Türkiye’ye göndereceklerini söyledi. Bu konuda Afyonkarahisar’ın öne çıktıgını belirten Erdoğan, “Afyonkarahisar’da termal otel sayısı hızla artıyor” dedi.
KÜTAHYA, EĞİTİMDE
İYİ DURUMDA
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ise Kütahya’nın eğitim alanında Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuğuna dikkat çekti. Dinçer, “Kütahya’da İlkokullarımızda öğretmen başına 21, ortaokullarımızda 19, meslek liselerimizde de 18 öğrenci düşmektedir. Kız çocuklarımızın ilkokullarımızda, ilköğretim sistemlerinden okullaşma oranın yüzde 99,13 olduğunu ve Türkiye ortalamalarının üzerinde olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.
HEDEFİ TUTTURAN BİR VİLAYET
Fatih Projesi ile çok önemli aşamalar kaydedildiğini vurgulayan Dinçer, şöyle devam etti: “2003-2012 yılları arasında bu bölgede yaklaşık 10 bin bilgisayarla okullarımızın teknolojik altyapı desteğini sağladık. Ayrıca 2012 yılından Fatih Projesi kapsamında bugüne kadar okullarımıza 734 akıllı tahta döşedik, 40 çok fonksiyonlu yazıcı, 34 doküman kamerayla projeyi bütün genel liselerimizde uygulamaya koymaya başladık. Önümüzdeki yıllardan itibaren de meslek liselerimiz ve tüm ortaöğretim kurumlarımızda Fatih Projesi hayata geçecek.
İlkokullarımızda bu yıl itibariyle derslik başına 25 öğrenci, ortaokullarımızda 26 öğrenci, meslek liselerimizde de 28 öğrenci bulunuyor. Aslında Türkiye’de gerçekleştirmeye çalıştığımız derslik başına 30 öğrenci hedefi ve tekli eğitim sistemine geçişi için Kütahya hedefe ulaşmış görünmektedir.”
3 İLDE BÖLÜNMÜŞ YOL,
6 KATINA ÇIKTI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’a yol yatırımları yapıldığını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu havalimanı bir ilktir. Sıfırdan 3 vilayetimize birden hizmet verecek böyle bir havalimanını yap işlet devret modeliyle yapmış oluyoruz. Bütçeden kaynak ayırmadık. Bu havalimanının yapılışı bir rekordur. 21 Nisan 2011 tarihinde coşkuyla bu havalimanını temelini attık. O zaman 36 ay sözleşme süresini 30 aya düşürmek için yüklenici firmayla pazarlık yaptık. Sonunda da 24 aya düşürürseniz bölge halkı memnun olacak, size minnettar olacak dedik. Bugün bu gördüğünüz tesisler sadece 18 ayda bu hale geldi. 6 bin kilometreden bugün 22 bin kilometreye ulaşmış bir bölünmüş yol ağımız var. Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak’ta sadece 111 kilometre bölünmüş yol vardı. Bugün 3 ilimizde 667 kilometre buna ilave bölünmüş yol yaptık. Afyon’u, Kütahya’yı, Uşak’ı ve Türkiye’nin diğer illerini birbirine bağladık. 2003 yılı öncesinde bu 3 ile yapılan yol yatırımı 330 trilyondu. Bugün Afyon, Uşak, Kütahya’ya yapılan yol yatırımlarının miktarı 2 milyar, 750 milyondur. 2 katrilyon 750 trilyondur.” (Kocatepe)

Veysel Hoca denizi getirir

Başbakan Erdoğan, Başbakan olmadan önceki dönemde sık sık vilayet ziyaretleri yaptığını, bu bağlamda Afyonkarahisar ve Kütahya’ya geldiğini kaydetti. Erdoğan, bu yollardaki virajlar yerine duble yol projelerini hayata geçirdiklerini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Şimdi artık biz dağları deldik mi, dağları deldik. Tünelleri açtık mı, tünelleri açtık. Adeta otobanlar gibi duble yolları yaptık mı, duble yolları yaptık. ‘Bunlar yetmedi bir de buraya havalimanı yapalım’ dedik. Bir eksiğiniz kaldı, korkarım şimdi onu da isteyeceksiniz. Diyeceksiniz ki ‘Burada deniz yok. Bir de deniz gelsin.’ Tabii o kadar da değil ama bizim Veysel (Eroğlu) Hoca’ya söylersin kalkar bir baraj da buraya yapar.”

Çoban ve Zeybek anons edilmedi

Zafer Havaalanı’nın açılış töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra törene katılanlar isim isim okundu. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ile AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek’in isimleri, tören alanında bulunmalarına rağmen okunmadı.

Zafer Havaalanı hangi özelliklere sahip?

Kütahya’ya 45, Afyonkarahisar’a 55, Uşak’a ise 100 kilometre uzaklıkta bulunan Zafer Bölgesel Havalimanı yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek şekilde inşa edildi. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesinin aşılması halinde kapasitesinin arttırılması hedeflenen havalimanında 3 bin metre boyunda, 45 metre eninde beton kaplamalı pist bulunuyor. Uçakların her türlü hava koşullarında iniş ve kalkış yapılabilmesi için son sistem cihazlarla donatılan havalimanında seyrüsefer yardımcısı VOR (VHF Omni-directional Radio Range) sistemi de bulunuyor. Apronu 5 uçak kapasiteli olan havalimanın terminal binası ise 17 bin 600 metrekare kapalı alana sahip. VİP, basın toplantı salonu ve geçici gümrüğü bulunan terminal binasında iç ve dış hat yolcu salonlarının yanı sıra yöresel ürünlerin satılacağı mağazalar bulunuyor.

Bakan Dinçer koşarak geldi

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer açılışa
en son katılan isim oldu

Başbakan Erdoğan’dan sonra hala yerini almamış olan Bakan Dinçer’in adı konuşma için anons edilince, adının anons edildiğini duyan Bakan Dinçer koşarak kürsüye geldi. Koşarken paltosunu hızla çıkararak korumasını veren Dinçer, kürsünün bulunduğu platforma birkaç metre kala kaldırım yüksekliğini fark etmeyerek düşme tehlikesi geçirdi. Konuşma sonrası Başbakan Erdoğan’ın “çok heyecanlı konuştun” dediği Dinçer, “koştuğum için nefes nefese kaldım” cevabını verdi.

Bakmadan Geçme