• Haberler
  • Genel
  • Hava kirliliğinde taviz vermiyoruz – Kocatepe Gazetesi

Hava kirliliğinde taviz vermiyoruz – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, hava kirliliğine karşı baca ve filtre denetiminden ödün verilmediğini, standart dışı kömür satan 5 firmaya ayrı ayrı 5’er bin TL ceza kesildiğini söyledi. Çoban, toplu taşımacılıkta halk menfaatinin gözetileceğini, bir siyasi olarak ilk dersi verdiği Bilgi Evleri’nin eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacağını anlattı. Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahalleleri’nde bahar döneminde ışıklı parke [&hellip]

Hava kirliliğinde taviz vermiyoruz

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, hava kirliliğine karşı baca ve filtre denetiminden ödün verilmediğini, standart dışı kömür satan 5 firmaya ayrı ayrı 5’er bin TL ceza kesildiğini söyledi.

Çoban, toplu taşımacılıkta halk menfaatinin gözetileceğini, bir siyasi olarak ilk dersi verdiği Bilgi Evleri’nin eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacağını anlattı. Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahalleleri’nde bahar döneminde ışıklı parke taşı ve bordür döşemesinin gündemde olduğunu açıklayan Burhanettin Çoban, 50 milyon TL’lik yatırımla 2011’i rekor kırarak kapatacaklarını açıkladı.

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı. Çoban, 2012 yılının ana hedefinde Akarçay Reklarasyon projesinin tamamlanması olduğunu, reklarasyonuyla da Akarçay’ın adından söz ettireceğini belirtti.
Filtre denetiminde taviz yok
Burhanettin Çoban, hava kirliliği problemiyle ilgili olarak Belediye Başkanı seçilmesinin ardından 2009 yılında Valilik makamına yazılan yazıda bir mahalleye doğal gaz ya da jeotermal ısıtma girmişse burada kömürle ısınmanın kaldırılmasının belirtildiğini kaydetti. Mahalli Çevre Kurulu’nun (MÇK) bu talebini ret ettiğini anlatan Burhanettin Çoban, dönemin Valisi ile durumu görüşerek konunun tekrar gündeme alınmasını sağlandığını bildirdi. 2011-2012 Kış döneminden itibaren MÇK kararınca bir bölgeye doğal gaz ya da jeotermal ısınma girmişse, apartmanda kalorifer sistemi varsa kömür yakılmasının mümkün olmayacağını kaydeden Çoban; “Cumhuriyet Mahallesi’nde doğal gaz var. Hala kömürle ısınan apartmanlar var. Dumlupınar Mahallemiz de 15 yıldır jeotermal enerjili ısıtma var buna rağmen halen daha kömürle ısınan apartmanlarımız var. Diğer yerlerde; Güvenevler, Örnekevler Mahalleleri ve diğer mahallelerde de bununla ilgili örnekler mevcut. Tabi bu kararımıza rağmen kömürle yakım maalesef devam ediyor. MÇK kararının sadece tavsiye niteliğinde olduğu bunun bir müeyyidesinin olmadığını gördük. Hatta ben bu konu ile ilgili Ankara’da bir değişiklik teklifinde bulundum. Bir yerde jeotermal enerji ya da alternatif kaynakları varken çevreyi kirleten bir enerji ile ısınma yapılıyorsa bunun yasaklanarak bir müeyyideye bağlanması konusunda bir teklifte bulundum. İnşallah bu teklifimiz değerlendirilir. Ancak bizim sadece yapabildiğimiz apartmanların bacasında filtre var mı yok mu denetimidir. Arkadaşlarımız da bunu sıkı bir şekilde yapıyorlar. Hatta bundan dolayı bana mektuplar ve mailler geliyor. ‘Sen hiç garibandan yana değil misin Sayın Başkan? Bizim filtre taktıracak paramız yok. Doğal gaza geçecek paramız yok. Kömürle ısınmaktan başka çaremiz yok.’ diye bana mailler atıyorlar. Ben kesinlikle baca ve filtre konusunda arkadaşlarımıza herhangi bir talepte bulunmadım. Denetimlerimiz devam ediyor.” dedi.
Yağışlarla kirlilik azalacak
Yerel yönetim olarak kendilerinin baca ve filtre denetimi dışında bir yetkilerinin bulunmadığını dile getiren Burhanettin Çoban, MÇK’nın aldığı karara aykırı bir kömür satımı varsa takip ettiklerini söyledi. Şu anda yaklaşık 5 firmanın her birine ayrı olmak üzere 5 bin TL ceza yazıldığını aktaran Çoban; “Firmalara cezayı standart dışı kömür sattıklarından dolayı yazdık. Bu sene yağışlı hava olmadığından dolayı havamız biraz kirli gözüktü. Sanıyorum artık yağışlarla birlikte kirliliğimiz azalacak. Geçen yıl sadece bir defa sınır değerin aşıldığını biliyorum. Bu sene bu sene sınır değerin ne kadar aşıldığına dair bize bilgisi gelmedi.” diye konuştu.
İlk dersi Çoban verdi
Şu ana kadar 3 Bilgi Evinin hizmete açıldığını 4’üncü Bilgi Evinin de Karşıyaka Mahal-lesi’nde hizmete açılacağını müjdeleyen Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Bilgi Evleri sayesinde eğitimde fırsat eşitliğinin sağlandığını tekrarladı. Beşinci Bilgi Evi’nin Çavuşbaş’ta altıncısının da bu sene içerisinde Harbiş bölgesinde bu yıl hizmete alınacağını, 7. evin ise gelecek yıl Uydukentte inşaatına başlanacağını söyleyen Çoban; “Böylelikle bize göre hemen hemen Bilgi Evi ihtiyacı sona eriyor. Bilgi evlerimizde sadece ben değil inşallah Sayın Valimiz, Sayın Rektörümüz, Emniyet Müdürümüz, Defterdarımız ve İl Jandarma Komutanımız olmak üzere velhasılı makam sahibi herkesten ayda bir kez ya da bir dönemde bir defa derse girmelerini isteyeceğiz. Öncülüğünü ise ben başlatmış olacağım. Ben kendim Sahipata’da ki Necip Fazıl Kısakürek Bilgi Evimiz de geçtiğimiz hafta bir derse girdim. Buradaki dersimizin konusu Başarı Öyküleri idi. İnşallah bundan sonra ben Yurttaşlık Bilgisi derslerinde Yerel Yönetimler derslerini vereceğim. İnşallah her sınıfta bu dersi işlemeyi ben kendime amaç edindim.” şeklinde konuştu.
Özel parke taşı ve bordür montajı
2011 Yılının son günlerinin yaşandığı bu dönemde geçen bir yılda şehirde çok büyük bir alt yapı yatırımları yapıldığını dile getiren Burhanettin Çoban, bu yatırımlar sayesinde Dumlupınar, Dervişpaşa’da hem AFJET ısınma sisteminin değiştirildiğini hem içme suyu tesisatlarının değiştirildiğini belirtti. Çoban, ana hatlarda Gazlıgöl Caddesinde halen devam eden bir Osmangazi EDAŞ’ın havai hatları yer altına alma işlemlerinin yapıldığını söyledi. Bir yandan da hem Telekom’un hem de Süper Online firmalarının fiber optik kablo döşeme çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Çoban şunları söyledi: “Güvenevler ve Örnekevler Mahalleleri’nde içme suyu, yağmur suyu hem de doğal gaz çalışmaları bitti. Biz de süratle kaldırım ve asfalt çalışması yaparak her şeyi bitirdik. Kanlıca, Zafer, Sümer, Taşpınar, Olucak Mahallelerimiz de bu çalışmaları bitirdik. Sadece Gazlıgöl Caddesi’nde rahatsız edici bir durumumuz kaldı. Onu da EDAŞ’ın çalışmalarını bitirmesini bekliyoruz. AFJET, içme suyu çalışmaları bitti. Telekom kabloları geçirdi. Süper Online fiber optik kabloları bitirdi. Bir tek EDAŞ’ın çalışması devam ediyor. O da bitince hava şartları el verirse buradaki asfaltı kazıyarak yeniden yapacağız. Hava şartları el vermezse bu seneyi yama ile geçiştirip inşallah Nisan-Mayıs aylarında bu yollarımızın kaliteli hale gelmesine çalışacağız. 2012 Yılı içerisinde Dumlupınar ve Dervişpaşa Mahalleleri’nde ki kaldırımları inşallah kendi beton, parke fabrikamızdan çıkan özel renk ve desende ki parkeleri üreterek buralarda kullanacağız. Zaten buralarda kaldırım diye bir şey yoktu. Böylelikle halkımız en güzel kaldırım düzenlemesini görecek. İlk defa Kocatepe Gazetesi’ne açıklıyorum. Afyonumuzda bu bölgelerde ilk defa ışıklı parkeleri ve bordürleri kullanacağız. Farklı bir güzellik ortaya koyacağız. Işıklı parkeleri üretmemiz gündemde.”
2011’in Performansı başarılı
2011 Yılı değerlendirmesini geniş bir basın toplantısı ile yapacağını bildiren Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 2011’i yerel yönetim olarak başarılı bir performansla noktalayacaklarını söyledi. Yeri geldikçe sürekli ifade ettiklerini, Afyonkarahisar Belediyesi’nin tüm hesap, kitap ve dökümanlarının herkese açık olduğunu aktaran Çoban; “Belediye olarak 2011 yılında ön gördüğü bütçe hedeflerini müspet manada aştı, tarihinde rekor kırdı. Geçen sene yine 26 milyon TL yatırımla rekor kırmıştık. Bu sene 30 milyon TL yatırımı ön görmüştük. Şu an itibariyle 50 milyon TL’yi geçtik. Bu Afyonkarahisar Belediyesi’nin tarihi rekoru. Sadece 2011 yılında içme suyu değişikliğine ayırdığımız para tam 4,5 milyon TL’dir. 2009 Yılında alt ve üst yapı sorunu olmayan 1 mahalleden bu sayıyı 30 mahalleye yükselttik. İnşallah önümüzde ki iki yıl içerisinde bu sayıyı 50 ya da 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Sanıyo-rum 50 milyon TL’lik yatırımda bir rekordur. Bu rekorda bize ve çalışma arkadaşlarımıza aittir. Ben bize katkı veren Belediye çalışanlarımıza tüm meclis üyelerimize teşekkürü bir borç biliyorum. 2012 Yılının ana hedefi bi-zim prestij projemiz Akarçay’ın reklarasyon çalışmalarını bitirmek olacak. En önemli kitlendiğimiz hedef bu. Çünkü Afyonkarahisarımızın Akarçay’la tamamen değişeceğine inanıyoruz. Bu konu ile ilgili önce ki gün İstanbul’a gittim. Yerel Yönetim İhtiyaçları Fuarını ve Park Bahçe Peyzaj Fuarı olmak üzere iki ayrı fuarı gezdim. Orada da kendimize çok güzel örnekler çıkarttık. İnşallah burada ki reklarasyon projesi de örnek bir proje olacak.” dedi.

Otobüse dönüşte denge gözetilecek

Toplu taşımacılıkta Afyonkarahisar’da hem dolmuş hem de otobüsle taşımacılık yapıldığını dile getiren Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, dolmuş hat sahiplerinin kendilerine bizzat başvurduklarını kaydetti. Hat sahiplerinin dolmuştan otobüse dönüş yapmak isteklerini bildirdiklerinden söz eden Burhanettin Çoban şöyle konuştu: “Biz şu anda dolmuşun otobüse dönüşünde kanunu yapısının araştırmasını yapıyoruz. Şu ana kadar 22 ilin otobüsten minibüse geçtiğini tespit ettik. Tüm illerde de artık minibüs taşımacılığının son bulması konusunda çalışma yapıldığını, otobüse geçme yönünde hazırlık yapıldığını öğrendik. Biz de o illerden bir tanesiyiz. Sanıyorum Ocak ayında bu konuda bir karar alacağız. Ancak kesinlikle Afyon halkının mağdur olacağı bir sisteme biz izin vermeyeceğiz. Şu anda Afyonka-rahisar Türkiye’de en ucuz taşımacılık yapılan illerden bir tanesi. Biz bu dengeyi yani halkın ucuz taşınması dengesini mutlaka gözeteceğiz. Halk arasında söylendiği gibi artık toplu taşıma ücretleri 2 TL olacakmış, 2 TL 50 kuruş olacakmış ya da minibüsler otobüs olursa istediği fiyattan halkı taşıyacakmış gibi şeyler asla doğru değildir. Bu konuda fiyat verme dengesi Afyon Belediyesi’ne ait olacaktır. Kesinlikle halkın zarar göreceği bir oluşuma biz izin vermeyeceğiz. Zaten Turex toplu taşıma hizmetleri firması bizden zam talebinde bulundu. Sivil ücretin 1 TL 60 kuruş olmasını istiyorlar. Biz 2012 yılı Ocak ayı meclis toplantısında bu konuyu karara bağlayacağız. Zaten her yıl bilindiği üzere 1 defa zam yapıyoruz. Burada da ülkedeki enflasyon, yedek parça, amortisman giderleri, döviz fiyatları ve en önemlisi akaryakıt fiyatları göz önüne alınıyor. Ona göre bir artışı gündeme getireceğiz.”

Haber:Burcu Aydın

Bakmadan Geçme