Hava kirliliğinde Avrupa’da 7’nciyiz – Kocatepe Gazetesi
İngiltere’de yayın yapan Guardian Gazetesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerinden yola çıkarak şehirlerdeki hava kalitesini masaya yatırdı. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki hava kalitesinin incelendiği tahlilde Avrupa’nın havası en kirli illeri arasında Afyonkarahisar da bulunuyor.Buna göre Avrupa’nın havası kirli ilk 10 kenti şöyle:Tetovo (Makedonya), Batman (Türkiye), Hakkari (Türkiye), Gaziantep (Türkiye), Tuzla (Bosna-Hersek), Siirt (Türkiye), Afyonkarahisar (Türkiye), Karaman (Türkiye), [&hellip]
İngiltere’de yayın yapan Guardian Gazetesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerinden yola çıkarak şehirlerdeki hava kalitesini masaya yatırdı. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki hava kalitesinin incelendiği tahlilde Avrupa’nın havası en kirli illeri arasında Afyonkarahisar da bulunuyor.
Buna göre Avrupa’nın havası kirli ilk 10 kenti şöyle:
Tetovo (Makedonya), Batman (Türkiye), Hakkari (Türkiye), Gaziantep (Türkiye), Tuzla (Bosna-Hersek), Siirt (Türkiye), Afyonkarahisar (Türkiye), Karaman (Türkiye), Iğdır (Türkiye), Isparta (Türkiye)
NELER YAPILMALI?
Temiz Hava Hakkı Platformu’nun daha önce yayınladığı Kara Rapor’da da şehirlerin hava kirlilği konusu gündeme getirilmişti. Kara Rapor’da şu önerilere yer verilmişti:
-Hava kirliliği konusunda limitlerin DSÖ’nün limitleri ile uyumlu hale getirilmesi, bu konuda mevzuat düzenlemesinin tamamlanması.
-PM2,5 konusunda DSÖ’nün limitleri ile uyumlu güvenli limitler konusunda derhal, bağlayıcı yasal mevzuat oluşturulması ve mevcut durumda pilot uygulama olarak ölçümleri yapılan PM2,5 ölçümlerinin tüm ülke genelinde yaygınlaştırılması güvenli ölçüm yapılması konusunda gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanması.
-Hava kirliliği konusunda veri güvenliğinin geliştirilmesi, anlaşılabilir, erişilebilir, gerçek zamanlı kanallar ile verilerin halka sunulması konusunda çalışmalar yapılmasının sağlanması ve hava kirliliği raporlarının günlük olarak yayınlanması.
-Hava kirliliği ile ilgili politika geliştirilmesinde, Bakanlıkların alanda çalışan meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine açık çalışmaların yürütülmesi.
-Hava kirliliğinin en önemli kaynaklarından kömüre dayalı enerji üretiminin teşvik edilmesine son verilmesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından enerji verimliliği politikalarının yürürlüğe konması ve yenilenebilir enerji üretimi
konusunda politika oluşturulması.
-Hava kirliliği konusunda görevli ve yetkili idarelerin hava kirliliğinden oluşan zararlara karşı hem önleyici hem de tazmin edici tedbirler konusunda bağlayıcı, uygulanabilir politikalar geliştirmesi.
-Endüstriyel yatırımların izin süreçlerinde, hava kirliliğinin kümülatif ölçümünün, kapsamlı hava kalitesi modellemesinin yapılması, kirliliğin eriştiği alanların açıkça gösterilmesi, kümülatif ölçümlere mevcut kirlilik değerleri eklenmesi.
-Kentlerde araç trafiğini teşvik eden kentleşme politikalarından vazgeçilmesi, toplu taşıma ve bisikletli ulaşım politikalarının teşvik edilmesi.
-Endüstriyel yatırımların izin süreçlerinde, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nun yanı sıra, ‘Sağlık Etki Değerlendirmesi Raporu’nun hazırlanması, bu yönde bağlayıcı yasal yükümlülükler eklenmesi. >> Murat ARISOY’un Haberi