• Haberler
  • Gündem
  • 'Hatırehli' başkan hizmetleriyle anılacak – Kocatepe Gazetesi

'Hatırehli' başkan hizmetleriyle anılacak – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediyesi eski Başkanlarından, sevilen, sayılan insan, Mehmet Sami Hancıoğlu dün oldukça kalabalık bir cemaat tarafından ebedi yolculuğuna uğurlandı. 1989-1994 yılları arasında Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Sami Hancıoğlu bir süredir yaşlılığa bağlı olarak yaşadığı hastalıklar nedeniyle 78 yaşında vefat etti.ÇOBAN'DANTAZİYE MESAJIMerhum Hancıoğlu'nun vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Burhanettin Çoban, taziye mesajı yayınladı.Mehmet [&hellip]

Afyonkarahisar Belediyesi eski Başkanlarından, sevilen, sayılan insan, Mehmet Sami Hancıoğlu dün oldukça kalabalık bir cemaat tarafından ebedi yolculuğuna uğurlandı. 1989-1994 yılları arasında Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Sami Hancıoğlu bir süredir yaşlılığa bağlı olarak yaşadığı hastalıklar nedeniyle 78 yaşında vefat etti.
ÇOBAN’DAN
TAZİYE MESAJI
Merhum Hancıoğlu’nun vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren Başkan Burhanettin Çoban, taziye mesajı yayınladı.
Mehmet Sami Hancıoğlu’na Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı dileklerinde bulunan Başkan Burhanettin Çoban, “Eski Belediye Başkanlarımızdan M. Sami Hancıoğlu’nun vefatı üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayım. Vefatı nedeniyle başta ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum, mekânı cennet olsun” dedi.
Başkan Çoban, Hancıoğlu’nun Belediye Başkanlığı döneminde özellikle arsa üretimi ve Toplu Konut Projesi üzerinde başarılı çalışmalara imza attığını ifade etti.  Hatırlanacağı gibi Uydukent bölgesinin imarında büyük emekleri olan Belediye eski Başkanlarımızdan Mehmet Sami Hancıoğlu’nun ismi, Belediye Meclisi kararı ile Masal Dünyası Parkı’na verilmişti.
10. CUMHURBAAŞKANI ESKİ DOSTUNU
UĞURLADI
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Mehmet Sami Hancıoğlu’nun cenaze törenine katıldı. Törene, Sezer’in yanı sıra Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, eski Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve vatandaşlar katıldı. Sezer ile Hancıoğlu’nun dostluğu Afyon Lisesi’ndeki eğitim yıllarına kadar dayanıyordu. Sezer ile Hancıoğlu’nun diyaloğu Sezer’in Ankara’da normal bir hakim olarak görev yaptığı yıllarda da kesilmemiş, Cumhurbaşkanlığı ve sonrasında da devam etmişti.
KENDİ AĞZINDAN ÖZGEÇMİŞİ
 VE SİYASİ YAŞAMI
Afyonkarahisar Belediyesi’nin yayın organı Beldemiz Dergisi’ne geçtiğimiz yıllarda bir röportaj veren merhum Mehmet Sami Hancıoğlu kendi öz geçmişini ve siyasette yaşadıklarını bu röportajında değerlendirmişti. Hancıoğlu kendi ağzından öz geçmişini şöyle anlatmıştı:
“1940 yılında Afyonkarahisar’da doğdum. Ticaretle uğraşan bir aileden geldim. Gençliğimizin büyük bölümünü ticarete verdik. Aslına bakarsanız, askerden sonra babam ticaretle uğraşmama pek sıcak bakmadı. Postanenin açtığı sınavı kazandım, PTT’de üç sene memurluk görevinde bulundum.  Ticari hayata alışkın olduğumuz için memuriyette yapamadım sonrası istifa ettim… Çok uzun süre nakliyecik yaptım.
Ticari hayatımda pek çok yeniliği Afyonkarahisar’a getirme fırsatım oldu.  Afyonkarahisar’da nakliye konusunda pek müteahhit yetişmezken Afyonkarahisar’ın nakliye işini dışarıdan gelen müteahhitler yaparlardı.  Onların birisinde de öncülüğü ben yaptım. Şuhut- Uşak pancar nakliye işini 1966 yılında ilk kez ihale girerek aldım. 15 yıl boyunca Şuhut’tan Uşak Şeker Fabrikası’na pancar çektik.  
BELDEMİZ: Kentin ticari hayatının gelişmesine yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
M. SAMİ HANCIOĞLU: Afyonkarahisar civar illere nazaran biraz daha geri kalmıştı. Eksiklikleri tespit ederek yola çıktık. Eskişehir’de sanayi çok gelişmişti. Afyonkarahisar niye gelişmesin diyerek sebeplerini araştırdık. Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasında çok büyük hizmetlerimiz olmuştur. 1970’den sonra Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda Yönetim Kurulu’nda ticaret erbablarıyla yaptığımız temaslarda  Afyonkarahisar’ın eksiklerini konuşarak onları gidermeye çalıştık. Bu işlerde yapılması gereken neler varsa onları yapmaya çalıştık. Şu anda Afyonkarahisar’da çok güzel gelişmeler var. Afyonkarahisar iyi yolda.
BELDEMİZ: Yeni nesil işadamlarına tavsiyeleriniz nelerdir?
M: Sami HANCIOĞLU:
Afyonkarahisar’ın potansiyelini iyi tespit edip, nelerin yapılmasını iyi bilmek gerekir. Gelişen teknolojik imkanlar neticesinde gençleri çok şanslı görüyorum. Onlar belki bizim gördüklerimizin kat kat fazlasını öngörebiliyorlar. Dolayısıyla yeni nesli bizlere nispeten biraz daha hırslı görüyorum. Özellikle Zafer Havaalanı’nın açılması ilimiz için çok büyük bir değerdir.  Afyonkarahisar’ın zaten en büyük potansiyeli termal turizmdir. Afyonkarahisar, gelişiyor, güzelleşiyor. Potansiyeli 250 bin nüfusu taşıyacak kadar büyük. Yeni yerleşim yerleri açmak, ucuz arsa temin etmek gerekir. Nakliyecilik yaptığımdan dolayı Türkiye’nin bir çok noktasına ulaştım.
BELDEMİZ: Siyasete nasıl girdiniz?
M. Sami HANCIOIĞLU:1970 senesinde siyasete girdim.  Adalet Partisi’nde 10 yıl süresince Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. 1980’de ihtilal sonrası siyasi yasaklı oldum.  5 sene yasaklı kaldım. 1985’te Doğru Yol Partisi kuruldu. Burada hizmet yapmaya başladım. Arkadaşlarımız münasip görerek beni Belediye Başkanlığına aday gösterdiler. Afyonkarahisarlı da tercihini bizden yana kullandı. Afyonkarahisar seçmeni siyasi kararlarda son derece başarılıdır. Bu güne kadar yanlış bir seçim yapmamıştır. Mesela Belediye seçimlerinde Afyonkarahisar hep iktidar partisini kazandırmıştır. Bu akıllıca bir politikadır. Afyonlular tarafından siyasi iktidarın tercih edilmesi ilimize pek çok hizmetin gelmesinin de yolunu açmıştır. Her gelen Belediye Başkanı kendi imkânları doğrultusunda Afyonkarahisar’a mutlaka bir şeyler yapmaya çalıştı.
BELDEMİZ: Nasıl bir Belediye Başkanlığı süreci yaşadınız?
M. Sami HANCIOĞLU: Benden önceki dönemde merhum Erdal Akar Bey’in büyük şansı vardı. Kendisi iktidar partisinin belediye başkanıydı. Bundan gerektiği kadar istifade edildi veya edilmedi o tartışılır.  Ancak Afyon’a hizmet etmiştir. Erdal Bey’in ardından Belediye Başkanlığı’na ben seçildim. Bizim partimiz koalisyon ortağıydı. Dolayısıyla koalisyonlardan hizmet almak son derece zordu.
Ben, ANAP iktidarı zamanında Belediye Başkanı oldum. Rahmetli Turgut Özal, Belediye seçimlerinde “Belediye Başkanlarını sandalyeye iple bağlayacağız,  hizmet alamazsınız, bunlara oy vermeyin”  demesine rağmen Afyonkarahisarlılar terciğini benim için kullanmıştır. Seçimleri kazandık o sırada benden önceki belediye başkanı, iktidar ANAP olduğu için “İki ay sonra bırakır, kaçar her halde çünkü Belediye’nin maddi imkânı yok” demişti.
Tabii biz tüccar bir aileden gelmemiz hasebiyle bu eksiklikleri gördük. Belediye’nin önündeki imkânları yavaş yavaş açtık ve o sayede Afyon’a hizmet edebildiğimiz kadar ettik. Sonra 1991 seçimlerinde Doğru Yol Partisi iktidara geldi. Süleyman Bey’le olan yakınlığımızdan dolayı Afyon’a çok büyük hizmetler aldık. Ama o kısa bir dönem oldu. Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı olunca onun yerine geçen Doğru Yol Partisi yönetimi Afyonkarahisar’a pekte has evlat gibi bakmadı. Bunun nedeni tartışılır. Yine de pek çok hizmeti yerine getirdik.
Belediyecilikteki en büyük noksanlardan bir tanesi de halkın önündeki engelleri aşmaktır. Mesela Afyon’da halka ucuz arsa temin etmek çok önemli bir problemdi. Hem Afyon’da ucuz yerleşim yerleri açmakla nüfusu çoğaltarak devletin belediyelere verdiği paydan biraz daha fazla pay almanın önünü açmış oluyoruz. Belediye hizmetleri son derece zordur. Başı ağrıyan, insan gece saat ikide telefon açar, olmayacak bir sürü şey söyler. Bunlara katlanmak gerekir. Çünkü Belediye Başkanlığı çok ŞEREFLİ bir makam. Afyon halkının teveccühünü kazanmış bir insanın Belediye Başkanı olarak minnet borcunu halkına hizmetleri ile ödemesi lazım. Bizde bunu yapmaya çalıştık.
BELDEMİZ: Milletvekilliği için teklif aldınız mı?…
M. Sami HANCIOĞLU: Milletvekilliği için gönlüm olmadı. Çünkü Belediye Başkanlığı 10 tane milletvekilliğine bedeldir. Milletvekilliği şerefli bir mevkiidir ancak, Belediye Başkanlığı 10 kat daha fazla şereflidir. Çünkü belediye başkanlarının direkt olarak memlekete hizmet etme imkânı vardır. Milletvekilinin elinde hiçbir yetki yok, sadece ufak tefek bütçe imkânlarından şehri istifade ettirmeyi sağlarlar. Bence milletvekilinin en büyük hizmetlerinden bir tanesi başarılı olabilirse tayinlerde bulunduğu şehre kaliteli insan tayin ettirmesidir.  Nedir bu; iyi bir Vali, iyi bir Emniyet Müdürü, iyi bürokrat… Ancak bir Bakan olursa memlekete hizmet edebilir.

“Hayatını Afyon ve Türkiye’nin hizmetine adadı”

Demokrat Türkiye Partisi eski Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar, Afyonkarahisar Belediyesi’nin eski başkanlarından, Mehmet Sami Hancıoğlu
vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, Hancıoğlu’nun hayatını Afyonkarahisar ve Türkiye’nin hizmetine adadığını söyledi

Demokrat Türkiye Partisi eski Genel Başkanı Mehmet Ali Bayar Afyonkarahisar Belediyesi’nin eski başkanlarından, Mehmet Sami Hancıoğlu vefatını nedeniyle yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:
“Afyonkarahisarımızın ve Ülkemizin mümtaz siyaset adamı, aziz dava ve siyaset arkadaşım, Sayın Mehmet Hancıoğlu beyin elim vefatından derin teessür duydum. Hayatını Afyonkarahisar’ın ve Türkiye’nin saadetine ve hizmetine adamış, sağlam bir inançla Cumhuriyetimizin erdemlerine ve demokrasiye gönül vermiş, 1946 davasına karşılık beklemeden güç katmış, hayatı ve hizmetleriyle güzel insanlık timsali olmuş Mehmet Hancıoğlu bey Afyonkarahisar’lı hemşehrilerimizin ve demokrasiye inanan insanlarımızın hatıralarında çok mümtaz bir mevkiye sahip olacaktır. Kendisiyle ailelerimiz olarak ve şahsen 1946’dan bu yana Demokrat Parti geleneğinde kader birliği yaptığım, birlikte aynı heyette yan yana çalışmaktan gurur duyduğum Sayın Hancıoğlu abide bir insandı. Kederli ailesine, Afyonkarahisarlı hemşehrilerimize ve milletimize başsağlığı merhum Mehmet Hancıoğlu arkadaşıma Cenab-ı Allah’tan rahmet ve mağfiret niyaz ederim. Mekân-ı Cennet, Allah yâr ve yardımcısı olsun. Allah rahmet eylesin.”

Bakmadan Geçme