Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

HATA ETTİNİZ – Kocatepe Gazetesi

Murat Arısoy 3 Ağustos 2017 Perşembe 13:09:56
 

Öncelikle, Afyonkarahisar’daki toplu taşıma şirketinin yöneticileri…
Belediye’den böyle bir ortamda zam isteyerek hata ettiniz.
Siz belki zam talebinde dile getirdiğiniz yirmi beş kuruşa muhtaç değilsiniz, ama sizin hizmetinizden yararlanan vatandaş o yirmi beş kuruşu bulamadığı anlarda ekmek almaktan vazgeçiyor.
Afyonkarahisar, bir zamanlar Türkiye’nin toplu taşımada en ucuz şehriydi. Talebinizle birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir’le yarışır hâle geldi.
Mesela İzmir’de dolmuş ücreti 2 buçuk lira. Afyonkarahisar’da 2 lira 25 kuruş. Biz böyle dediğimizde ‘İzmir’de potansiyel var. Isparta’ya bakın’ diyorsunuz.
Bu mantıkla Anadolu’daki büyükşehirlerin haricindeki tüm illerde toplu ulaşımın 4-5 liradan başlaması lazım. Mesele potansiyel ise hangi Anadolu vilayetinde bu potansiyel var?
Ama anlıyoruz ki mesele potansiyel değil.
Ücret almadan taşıdığınız vatandaşlar, içinize dert olmuş.
İyi de siz taşın altına elinizi koyduğunuzda konuyla ilgili yönetmelik yayımlanmıştı. Yetmedi, ücretsiz taşımaya verilecek devlet desteği de açıklandı. O karara göre sizin devletten aylık 50 bin civarında para almanız gerek. Devlet kurumları size bu parayı vermiyorsa, muhatabınız vatandaş mı? Size söz verilen parayı neden vatandaştan tahsil ediyorsunuz?
Hata ettiniz ve hatanızda ısrarlısınız.
Afyonkarahisar Belediye Meclisi üyeleri; siz de hatalısınız.
Toplu ulaşım firmasına verdiğiniz yüzde 11’lik zamla, Türkiye’de ekonominin aslında iyi gitmediğini anlattınız bize. Hem de hayat şartlarının pahalı hâle geldiği savıyla, hem de “Efendim asgari ücrete de zam geldi” diyerek.
Galip Şanlı bu zammı istese ‘Şehri Şanlı Turizm mi yönetiyor, biz mi yönetiyoruz’ çıkışları olurdu. Artık bu çıkışları da göremiyoruz. Son zammın bir buçuk yıl önce yapılması vatandaşı bağlar mı? Sizin göreviniz vatandaşın en uygun şekilde bu hizmetten yararlanmasını sağlamak değil mi?
Bu arada ne tuhaftır ki zam talebini Trafik Komisyonu Başkanı okumadı, hatta bu Komisyon kararı okunurken Trafik Komisyonu Başkanı, Meclis’te bile yoktu. Ne zaman bu gündem maddesi oylandı, o zaman Komisyon Başkanı salona girdi.
Devam edelim…
‘Önceki firma battı, bu firma batmasın’ diye bir savunma olur mu? Önceki firmanın battığına ilişkin bir veri var mı? O firma İstanbul’da hizmetini sürdürmüyor mu?
Firma batıksa neden AFSU o firmanın hatlarına ve haklarına ‘talip’ oldu?
AFSU’nun Şanlı Ulaşım’ın haklarını devraldığı dönemde yapılan ihale her yönüyle şeffaf mıydı, yoksa “Oldu-bitti”ye mi getirildi?
İhale şartnamesinde, “Her yıl, TEFE-TÜFE oranlarında zam yapılır” maddesi varmış. Bu madde tüm açıklığı, getirisi ve götürüsü ile kamuoyuna açıklandı mı?
Bir başka konu: AFSU oluşumu, Şanlı Ulaşım’dan 80 civarında otobüs devraldı. Ardından 40 adet de otobüsü kendi satın aldı.
Peki şu anda AFSU kaç otobüsle hizmet veriyor? Kaç otobüs çalışıyor, kaç otobüs garajda bekliyor?
Belediye’nin önceliği firmalar mı, vatandaş mı?
Belediye Meclisi’nin değerli üyeleri; siz demiyor muydunuz ‘Bir dolmuş şoförünün kazancı mühendisle aynı, hatta mühendisten fazla’ diye.
O zaman halk otobüsünün kazancı nedir, zararı nedir? Çoğu dolmuş şoförü, bu yeni oluşuma ortak değil mi?
Otobüsten zarar etseler, minibüsten kâr etmiyorlar mı?
Otobüs ücreti zamlanınca minibüsçüler de Oda’ya başvurup ücretlere zam yapmıyor mu?
Halkı düşünmek çok mu zor?
Yapılan bu zammın tek sorumlusu şehiriçi gezmeyi ‘biraz’ abartan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar mı?
Kanundan doğan hakkıyla ücretsiz kullanımdan yararlanan basın mensupları, şehit yakınları mı?
Öyleyse iptal edin benim kartımı.
Lüzum yok.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER