'Hastanelerdeki sorunlar Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa aktarılıyor'
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 19. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısına katıldı.Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıya Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Erciyes Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 19. Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısına katıldı.
Erciyes Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesi Kongre Merkezinde düzenlenen toplantıya Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, Ankara Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan İbiş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammet Güven ile beraber kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile öğretim üyeleri katıldı.
SORUNLARI YÖNETİCİLERİMİZE ANLATMAYA ÇALIŞTIK
Toplantıda konuşan ve üniversite hastanelerinde yaşanan sorunlarla ilgili katılımcılara bilgiler veren AKÜ Rektörü Prof. Dr. Solak, sorunların Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlıkla da paylaşıldığını ifade etti. Rektör Solak şöyle konuştu:
“Üniversite hastanelerine başta hemşire olmak üzere kadrolu yeterli sayıda sağlık personeli sağlanmaması nedeniyle döner sermayeden ödemelerin yapılması, hizmet satın alım yoluyla sağlık ve destek hizmetleri personeli çalıştırılmakta, bunların ağır yükü hastanenin döner sermayesi üzerine binmektedir. Üniversite hastanelerine yeterli uzman hekim ve araştırma görevlisi tahsisi yapılamadığı için de daha fazla hizmet üretilmesinde sıkıntılar yaşanabilmektedir. Üniversite hastanelerine makine, teçhizat ve inşaat gibi kalemlerde yeterli bütçe tahsis edilmemesi nedeniyle de harcamaların döner sermaye üzerinden yapılması, tüm devlet kurumlarında personelin denge tazminatı Maliye Bakanlığı tarafından karşılanırken sadece üniversite hastanelerinde döner sermayeden karşılanması konusu yine konuşulması gereken konulardan bir tanesidir. Ana gelir kaynağı SGK’nın ödemesine esas fiyatlarına 8 yıldır zam yapılmamış olmasına hatta fiyatların düşürülmesine karşın tıbbi malzeme, ilaç, asgari ücret, maaş, elektrik gibi maliyetlerin ve döviz kurunun neredeyse yüzde 100’den fazla artması, üniversite hastanelerinin talep etmelerine rağmen Sağlık Bakanlığı hastanelerinde olduğu gibi gider esaslı global bütçe verilmemesi, aksine gelir esaslı global bütçe verilmesi hastanelerimizdeki sorunların ana kaynağını teşkil etmektedir ve biz de bunları ilgili yöneticilerimize anlatmaya çalıştık.”
19.Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı, diğer katılımcılar tarafından da sorunların dile getirilmesinin ardından sona erdi.