'Hastalıkla mücadelede aşı etkin yöntem'

AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Kocatepe Hayvan Hastanesi Başhekimi, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Birdane, bu yılki Dünya Veteriner Hekimleri Günü ana konusunun hayvanlarda hastalıkların önlenmesi için aşılamanın önemi olduğunu belirtti.'HASTALIKLAR AŞI İLE DURDURULABİLDİ'Dünya da hastalıkların azalmasında en etkili ve güvenilir yolun aşılama olduğuna değinen Birdane, 'Aşılama olmadan bazı hastalıkların azaltılması ve engellenmesi [&hellip]

AKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi, Kocatepe Hayvan Hastanesi Başhekimi, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Fatih Mehmet Birdane, bu yılki Dünya Veteriner Hekimleri Günü ana konusunun hayvanlarda hastalıkların önlenmesi için aşılamanın önemi olduğunu belirtti.
“HASTALIKLAR AŞI
 İLE DURDURULABİLDİ”
Dünya da hastalıkların azalmasında en etkili ve güvenilir yolun aşılama olduğuna değinen Birdane, “Aşılama olmadan bazı hastalıkların azaltılması ve engellenmesi aşırı ölümler, ciddi maliyetler oluşturur ve hatta bazen de imkânsızdır. Bazı hastalıklarda da kullanılabilecek bir aşının olmaması veya aşının yetersizliği ciddi kayıplar yaşanmasına neden olmaktadır. Özellikle 18. yüzyılda Avrupa da 200 milyon sığırın öldüğü sığır vebası ve bugüne kadar zaman zaman çiçek hastalığına bağlı insan ve hayvan ölümleri gibi hastalık yangınları ancak aşı ile durdurulabilmiştir. Aşıdan başka kullanılan ikinci silah olan antibiyotikler viral hastalıklarda işe yaramaz. Üstelik aşırı antibiyotik kullanımı enfeksiyona yol açan etkenlerin direnç gelişmesine neden olmaktadır.” dedi.
“EN ETKİLİ YÖNTEM AŞILAMA”
Günümüzde internet başta olmak üzere bazı yerlerde tartışılan aşıların zararları, faydasızlığı, sonradan başka hastalıklara neden olduğu şeklindeki yorumların tüm aşılar için geçerli olmadığına değinen Birdane, “Aşının içindeki, nasıl elde edildiği, nasıl uygulandığı, uyguladığınız canlı gibi pek çok faktör aşının ‘iyi’ veya ‘kötü’ olmasına neden olmaktadır. Ölümle sonuçlanacak veya toplumun çoğunu etkileyecek hastalıklarda bugün bilinen en etkili yöntem de aşılamadır. Bazı durumlarda başarısız olsa da hayvancılığımızda en çok kayıpların yaşandığı olayları aşı ile önlediğimiz de bir gerçektir. Bazı aşıları kullanmadan kedi, köpek, buzağı ve kuzulardaki kayıplar azaltılamaz. Özellikle kuduz gibi insanlara da bulaşan hastalıkların tek önleme yöntemi aşılamadır.” ifadelerini kullandı.
“AŞILAMA HAYVAN
KAYIPLARINI ÖNLÜYOR”
Aşılamanın yetersiz kaldığı veya kullanılabilecek bir aşının bulunmamasının ciddi bir sorun anlamına geldiğini kaydeden Birdane sözlerine şöyle sürdürdü:
“Bakteri, virüs gibi enfeksiyon etkenlerinin biyolojik silah olduğu ülkelerin bunları birbirlerine karşı kullanabileceği unutulmamalı ve ülkesel bazda aşı üretebilecek tesisler artırılmalıdır. Zaman zaman odamız tarafından duyurulan ‘hastalıklar için aşılatın’ haberlerini dikkate almak hayvancılığımızdaki kayıpları önlemek içindir. Aşılama sadece bakanlığın önerdiği ve zorunlu tuttuğu şap, kuduz veya Brusella ile sınırlı değildir. Veteriner hekimlerinizden bilgi almanız yararınızadır. Kedi ve köpeklerde karma ve kuduz aşılarının yapılması, buzağı ve kuzu kayıplarında ölümlü E.coli, ektima ve enteretoksemi hastalıklarında aşılarının yapılması bazı vakalarda ölümleri yüzde 90 önleyebilir.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme