Hastalık sürüyor tedavi devam etmeli

31 Aralık 2012 tarihinde süresi dolan 5084 sayılı teşvik kanununun masaya yatırıldığı istişare toplantısında teşvik süresinin uzatılmasında hem fikir olundu. Toplantıyı yöneten ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ekonomide tedavinin devam ettiği, tedavi sürecinde verilen serumun hastalık bitinceye kadar verilmesi gerektiği benzetmesiyle durumu özetledi ATSO Başkanlığı’nca düzenlenen istişare toplantısında iş dünyasının tanınmış isimleri AK Parti Milletvekili Sait [&hellip]

Hastalık sürüyor tedavi devam etmeli

31 Aralık 2012 tarihinde süresi dolan 5084 sayılı teşvik kanununun masaya yatırıldığı istişare toplantısında teşvik süresinin uzatılmasında hem fikir olundu. Toplantıyı yöneten ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, ekonomide tedavinin devam ettiği, tedavi sürecinde verilen serumun hastalık bitinceye kadar verilmesi gerektiği benzetmesiyle durumu özetledi

ATSO Başkanlığı’nca düzenlenen istişare toplantısında iş dünyasının tanınmış isimleri AK Parti Milletvekili Sait Açba ve MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz’la şehrin sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik, süresi dolan 5084 sayılı Teşvik Kanunu’nun devam etmesi ağırlıklı olmak üzere beklentilerini dile getirdiler
SERTESER: TÜM
VEKİLLERİMİZİ ARADIK
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, 5084 olarak hafızalara kazınan, zamanında büyük faydalar sağladığını belirttiği teşvik kanununun süresinin bittiğini kaydetti. 31 Aralık 2012 sonuna kadar enerji desteği ve sigorta prim desteğinin devam ettiğini belirten Serteser; “Netice itibariyle 31 Aralık 2012 tarihinde de süre tamamlandı. Şu anda bitmiş durumda. İş dünyasından bu konuda çok önemli istekler oldu. Teşvik kanununun devam etmemesinin istihdamı, maliyetlerinizi etkileyeceği konusu gündeme geldi. Dünyanın krizde olduğu bir dönemde rakiplerinizle çarpışırken bunların size zarar vereceği konusunda odamıza talepler geldi. Bireysel ve toplu olarak yazılı ve sözlü çok istekte bulundunuz. En son tarihli meclis toplantımızda milletvekillerimizi çağıralım, bu konuda bizi dinlesinler ve neticede hükümetimize gelen tepkilerin, bu sıkıntıların iletilmesi için bir toplantı yapmak istedik. Tüm milletvekillerimizi bakanımızda dahil aradık. AK Parti Milletvekili Sait Açba ve MHP Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın dışında hepsinin yoğun işleri nedeniyle katılamadılar. Milletvekillerimiz sizlerin dertlerini, taleplerini dinleyecekler. Sonuna kadar uğraşacaklarını da biliyoruz.” dedi.
YASA BELLİ SÜRE
DEVAM ETMELİ
Teşvik yasalarının sürekli çıkarılamayacağını söyleyen ATSO Başkanı Hüsnü Serteser, “Bir hasta var tedavi olacak. Serum takılması gerekli. Serumunda hastalık bitince bitmesi lazım. Ama bizim hastalığımız henüz bitmedi.” örneğini verdi. Ekonomik krizin çevredeki ülkelerde en yüksek ihracaat yapılan Avrupa’da son şiddeti ile devam ettiğine değinen Serteser; “Hükümetimizin çalışmalarıyla hastalık bitinceye kadar bu desteklerin devam etmesini istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Bu konuda biz ATSO olarak bir sloganda geliştirdik. ‘5084 Devam Etsin İstihdam Artsın Türkiye Büyüsün.’ Hakikaten istihdamın arttığı ölçüde ülke büyüyor. Aslında bizim ülke olarak her sene yüzde 7 büyümeye ihtiyacımız var. Geçen sene bir miktar düştü ama çevremizdeki ülkeler arasında en yüksek büyümeye şahit olduk. Bu büyümeyi gerçekleştirmek için yasanın belli bir süre daha devam etmesi lazım. Sayın vekillerimiz katılımcıları dinleyecekler. Bu konuda söyleyeceklerinizi, taleplerinizi lüften anlatmanızı istiyoruz. Biten bu yasa 49 ili kapsıyordu. Her ilden böyle tepkiler gelirse her ilin milletvekilleri bu konuda çalışmalar yapar, gelen talepleri anlatırlarsa ümit ediyorumki, hükümetimiz bu konuda gerekli tedbirleri alacaktır.” diye konuştu.
AÇBA: İŞADAMLARININ TALEPLERİNİ
DİNLEYECEĞİZ
İş dünyasından isimlerin görüş, beklenti ve taleplerini aktarmaları öncesinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Milletvekili Sait Açba, 5084 sayılı teşvik kanunu hakkında konuştu. Kanunla ilgili sonuçların bir bakıma iyi olduğunu söyleyen Açba; “İlimizdeki yansımaları nelerdir, 5084 sayılı teşvik kanunundan yararlanan ticaret sanayi erbabının karşılaştığı sorunlar, geleceğe dönük beklentilerinin neler olduğunu bizzat işadamlarımızdan dinlemek üzere huzurunuzdayız. 2004 yılında başlayan teşvik yasası 2011’de en son çıkarılan yeni bir yasa ile yeni bir ölçeğe kavuştu. 2004 yılından itibaren geçen sürede Türkiye’nin ekonomisinde de çok ciddi bir değişim yaşandı. Diğer taraftan dünya ve Avrupa ekonomisinde de ciddi krizler yaşandığı malum. Yeni teşvik sistemi oluşturulurken dünyadaki gelişmeler ve sonuçlarda dikkate alınmak suretiyle 2012’den itibaren yeni bir sisteme geçildi. Tabi bunun değerlendirilmesi için erken.” şeklinde konuştu.
“AFYON’UN FOTOĞRAFINI ALACAĞIZ”
2013 yılı sonuna kadar yapılacak yatırımlarla, uygulanacak yeni bir sisteme geçildiğini belirten AK Parti Milletvekili Sait Açba, önceki teşvik sisteminden dolayı beklentilerin neler olduğunu öğrenmek istediklerini belirtti. Açba; “Şüphesiz çok değişik sektörlerden arkadaşlarımız toplantıya katıldı. Bunun yansımalarını alalım. Değerlendirmesini ilgili bakanlar nezdinde masaya yatıralım. Bu sadece Afyon’a ilişkin bir husus değil, Türkiye’de teşvik sisteminin uygulandığı bütün illere mahsus olan bir husus dolayısıyla bütün illerden gelen talepler, yansımalar önem kazanıyor. Bütün illerden benzer talepler geliyorsa, benzer problemler ortaya çıkmışsa çeşitli önlemlere başvurulabilir. Afyon genel fotoğrafını sizleri dinleyerek alacağız.” ifadelerini kullandı.
YILMAZ: MUHALEFET
ANLAYIŞI YAPICILIK
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Kemalettin Yılmaz, Afyonkarahisar’ın tarımla uğruşan, tarıma doğru sanayileşen, insanların çoğunlukta bulunduğu bir il olduğunu kaydetti. 2004 yılında başlayın 2012 yılı sonu itibariyle sonuçlanan 5084 sayılı teşvik kanunundan şehrin ne ölçüde yararlandığı takdirini iş dünyasına bıraktığını söyleyen Yılmaz; “Eksikler, yanlışlar nelerdir? Eksiklerimizi tamamlayıp yanlışlarımızda ısrar etmeyerek farklı bir model ve yapının peşinde olmamız gerekiyor. Tabi bu konu sadece Afyonumuzu ilgilendirmiyor. Türkiye’deki olumluluklar ya da olumsuzluklardan Afyonumuzun soyutlanması mümkün değil. Daha iyi daha güzel ve mükemmeli yakalamak adına bir fikir teatisinde bulunmak için buradayız. Bu imkanı bize verdiği için ATSO yöneticilerine çok teşekkür ederim. İnşallah bugünkü imkanlarımızın lütfen farkına varalım. Yarın çok daha mükemmel olabilmesi için söylenecek söz yapılacak iş varsa elbette el birliğiyle, güç birliğiyle gerçekleştirelim ki yarınlara inşallah umutla bakma imkanımız doğsun. Talepleri ve istekleri alıp değerlendireceğiz. İnanın bizde seviyeli ve yapıcı bir muhalefet anlayışı ile iyi, güzel olanları takdir ederken eksiklerin takipçisi olup yanlışların düzeltilmesi için uğraşacağız.” dedi.
TABAK: ARIZA HALA KALKMADI
Toplantının açılışı akabinde iş dünyasından ilk sözü Bolvadin’deki Avşar Emaye ve Avşar Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Tabak, bulunduğu sektörün gerçeklerini tüm çıplaklığıyla göstermek amacıyla söz aldığını belirtti.
Problemin herkesin ortak problemi olduğuna değinen Tabak; “Bir kanunla 26 ilde istihdamın teşvik edilmesi, var olan istihdamın kayda geçirilmesi bakımından çok önemli bir karar alınmıştı. Devlet bize bu kararla birlikte hem enerji hem de sigorta olarak katkıda bulunmuştu. Biz bunu bir arıza olarak kabul edip bundan yıllarca istifade ettik. Hüsnü beyinde belirttiği gibi bu arıza halen kalkmış değil. Hem dünyada hem de Türkiye’de kriz aynen devam ediyor. İç piyasa açısından, iç ticaret açısından olaya baktığımızda bu kanun var olan çalışan insanları sosyal güvenceye kavuşturdu. Eğer bu kanun çıkmamış olsaydı tahmin ediyorum ki; Afyon’da 24 bin civarında insanın sigortaya kavuştuğu ortada en az bir 10 bin tanesi daha hala sigortasız, hala daha sosyal güvenceden yoksun şekide çalışırlardı. Vatandaş bu işe dört elle sarıldı. Atölye sahipleri hanımlarını bile sigorta ettirdi. Bu güzel birşey.” diye konuştu.
SARIDERE: SİZ BİZE BİZ DE
ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKALIM
Sarıdere AVM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sarıdere, toplantının milletvekilleri aracılığıyla sebep sonuç ilişkilerinin Ankara’ya iletileceği hayırlı kararların alınmasına vesile olmasını diledi. İşadamı Raşit Tabak’ı can kulağıyla dinlediğini, onun söylediklerine sonuna kadar katıldığını ifade eden Sarıdere; “Hizmet sektörü içinde ticaret yapan bir iş kolundayım. Ciddi sayıda personel istihdamım var. 2004 yılında 20 personel çalıştırırken şu anda şirketimde 210 adet işçi çalışıyor. Yaklaşık sayı 11 kat artmış durumda. Sıkıntılarımız 5084’ün sona ermesi ile cebimizden çıkacak ekstra maliyetle de kalmıyor. Farklı sıkıntılarımızda var. Daha önce işsizlik oranı Türkiye ortalaması ile hemen hemen aynı gibiyken ildeki bu ortalama şu anda ülkenin altında diye biliyorum. 5084 sayılı teşvik kanunun yararlarından bir tanesi kayıt altında iş kolları oluştu. Üç kişiye yaptırılacak işi 4 kişiye yaptırarak daha verimli iş kurmak isteyen işletmeler oldu. Ben de şahsen böyle bir yapı içine girdim. Nasıl olsa devletimiz ödüyor dedik. 2012 yılının sonuna kadar bundan faydalandım. Şimdi bu sıkıntı giderilemez ise en azından işletmeme yüzde 10 oranında gider maliyet ilave edilecek. Ben de personel sayımı istemiyerekde olsa gözden geçirip vasata yakın olan arkadaşlardan personel dağıtımına gideceğim. Lütfen bize sahip çıkın biz de ülkemize sahip çıkalım. Aksi halde bu 49 şehirde rekor işsizlik olabilir” şeklinde konuştu.
AVCI: TEK SIKINTI 5084 DEĞİL
Miroğlu Ltd Şirketinden Ramazan Avcı, 5084 sayılı kanunun bitmesi sonucu muhasebecileriyle yaptıkları çalışmadan somut veriler aktardı. Yasa uzatılmazsa 210 personelden 17’nin işine son vermek zorunda kalacaklarını söyleyen Avcı; “Sadece 5084’le sıkıntımız yok. Önümüze gelen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili de sıkıntılarımız var. Raşit beyin konu ile ilgili söylediklerinin tamamı doğru olmak üzere, işverenin yükünü arttıran kanunlarda çıkarılıyor. Bu kanunların uygulanmasından sonra bunların bize ne tür yansımalarının olacağını acaba oradakiler hiç düşünüyorlar mı? Bunların işadamına yansımasının daha pozitif olacağı düzenlemeler yapılmalı. Bizlerle istişaresi ve sahada somut uygulanması noktasında çalışılmalı. Afyon’la ilgili olarak Afyon yaşanılabilir bir şehir mi? Bunu sayın vekillerimiz bunu irdeleyip hiç düşündü mü? Bu şehirde yaşayan insanlara gerçek anlamda mahallerinde yaşayabilecekleri bir ortam sunabiliyor muyuz? Bununla ilgili sayın vekillerimizin bir haftalarını ayırıp samimi insanların düşüncelerini mahallelerinde dinlemelerinden mutlu olacağım. Ben Afyonlu değilim, 14 yıldır burada yaşıyorum. Afyon’u daha iyi yerlerde görmek istiyorum.” dedi.
SAĞBİLGE: AK PARTİ’Yİ GÖNÜLDEN DESTEKLEDİK
İşadamı Hakkı Sağbilge, yumurtacılık sektöründe istenilen noktaya ulaşıldığını, ciddi bir ihracaatı ilde 5 firmanın gerçekleştirdiğini söyledi. İki dönemdir Irak’taki gıda fuarına bizzat katılarak Türkiye’nin ve Afyonkarahisar’ın bayrağını dalgalandırdıklarını belirten Sağbilge şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde görülebilecek ciddi sıkıntılar var. Kış mevsimi ile birlikte mısır fiyatı fırsatçıların elinde. Sektörel bazda sıkıntılarımız var. TMO’dan hiç bir fayda göremedik. TMO bizim üzerimizden ciddi para kazanmak için rant hesabı yapıyor. Yatırım yapmak istediğimizde ÇED denen bir olay karşımıza çıkıyor. Bu olay tüm yatırımcı arkadaşlarımızı etkiliyor. Bir küçük bir büyük ÇED var. En az 100 bin liraya yakın para gidiyor. Bürokrasi aldı başını gidiyor. Biz AK Partiye oy verip gönülden destekledik. 2003 yılında hükümet olduğunuzda bir şeyler istediniz buyurun dedik. Şimdi birşeyler istediniz yine buyurun dedik. Bunlardan yana şikayetçi değiliz. Ama bağcıyı dövmeyin bağdan üzüm yiyelim. 5084 sayılı teşvik kanununun devamını istiyoruz.
ÖZSU: HAYVAN VE ET İTHALİ DURDURULMALI
İşadamı Muhittin Özsu, inşaat ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösterdiğini, tarım ve hayvancılığın şehirde önemli bir kaynak olduğuna değindi. Özsu şöyle konuştu: “İstihdamdaki sıkıntılar yeterince dile getirildi. Tarım ve hayvancılık ikisi birbirine bağlantılıdır. Ülkemiz ve şehrimiz için önemli bir kalem. Biz teşviklerden yararlanarak hayvancılık sektörüne yeni giren bir firmayız. Hükümetimizin desteklerini duyunca bu sektörün güzel olduğunu, girmem gerektiğini düşündüm. Sektöre girdiğimde öyle olmadığını gördüm. Sektörde çok büyük sıkıntılar var. Kemalettin beyin mecliste bu konuda çalışmaları var. Hayvan ithalatı sektörde çok büyük bir yara. Hayvan ithalatı durdurulmalı. Canlı hayvan ithalatı ile ülkemizde adı sanı olmayan hastalıklar ortaya çıktı. Yarınlarda çok büyük sıkıntılar olabilir. Damızlık adı altında ülkemize giren hayvanlar geldikleri yerde olmayan hastalıklar nedeniyle burada çok çabuk hastalanabiliyorlar. Et ithalatıda mutlaka durdurulmalı üretici perişan. Sektör kan ağlıyor”
ACAR: TÜRKİYE’DE DE KRİZ KALKMADI
Şirketleri ve Afyon Termal Otelciler Birliği Başkanı olarak toplantıya katıldığını belirten işadamı Ali Acar, turizm otelcilik sektörü olarak şehirde en fazla istihdamı sağladıklarını söyledi. Acar; “Her otelde en az 200-300 kişi çalışmaktadır. Eğer teşvik yasası 31 Aralık 2012 tarihinde kalkacak olursa bu işverene yük getirecektir. Bu teşvik yasasının en az 6 ay ya da bir yıl kadar ileriye götürülmesi gerekmektedir. Yasanın kalkması ile her otele gelecek olan yük 50-60 bin arasındadır. Şimdi Avrupa uyum yasaları diyoruz. Avrupa bu noktaya 65 yılda gelmiştir. Biz Türkiye şartlarına göre hareket etmeliyiz. Eğer biz herşeyi Avrupa uyum yasalarına bağlarsak bu gömlek bize dar gelecek ciddi sıkıntılar oluşacaktır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yasa uygulanırsa Türkiye’de en az yüzde 20’lik kesim işsiz kalacak. Mermer sektöründe de işlerimiz var. Yılbaşında bu fabrikadan 10 kişi çıkardım. Nasılsa teşvik kalkıyor dedim. Avrupa 3 yıldır krizde. Yani Türkiye’de de kriz kalkmış değil.” dedi.
KONAK: BİZİ BİR KURU SOĞANA DEĞİŞMEYİN
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, 2012’nin esnaf, sanayici, tüccar için zor bir yıl olduğunu söyledi. Piyasada çok sıkı para politikasından dolayı işin çok miktarda olmasına rağmen işin karşılığı paranın alınamadığına dikkat çeken Konak; “Adam, firma sağlam mal veriliyor ama şirkette adam da bir ay sonra bulunamıyor. 2012 yılı gerçekten çok zor geçti. Zarar etmeyenler Allah bin bin bereket versin şükür dedi. Bizim adetimizde böyle. Sekiz yıl bu desteği aldık. Mutlaka ve mutlaka bunun devam etmesi lazım. Enerji ve akaryakıttada desteğin gelmesi lazım. Dünya krizde bu kriz devam ettiği sürece, yani şu anda yatırım yapanlara desteğin devamı gerekir. Devam etmezse esnaf ve sanayici açısından 2013 daha zor bir yıl olur. Bizi gönülden destekleyeceğinize inanıyoruz. Bugüne kadar parti ve hükümet olarak destekler verdiniz. Bize desteği sürdürün bizi bir kuru soğana değişmeyin sayın vekillerimiz diyorum.” diye konuştu.
TOKMAN: YENİ DÜZENLEME ANLATILSIN
İş kadını Berna Tokman, MÜSİAD’ın yıl sonu değerlendirme toplantısında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 5084 sayılı teşvik yasasının uzatılmayacağını, yeni bir teşvik yasası hazırlandığını belirttiğini hatırlattı. Tokman; “Bunun da daha çok istihdamı artırmak amacıyla yapıldığı belirtildi. Siyasilerimizin bu konuda bilgeleri varsa açıklama yapmaları halinde çok sevinirim.” şeklinde konuştu.
SÜMER: TEİAŞ’TAN GİRİŞİM OLMALI
Elektrik ve enerji sektöründe danışmanlık yaptığını söyleyen İbrahim Somer, Afyonkarahisar’ın birkaç yıldır eletriğinde kavşak noktası olduğunu kaydetti. Somer; “Enerji bakanımızın ilimizi ziyaretinde alt yapı yatırımı olarak kendisine dosya olarak takdim ettiğimiz Afyon’da indirici merkezler konusunda bize söylediği şekilde bir gelişme olmadı. Bir çok arkadaşımız yatırımlarını yapıyor ama maalesef önümüzdeki günler karanlık görünüyor. TEİAŞ’ın yatırım planına alınan trafo indirici merkezi Varan tesisleri civarında bir yer seçimi yapıldı. Ancak bu sene ihalesi yapılıp 2013’de devreye alınması düşünülüyor. Ödenek problemi nedeniyle yatırım planına alınmasına rağmen ihalesi yapılamadı. Hem termal turizm hemde hastanelerin olduğu kısıma elektrik verilmesi bakımından önemli. Bu konuda TEİAŞ nezdinde bir girişim olmasını diliyorum.” dedi.
EMET: KURTULUŞ
PANORAMASI ŞART
Bolvadin Borsa Başkanı Ceylan Emet, 5084 sayılı kanunun yürürlükten kaldırıldığında en az 8 bin ile 10 bin kişi arasında işten çıkarmanın yaşanacağı endişesine kapıldığını, ile sıcak para getirmek için Afyonkarahisar’a çok büyük Kurtuluş Savaşı panoraması yapılması gerektiğini belirtti. Emet; “Esnafımızın çok büyük sıkıntıları var. Bankalarda ödeme yapılmaması halinde 5 bin TL dahi kredi alamıyoruz. Bankalar bizim bütün seceremizi görüyor. Ama biz esnaf olarak güvendiğimiz bir firmaya mal verdiğimizde zarar görebiliyoruz. Bizlerinde iş yaptığımız kişi ve firmaların secerelerini bir tuşa basıp ekranda görmek hakkımızdır. Ferden ben sayın vekillerimizden istirham ediyorum; Afyonumuza dışarıdan sıcak para getirmek için Çanakkale’ye olduğu gibi şehrimize de Kurtuluş Savaşı panoraması yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu sayede ilimizide daha iyi tanıtacağımızı düşünüyorum.” dedi. ATB Başkanı Mehmet Mühsürler, gümrük müdürlüğü kurulmasının önemine değindi. İntermet Medyası Başkanı olarak toplantıya katıldığını belirten Ömer Elçi, mesleki sorunların çözümüne katkı istedi. EKKK Başkanı M. Emin Birliktir, 5084’ün sona ermesine yönelik fazla afaki konuşmalar yapıldığı teşviğin sone armesinin dünyanın sonu anlamına gelmediği görüşünü aktardı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme