• Haberler
  • Genel
  • Hastaların da hakları var – Kocatepe Gazetesi

Hastaların da hakları var – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla panel düzenlendi. Panelde konuşan AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Müdür Yardımcısı Filiz Özden Yılmaz, hastaların ayrım yapılmadan tedavi görme haklarının bulunduğunu belirtti Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla insan hakları ve sağlığın tartışıldığı bir panel [&hellip]

Hastaların da hakları var

Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla panel düzenlendi. Panelde konuşan AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Müdür Yardımcısı Filiz Özden Yılmaz, hastaların ayrım yapılmadan tedavi görme haklarının bulunduğunu belirtti

Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla insan hakları ve sağlığın tartışıldığı bir panel düzenledi. Panelde konuşan AKÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Müdür Yardımcısı Filiz Özden Yılmaz, hasta haklarına riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yılmaz, “Hasta hakları çok önemli bir konudur. Hastalar, sağlıklarını bize emanet ediyor. Hasta yakınları da bizim kendileri kadar titiz bir hizmet sağlamamızı istiyorlar. Hak, insana doğuştan gelen hukuk kurallarının kendisine verdiği birtakım yetkilerdir. Hasta hakları ise sağlık hizmetlerinden faydalanma ihtiyacı bulunan, insan olmaları nedeniyle sahip bulundukları Anayasamız, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış bulunan hakları ifade eder. İnsan haklarının sağlık alanına yansıması olarak da ifade edilebilir” dedi.
HASTANIN MAHREMİ, GİZLİ KALMALI
Hastalar arasında hiçbir ayrımın gözetilmemesi gerektiğini hatırlatan Yılmaz, “Sağlık hizmetlerinden adalet ve hakkaniyetle yararlanma hakkımız vardır. Ayrım görmeden faydalanma hakkımız vardır. Din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkes sağlık hizmetlerinden yararlanmalı. Hastanın sağlık kuruluşlarını seçme ve değiştirme hakkı vardır hastanın. Usul ve şartlara, sevk zincirine uygun olarak bu haktan yararlanabilirler. Hiçbir hastanın maddi durumuna göre kullanılacak malzemede ayrım gözetemeyiz. Tüm hastalar tedavi için en uygun malzeme neyse onunla kendisine bakım yapılma hakkına sahiptir. Hastaya ait bilgiler mahrem kalmalı. Hastanın ölmüş olması, mahremiyetin bozulduğu anlamına gelmez” diye konuştu.
İNSAN HAKLARI
DOĞUŞTAN GELİR
Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Yusuf Akdemir, insan hakları hakkında genel bilgiler vererek şu ifadeleri kullandı:
“İnsan hangi haklara sahip olduğunu bilmeden haklarını arayamaz. Temel anayasal haklarımız, ilk defa 1961 Anayasası ile yürürlüğe girmiştir. Mahkemede, devlet dairelerinde eşitsiniz. Özgürlük ise hukuk düzeyinin yasaklamadığı davranışlardır. Doğduğumuz günden itibaren haklara sahibiz. Düşünce, haberleşme, din ve vicdan özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü gibi özgürlüklere sahibiz. İnsan hakları düşüncesi, Sanayi Devrimi ile birlikte başladı. Birleşmiş Milletler kurulduktan sonra insan hakları kavramı hızlı gelişmeler sağladı.”
YAŞLILARIN HAKLARINA
RİAYET ŞART
Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Asuman Yılmazer de yaşlı haklarına riayet edilmesinin önemine dikkat çekti. Yılmazer, “Hasta hakları denilince yaşlı istismarından bahsetmek gerekir. Yaşlı istismarı, konuşulmasından hoşlanılmayan bir alan. Yaşlılarımız da evrensel insan haklarına sahip. Ama yaşlanan kişiler adına gençler karar vermek istiyor. Yaşlılara yönelik hizmetlerin geliştirilmesi gerekir. Yaşlıların yüzde 3 ve 4’ü yaşlı istismarı kurbanı. Yaşlıya yönelik acı ve ızdırap veren her eylem, yaşlı istismarına giriyor. Yaşlılara yönelik şiddetin dile getirilmesi zordur, ancak medyaya düştüğü zaman görürüz” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

NEDEN İNSAN HAKLARINI KORUMALIYIZ?
Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Serkan Şen, “Neden insan haklarını korumalıyız” sorusunun cevabını şöyle verdi:
“Neden insan haklarını korumalıyız? Bunun cevabını verdiğimiz takdirde insan haklarının korunması konusunda yol kat etmiş olacağız. Zıtlıkların olmaması için insan hakları bilincinin geliştirilmesi lazım. Büyük balık küçük balığı yutmasın diye, inançlarından ötürü insanların katledilmemesi için insan hakları bilincinin geliştirilmesi gerekiyor. Renginden dolayı insanların farklı muameleler görmemesi için, cinsiyet ayrımının sona ermesi için insan hakları bilincinin geliştirilmesi gerekiyor. Varlıklıların yoksulu ezmemesi için de insan hakları bilinci geliştirilmeli.”

Bakmadan Geçme