'Hastalarımızı üfürükle mi tedavi edeceğiz?'
CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doçent Dr. İlker Alat'ın sağlıkla ilgili olarak helal haram ilişkisi konferanslarının farklı algılar oluşturduğunu söyledi. Dr. Demirkırkan, hekimlerin her şeyi kullanmama lüksüne sahip olmadığını belirterek 'Aksi halde hastalarımızı üfürükle mi tedavi edeceğiz?' diye sordu Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Mehmet Kemal Demirkırkan, [&hellip]
CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doçent Dr. İlker Alat’ın sağlıkla ilgili olarak helal haram ilişkisi konferanslarının farklı algılar oluşturduğunu söyledi. Dr. Demirkırkan, hekimlerin her şeyi kullanmama lüksüne sahip olmadığını belirterek “Aksi halde hastalarımızı üfürükle mi tedavi edeceğiz?” diye sordu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Mehmet Kemal Demirkırkan, teşkilat olarak belli bir süreden beri devam ettirmeye çalıştıkları “Yerel Gündem” başlıklı yeni açıklamasında sağlıkta helal haram tartışmalarını irdeledi.
KONFERANS ÜLKE
GÜNDEMİNE OTURDU
Afyonkarahisar’ın gerçek anlamda artık ülke gündemini belirleyen şehirlerin başında geldiğini söyleyen CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan, özellikle son dönemlerde marka kent konusunun çok tartışıldığını kaydetti. Daha önce yaptığı açıklamada da ifade etmeye çalıştığı üzere Afyonkarahisar’ın artık marka kent olduğunu tekrarlayan Demirkırkan; “İslami kesimin marka kenti mi diyelim, şeriatın başkenti mi diyelim. Afyonla ilgili bir süreden beri basına yayılan, ülke basınında çıkan haberler hakikaten bizim açımızdan Afyon’un ismini çok iyi duyurduğunu düşünmüyorum. Bu bağlamda son 10 gün içerisinde ilimizin devlet hastanesinde yapılan bir konferansla ilgili ülke basınına da yansıyan gelişmeler oldu. Aslına bakarsanız bu konferans söz konusu konferansı veren doktor beyin verdiği ilk konferans değildi.” dedi.
YERİ DEVLET HASTANESİ Mİ?
Bugüne kadar Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Konferans salonunda üç kez toplantı yapıldığını belirten Dr. Kemal Demirkırkan, bunların ‘Gıdalar Helal ve Haram İlişkisi’ ‘Hayvan Kesiminde Boğazlamanın Önemi’ ‘Elektroşok Pnömatik Anestezi ya da Aneljezi Gibi Yöntemler’ olduğunu söyledi. Devlet Hastanesi konferans salonunda yapılan bir diğer sunumun ‘Genel Sağlık Uygulamalarında Helal Haram İlişkisi’ olduğunu kaydeden Dr. Demirkırkan; “Bu konferans ülke gündemine düşen bir konferans oldu. Bunların bence nerede yapıldığı önemlidir. Yapılan yer Afyon Devlet Hastanesi’dir. Konferansları veren hekim bir kalp damar cerrahisi uzmanıdır. Kendisi Doçent Doktordur. Biz insanlara helal haram ilişkisi ile ilgili herhangi bir şey söylemek durumunda değiliz. İnsanların dini görüşlerine saygılıyız. Bununla ilgili her türlü bilgi hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bunda herhangi bir beis yok. Benim burada vurgulamak istediğim şey bu tür toplantıların niye Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’nde yapıldığı ve niye bir hekim tarafından yapıldığıdır.” diye konuştu.
DOKTORUN HASTALARI İÇİN RİSK VAR MI?
Söz konusu konferansları veren hekimin kalp damar cerrahı uzmanı Doçent Dr. İlker Alat olduğunu kaydeden Dr. Demirkırkan, bir damar cerrahının birçok hastaya lüzumu halinde acil müdahale olarak domuz kalbi kapağını takabildiğine vurgu yaptı. Aynı şekilde gerektiğinde kalp kapağını onarırken domuzdan üretilmiş şeyler kullanabildiğini belirten Dr. Demirkırkan; “Bu anlamda her gün yüzlerce hasta ile karşı karşıya kalıyor. Burada karşımıza şu soru çıkıyor. Bir hekim gerçekten bunları tartışmalı mıdır ya da tartışacağı ortam burası mı olmalıdır? Son dönemde ilimize İlahiyat Fakültesi’nin açılacağı söylenmişti. Bu kadar yoğun tempo ile çalışan Devlet Hastanesi konferans salonu acaba İlahiyat Fakültesi’nin bir birimi mi bir uygulama alanı mı oldu? Açıkçası bunu merak ediyoruz. Sonuçta bu tür konuların tartışılacağı bilimsel ortamlar olmalıdır. Ama bu ortamlar hastanede, bu konuya yeterli bilgi sahibi olmayan hastalar olmamalıdır. Bu doktor beyin hastaları şu anda acaba kendileri için çok hayati önem ifade eden kapsüllerden oluşan ilaçları bırakmış mıdır? Eğer bıraktılarsa bu hastaların hayatında ciddi bir risk oluşmuş mudur? Bence bunları da açıkçası düşünmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.
HEKİMİN ÖNCELİĞİ SAĞLIKTIR
Hekimlerin öncelikle insan sağlığını düşünmek durumunda bulunduklarını söyleyen Dr. Kemal Demirkırkan, insan sağlığını düşünürken hastaların algılamalarını da doğru oluşturma zorunluluğuna işaret etti. “Ben onu kullanmam, ben bunu kullanmam.” demek lüksüne her zaman sahip olmadıklarını savunan Dr. Demirkırkan; “Eğer kullanmayacaksak geriye ne kalıyor? Hastalarımızı üfürükle mi tedavi edeceğiz. Bunlarında açıkçası tartışılması gerektiğini düşünüyorum. İşin tıbbi yöne bir Nöroloji Uzmanı olarak benimde branşımla ilgili olduğu için budur.” ifadelerini kullandı.
DAVETİYELERİ KİM BASTIRDI?
Konunun bir başka yönünün de; ulusal medyaya düşene kadar bu konferanslardan yerel medyanın çok haberi olmadığını aktaran Demirkırkan, kendisinin hekim olması nedeniyle yapılan davetlerle haberdar olduğunu söyledi. Hastane idarecilerinin söz konusu hekim hakkında konferans düzenlediği için Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile soruşturma açtıklarını belirten Demirkırkan şöyle konuştu: “Peki, bu soruşturma açıldı ise konferanslarla ilgili broşürleri bastıran kimdi? Acaba buna izin veren kimdi? Aynı sağlık kuruluşunun yöneticileri değil miydi? Eğer biz bu hekim hakkında soruşturma açtıysak yakında İstanbul’da yapılacak uluslar arası ‘Helal ve Sağlıklı Ürünler’ konferansı davetiyesinde konferansta konuşmacısı olarak adı geçen hekimin davet edildiği yazmaktadır. İdarecilerimiz gerçekten bir soruşturma açtılar ve bunun yanlış olduğunu düşünüyorlarsa böyle bir konferansa bir devlet memurunun katılmasına nasıl izin veriyorlar? Bunu da merak ediyorum.”
“SAĞLIK YÖNETİCİLERİ
GERÇEĞİ AÇIKLASIN”
Sonuç olarak söylemek istediğim; idarecilerin bu konuda takiyye yaptıkları görüşünü dile getiren Demirkırkan sözlerine şöyle devam etti: “Bir yandan kendi düşünce tarzlarına, yaşam görüşlerine uygun olan ya da destekledikleri şeyleri perde arkasından destekliyorlar. Ama iş ulusal basında tepkiye geldiği zamanda hemen bir günah keçisi bulup bir soruşturma açıp bu işin zararını en aza indirmeye çalışıyorlar. Bunun adı bence takiyyedir. Özellikle hastane yöneticilerinin tümünü bu konulara daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Bir sağlıkçı, bir hekim olarak bu konudaki gerçek düşüncelerinin ne olduğunu Afyon halkı ve bizlerle paylaşmalarını özellikle ben rica ediyorum.” (Kocatepe)
“Milli Eğitim’de de mi takiyye yapılıyor?”
CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan, jaz ve klasik müzik festivallerine sponsor olan firmalara
İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden gönderilen “bize danışın” yazısını yorumladı. Festivallerin şehrin yüz akı
olduğunu vurgulayan Demirkırkan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde de takiyye yapılıp yapılmadığını sordu
CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. Kemal Demirkırkan, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Jaz ve Klasik Müzik Festivaline sponsor olan firmalara gönderilen yazıda, müdürlük onayı alınmadan bu tür etkinliklere sponsor olunmamasının sağlıklı olacağı ifadelerini eleştirdi.
UNESCO DA DESTEK VERİYOR
Dr. Kemal Demirkırkan, Afyonkarahisar’ın marka kent olabilmesi için şehirde yapılabilen belki yegâne etkinliğin Jaz ve Klasik Müzik Festivali olduğunu söyledi. Bu festivallerin Afyonkarahisar’ın adını tüm Türkiye’de hatta uluslar arası alanda duyurabilen tek etkinlik olduğuna değinen Demirkırkan; “UNESCO’nun da ülkemizde desteklenmesi gerektiğini düşündüğü ve bunu resmi olarak yayınladığı üç festivalden biri bizim Klasik Müzik ve Jaz Festivalimizdir. Olaya böyle baktığımızda hepimizin; İl Valisinin, Belediye Başkanı’nın, ekonomik durumu yerinde olan sponsor firmaların bu konuya sahip çıkması gerektiğini düşünürken bir Milli Eğitim Şube Müdürü çıkıp bize sormadan sponsor olmayın diyebilmektedir.” dedi.
BU HAK NEREDEN ALINIYOR?
Klasik Müzik ve Jaz festivallernin Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan festivaller olmadığını belirten Dr. Demirkırkan şunları söyledi: “Festivalin Ali Çetinkaya Garı’nda yapılan ayağı ve Millet Hamamı’nda yapılan etkinlikleri var. Otellerde yapılan konserler ve sokak etkinlikleri oluyor. Bu nedenle Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı birkaç etkinliği de bulunuyor. Şube Müdürü hangi hakla bize danışmadan sponsor olmayın diyebiliyor açıkçası ben bunu çok merak ediyorum.”
İL MÜDÜRÜ HABERDAR MI?
Söz konusu Şube Müdürünün yerel ve ulusal basına yansıyan din dersi öğretmenlerinin okul müdürlerinin danışmanı olduklarını, onlara danışmadan müdürlerin bir şey yapamayacağını söyleyen şube müdürü olduğunu kaydeden Demirkırkan; “İl Milli Eğitim Müdürü’nün acaba bunlardan haberi var mıdır? Daha önceki olayla ilgili soruşturma açıldığı söyleniyor ama festivalle ilgili konudan İl Milli Eğitim Müdürü’nün bilgisi var mıdır? Milli Eğitim Müdürlüğü Afyon’un yüz akı olan bir festivale karşı çıkma cesaretini nereden alıyor bunu da aklım almıyor. Takiyye mi yapıyorsunuz bu tür etkinliklerin yapılmasından yana mısınız? Bu festivallere CHP olarak ve kişisel olarak sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız.” (Kocatepe)
“MR açılışını Bakanın yapması düşündürücü
CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, MR cihazı ile rutin tetkiklerin yapıldığını ve Devlet Hastanesi dışında her yerde MR bulunabildiğini söyledi. Demirkırkan, basit bir cihaz olarak nitelediği MR açılışının Bakan tarafından yapılmasının
düşündürücü olduğunu bildirdi
CHP Merkez İlçe Başkanı Dr. M. Kemal Demirkırkan, bugün Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Devlet Hastanesi’nde açılışını yapacağı MR’nın çok özel bir gereç olmadığını açıkladı.
MR cihazının sağlık alanında yaygın olarak kullanıldığını ve çok özel bir gereç olmadığını belirtti. Devlet Hastanesi dışında Afyonkarahisar’da üç tane daha MR cihazı olduğunu belirten Demirkırkan şöyle konuştu: “Neredeyse her ilçede MR cihazı bulunuyor. Afyon Devlet Hastanesi’nde bunca zaman bulunmaması zaten bir ayıptı. MR tetkikleri sağlıkçılar için çok rutin yaptırılan işlemleri kapsar. Böyle rutin bir işleme Bakanın açılış yapması beni düşündürüyor.” (Kocatepe)