'Hasta patates' alarmı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar İl Tarım Müdürlüğü, toprakta yaklaşık 30 yıl kalabilen patates siğili hastalığına karşı önlem almak amacıyla haşhaşta olduğu gibi patateste de kontrollü ekim uygulamasına başladı. Müdürlüğün izni olmadan patates ekimi yapılamıyor Toprakta 20 ya da 30 yıl kalabilen patates siğili hastalığına karşı Tarım İl Müdürlüğü, harekete geçti. Patates ekimini tehdit eden en önemli hastalığın patates [&hellip]

‘Hasta patates’ alarmı

Afyonkarahisar İl Tarım Müdürlüğü, toprakta yaklaşık 30 yıl kalabilen patates siğili hastalığına karşı önlem almak amacıyla haşhaşta olduğu gibi patateste de kontrollü ekim uygulamasına başladı. Müdürlüğün izni olmadan patates ekimi yapılamıyor

Toprakta 20 ya da 30 yıl kalabilen patates siğili hastalığına karşı Tarım İl Müdürlüğü, harekete geçti. Patates ekimini tehdit eden en önemli hastalığın patates siğili hastalığı olduğu vurgulanırken, bugüne kadar yapılan çalışmaların sonuçlarına göre hastalığın Niğde’ye bağlı Ağçasar Köyü, Nevşehir’e bağlı Derinkuyu İlçesi ve Kaymaklı Beldesi ile Ordu’ya bağlı Aybastı İlçesindeki patates üretim alanlarında tespit edildiği bildirildi.
342 bin ton patates elde edildi
Afyonkarahisar İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, geçen yıl 95 bin dekar alana patates ekildiğini belirterek, 342 bin 500 ton ürün elde edildiğini ifade etti. Patatesin de artık kontrollü ekime girdiğini vurgulayan Erdurmuş, patates siğili hastalığı nedeniyle üreticilerin izinsiz olarak ekim yapamadıklarını belirtti. Müdürlükten alınan izine göre patates ekimi yapıldığını anlatan Erdurmuş, “Örneğin üretici bir tarlaya bu yıl patates ekmiş ise, 2 yıl o tarlaya aynı ürünü ekemiyor. Haşhaşta yapıldığı gibi patateste de kontrollü ekime geçtik” diye konuştu.
“Afyonkarahisar’da yok”
Afyonkarahisar’da böyle bir hastalığın görülmediğini ancak bu konuda çeşitli önlemler aldıklarını ifade eden Tarım İl Müdürü Erdurmuş, patates siğili hastalığının yayılmasının bulaşık yumru ve toprak hareketleriyle gerçekleştiğine dikkat çekti. Hastalığın genellikle patatesin toprak altı kısımlarında görüldüğünü belirten Erdurmuş, patatesin en büyük düşmanı olan patates siğili hastalığının üründe yüzde 60 oranında kayıplara neden olduğunu aktardı.
“Tek bitki bile yeter”
Hastalık etmeninin toprakta uzun süre kalabilmesi, patates tarımını imkansız kılması, kimyasal mücadelesinin bulunmaması nedeniyle, hastalığın kontrolünün ancak iç ve dış karantina tedbirlerinin ve kültürel önlemlerin alınmasıyla olduğuna işaret eden Erdurmuş, “Bir tarlada tek bir bitkide dahi hastalık belirtisinin görülmesi, tarlanın siğille bulaşık hale gelmesine neden olabilir” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme