Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HASTA OLANLARIN VE SOĞAN SARIMSAK YİYENLERİN CEMAATE KATILMASI

Nezle, grip gibi ve benzeri bulaşıcı hastalık taşıyanların bu halde cemaate katılmaları mekruhtur. Bu durum hem hastalığın başkalarına bulaşması açısından tehlikeli hem de öksüren ve aksıranların kalp huzurunu bozması açısından sakıncalıdır.
— Sarımsak, soğan, pırasa ve benzeri tiksindirici koku yapan şeyleri yedikten sonra cami ve mescitlere gitmek mekruhtur. Bunun gibi, toplum arasına katılıp çevreyi bu gibi kerih kokularla rahatsız etmek de mekruh sayılmıştır. Meleklerin soğan, sarımsak, pırasa ve benzeri şeylerin kokusundan tiksindiği ve onun için bu gibi şeyleri yedikten sonra ağızdaki kokuları gidermeyi, dinimiz emretmiştir. Bu emir sünnet ifade eder.
Nitekim Sevgili Peygamberimiz:
“Soğan ve sarımsak yiyen kimse evinde otursun, bizden ve mescidimizden uzak dursun “ (Buhari, “Ezan”, 160; Müslim, “Mesacid”, 73) diyerek soğan ve sarımsak yiyenlerin camiye gelmelerini yasaklamıştır.
İslâm, soğan ve sarımsak yemeyi yasaklamaz. Sarımsak ve soğan insan sağlığı açısından çok yararlıdır. Bu tür yiyecekleri ya pişmiş olarak ya da camiden geldikten sonra yemek, yedikten sonra koku giderici tedbirleri almak gerekir. Yine kirli çorap ve kirli elbiselerle camiye gelmek te mekruhtur. Bu bakımdan başkalarını rahatsız edecek durumda olanların camiye gelmeyip, namazlarını tek başına evlerinde kılmaları daha uygundur. Nitekim sevgili peygamberimiz; Çorapları kokan kimselerin çoraplarını çıkararak yalınayak namaz kılmaları daha uygun görmüştür.
İslâm dini çorapsız namaz kılmayı yasaklamamıştır. Nitekim tarih boyunca camilere çıplak ayakla da girilmiş, çıplak ayakla da namaz kılınmıştır. Halen de kılınmaktadır. Bu konuda dini açıdan kesin bir yasak olduğu söylenemez.
Ebu Davud’daki kayıtlarda şöyle deniyor:
“-Resulullah (sas) Hazretleri Mekke’nin fetih gününde nalınlarını çıkarıp sol yanına koyarak (çıplak ayakla) namaz kıldı.”
Ayrıca sahabeden birçok zat da şu tespiti ekliyor: “Biz Resulullah (sas) Hazretleri’nin hem çıplak ayakla hem de nalınları giyinik halde namaz kıldığını biliyoruz.”
Bu kayıtlardan da anlaşılıyor ki, gerektiği takdirde yalın ayakla da çorapla da namaz kılmak caizdir, (tıbbi bir mahzur söz konusu olmadığı yerlerde) mekruh da değildir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER