• Haberler
  • Genel
  • Haşhaşta rekor bekleniyor – Kocatepe Gazetesi

Haşhaşta rekor bekleniyor – Kocatepe Gazetesi

İlimizde haşhaş tohumu ihracatı yapan işadamı Hasan Tekin, haşhaş tohumunda bu yıl büyük bir rekorun beklendiğini ve bu durumun Türk haşhaş yetiştiricileri ile Türk ihracatçıları açışından iyi bir gelişme olduğunu dile getirdi Haşhaş tohumunda bu yıl Temmuz ayında 38 bin tonluk büyük bir rekor beklendiğini söyleyen haşhaş yetiştiricisi Hasan Tekin 'Bu durum Türk haşhaş yetiştiricileri [&hellip]

Haşhaşta rekor bekleniyor

İlimizde haşhaş tohumu ihracatı yapan işadamı Hasan Tekin, haşhaş tohumunda bu yıl büyük bir rekorun beklendiğini ve bu durumun Türk haşhaş yetiştiricileri ile Türk ihracatçıları açışından iyi bir gelişme olduğunu dile getirdi

Haşhaş tohumunda bu yıl Temmuz ayında 38 bin tonluk büyük bir rekor beklendiğini söyleyen haşhaş yetiştiricisi Hasan Tekin; “Bu durum Türk haşhaş yetiştiricileri ve Türk ihracatçıları açısından iyi bir gelişmedir.
Söz konusu beklenen yeni mahsulün 8 bin ton tohum Mavi Haşhaş yaklaşık 3 bin ton tohumun Sarı Haşhaş Tohumu 27 bin tohumun da Beyaz Haşhaş Tohumu toplamda 38 bin ton tohum olacağı beklenmektedir. Sarı haşhaş tohumları sadece ülke içinde tüketilmekte.
Mavi haşhaş tohumları açısından ülkemiz, rakibi Çek Cumhuriyeti’ne kıyasla çok fazla global pay kaybetmiştir ama Türkiye’ de beklenen aşırı üretim beyaz haşhaş tohumunun ihracatını kurtarır durumda. Çünkü gelecek aylarda fiyatların çok uygun hale gelmesi Türkiye’nin rekabet gücünün artması dolayısıyla beyaz haşhaş tohumunda pazar kaybına sebep olmayacaktır” diye konuştu.
Türk çiftçisi kârlı çıkacak
Kilo başına yaklaşık 2,5 TL gibi düşük fiyatların, bu yıl yeni beyaz haşhaş tohumu ekinine ilişkin mevcut miktarlara sahip olan Hindistan, Çin gibi Türkiye’nin diğer rakiplerine ağır bir darbe olacağını dile getiren ihracatçı Hasan Tekin; “Bu nedenle geçen yıl 2009 stoklarımızda duran 9 bin ton ve bu yılın Temmuz ayında yeni üretimden çıkacak olan 27 bin Tonluk beyaz haşhaş tohumları öngörülebilir. Gelecekte Beyaz Haşhaş tohumunun kilo başına 4,5 TL olan şu andaki fiyatını muhtemelen kilo başına 2,5 TL’ye kadar inebilir ve bu durumda uzun vadede Türk ihracatçıları açısından çok karlı olacaktır.
Düşük fiyat beklentilerine rağmen Türk çiftçileri bu yıl da kar edecekler; çünkü elde edecekleri çok büyük üretim miktarlarıyla bunu telafi edecekler; diğer taraftan Haşhaş Tohumu yetiştiricileri, çok cazip fiyatlarla haşhaş kabuğu satın alan Toprak Mahsul Ofisi tarafından desteklenecektir.
Türk çiftçilerinin, Türk ihracatçılarının ve yurtdışı alıcılarının, makul ve ekonomik fiyatlarla çok sağlıklı ve çok büyük olan ekinden gereken şekilde faydalanacaklarına inanıyorum” dedi.

Bakmadan Geçme