Haşhaşlı Şekerpare Tarifi

Karşınızda bir tanenin asla yetmeyeceği her damak tadına uygun haşhaşlı şekerpare tarifi, malzemeler ve detaylı anlatım ile yapım aşamaları.

Şekerpare, Türk mutfağının ‘tatlı’ ve ‘kadim’ tariflerinden. Osmanlı mutfağında da yer alan ve özellikle kahve yanında tercih edilmesi ile apayrı bir fenomene dönüşen şekerpare, temelde hamurlu ve şerbetli tatlılarımızdan. Hamurun hazırlanmasının ardından yuvarlak, küçük parçalara bölünmesi; fındık, badem gibi kuruyemişlerle süslenmesi ve pek tabii dengeli şerbeti ile tarihten günümüze uzanan çok özel tatlar arasında. Peki lezzetli mi lezzetli haşhaşlı şekerpare tarifi nasıl yapılır, nelere dikkat etmek gerekir? İşte püf noktaları ve tüm detayları eşliğinde haşhaşlı şekerpare tarifi.

Haşhaşlı şekerpare malzemeler nelerdir?

Önce haşhaşlı şekerpare malzemeler…

Şerbeti için 4 su bardağı su ve 4 su bardağı toz şeker. Ayrıca çok az (3-4 damla) limon. Hamuru için listemiz ayrıntılı:

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 adet yumurta beyazı
  • 1 adet yumurta
  • 2,5 tepeleme yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3su bardağı un

Ve son olarak üzerine bulamamız gerekecek. Bunun için de 1 küçük kâse süt ile 1 orta boy kâse haşhaş gerekli. Malzemeler tamamsa haşhaşlı şekerpare tarifi nasıl yapılır?

Haber

Haşhaşlı şekerpare tarifi nasıl yapılır?

İlk önce tencereye şeker ve su alınır. Orta ateşte, kıvam alana kadar pişirilir. Limon suyu eklenir. Altını kapatıp dinlendirilir, zira şerbet daha güçlü ve dengeli bir tat için tatlıların üzerine ılıkken dökülmelidir.

 Haşhaşlı şekerpare yapımı [Detaylı anlatım]

Derin bir kaba tereyağı, 1 yumurta akı ve 1 tam yumurta eklenir ve karışım elde birbirine yedirilir. Üzerine irmik eklenir, un, kabartma tozu ve vanilin ile devam edilir. Bu noktada hamurun ele yapışmayan, pürüzsüz bir hal alması önemli. Tam bu seviyeye kadar hamur yoğurulur. Dikkat edilmesi gereken nokta ise aşırı yoğurmamak, zira bu durumda hamur fırında fazla yayılabilir. Şimdi hamurdan ceviz büyüklüğünde koparma zamanı; elde yuvarlayın ve süte batırın. Haşhaş ile kaplayıp tepsiye dizin. Üzerine yemiş ekleyebilir, 170 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin. Orta rafta pişirilmesi en iyi sonuç için önerilir. Pişirdikten sonra fırından alınan şekerpareler 4-5 dk bekletilir ve ılık şerbet dökülür. En az 4-5 saat, vakit varsa 1 gece dinlendirilmesi gerekir. Ve hazır, haşhaşlı şekerpare tarifi bu kadar kolay! Afiyet oldun.

Bakmadan Geçme