Hasan Nasrallah kimdir?

İşgalci İsrail askerleri ile girilen çatışmada oğlu şehit olan Hizbullah’ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, son günlerde Gazze’de yaşananlar nedeniyle internet ortamında da en çok aratılanlar arasında.

Hizbullah’ın Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, 31 Ağustos 1960’ta Lübnan’ın güneyinde bulunan el-Bazuriye adı verilen bölgede doğdu. Babası “Seyyid Abdulkerim” annesi ise “Mehdiyye Safiyuddin.” Hasan Nasrallah, çocukluk döneminde manav olan babasının yanında çalışıyordu. Hasan Nasrallah, 1976 yılında Sur Cuma imamı olan Seyyid Muhammed Garevi’nin teşvikiyle İslami ilimleri tahsil etmek için Necef-i Eşref’e gitti. İki yıl Necef’te kaldıktan sonra tekrar Lübnan’a dönen Nasrallah, havza derslerine Ba’lebek şehrinde bulunan İmam Muntezir medresesinde devam etti.
Hasan Nasrallah 1989 yılında tahsil için Kum’a geldi. 1990 yılında tekrar Lübnan’a döndü. Hasan Nasrallah liseyi bitirdikten sonra 1975 yılında el-Bazuriye bölgesindeki Emel hareketinin sorumlusu oldu. 1982 yılında Emel hareketinden ayrılan Hasan Nasrallah, beraberindekiler ile Hizbullah’ı kurdu.
Hasan Nasrallah, 1982’den 1992 yılına kadar faaliyetlerini Hizbullah içinde yoğunlaştırdı. Hareketin merkez komitesinde olmasının yanı sıra, direniş güçlerini hazırlama ve askerî birlikler oluşturma sorumlusuydu. Bir müddet İbrahim Emin Es-Seyyid’in (Hizbullah’ın Beyrut sorumlusu) muavinliğini yapmış olan Seyyid Hasan, bir müddet de Hizbullah’ın yürütme işlerinin sorumluluğunu üstlenmişti.
Hasan Nasrallah, 1992 yılında Seyyid Abbas Musavi’nin şehadetinden sonra Lübnan Hizbullah’ının genel sekreterliğine seçildi.
OĞLUNU İSRAİL ASKERLERİ ÖLDÜRDÜ
Oğlu Seyyid Hadi, 13 Eylül 1997 tarihinde güney Lübnan’da devriye gezen işgalci İsrail askerleri ile girilen çatışmada yaşamını yitirirken, siyonistlerin eline düşen naaşı yıllar sonra Lübnan’a döndü.
Seyyid Hasan Nasrallah oğlunun şehadetinin ardından şehitleri anma programında şehit ailelerine hitap ederek; “Şu anda Allah, bana şehit babası olma şerefini nasip etti. Dün sizin karşınızda başımı dik tutmaktan utanıyordum; ama şimdi izin verin ben de sizlerden biri olayım. Bizler Hizbullah’ın liderliğini yaparken oğullarımızı gelecek için saklamıyoruz. Aksine bizler, onların ön cephelerde yer almalarından gurur duyuyor ve yüce şehitlik mertebesine nail olmalarından onur duyuyoruz.” dedi.
PEK ÇOK KEZ SUİKAST GİRİŞİMİNE MARUZ KALDI
Görevi boyunca pek çok kez suikast girişimine maruz kalan Seyyid Hasan Nasrallah, girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması ile hayatta kaldı. Belli başlı suikast girişimleri ise; Gıda yoluyla zehirleme girişimi (2004), ikamet ettiği apartmanın İşgalci İsrail rejimi tarafından bombalanması (2006), aracına havan topu ile saldırma eyleminde olan bir grup teröristin tutuklanması (2006), ikamet ettiği zannedilen binanın İsrail uçakları tarafından bombalanması (2011) olarak sıralanıyor. Bu girişimler nedeniyle Seyyid Hasan Nasrallah’ı özel bir koruma ekibi korumakta.
Ebu Ali Cevad, koruma timinin sorumluluğunu üstlenirken, aynı zamanda Seyyid Hasan Nasrallah’ın da damadı. Cevad, “Seyyidin Siperi” lakabıyla anılırken, askeri eğitimini İran’da aldığı biliniyor.

Bakmadan Geçme