• Haberler
  • Genel
  • Hasadın yüzde 78’i biçerdöverle – Kocatepe Gazetesi

Hasadın yüzde 78’i biçerdöverle – Kocatepe Gazetesi

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmu, biçerdöverle hasathakkında bilgi verdi. Erdurmuş, biçerdöverle hasatta danekayıplarının önlenmesi konusunda 18 ekip oluşturulduğunu söyledi İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Afyonkarahisar’daki ekili hububatın yüzde 78’inin biçerdöverle hasat edildiğini söyledi. Erdurmuş, yazılı bir açıklama yaparak '2011 yılı Hasat sezonunda İlimizde yaklaşık 320.000 Ha hububat ekilişi olup bununda yaklaşık yüzde 78'i biçerdöverle hasat [&hellip]

Hasadın yüzde 78'i biçerdöverle

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmu, biçerdöverle hasathakkında bilgi verdi. Erdurmuş, biçerdöverle hasatta danekayıplarının önlenmesi konusunda 18 ekip oluşturulduğunu söyledi

İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, Afyonkarahisar’daki ekili hububatın yüzde 78’inin biçerdöverle hasat edildiğini söyledi. Erdurmuş, yazılı bir açıklama yaparak “2011 yılı Hasat sezonunda İlimizde yaklaşık 320.000 Ha hububat ekilişi olup bununda yaklaşık yüzde 78’i biçerdöverle hasat edilmektedir. İlimizde yaklaşık 600 biçerdöver olup hasat sezonunda diğer illerden de 200-250 biçerdöver gelmektedir. Bu biçerdöverleri Kontrol etmek ve Hasatta dane kayıplarını en aza indirmek için Merkez ve 17 ilçede Biçerdöverle hasatta dane kayıplarının önlenmesi konusunda Hizmetiçi eğitim almış 97 teknik elemanın yer aldığı 18 ekip oluşturulmuştur” dedi.
Hasat kayıplarının en aza indirilmesi için de çalışmaların sürdüğünü belirten Erdurmuş, “Hasat kayıplarının en aza indirilmesi ve anız yangınlarının önlenmesi amacıyla İl Müdürlüğümüzün çalışmaları Tüm İlçe Kaymakamlıkları, Belediye Başkanlıkları, Köy Muhtarlıkları, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı ve Defterdarlıklara bir yazı ile bildirilmiştir. Hasat ile ilgili Valilik Oluru, Valilik Bildirisi, Sirküler Mektup, Biçerdöver Kontrolleri ve dane kaybı konulu liflet, Anız Yangınları konulu liflet ve afiş tüm İlçe Kaymakamlıklarına, Belediye Başkanlıklarına, Muhtarlıklara ve İlgili Kamu Kurumlarına bildirilmiş ve dağıtılmıştır” diye konuştu.
Hasat başlangıç tarihinin yıldan yıla ve ilçeden ilçeye farklılık gösterdiğini hatırlatan Erdurmuş, şöyle devam etti:
“İlimizde hasat başlangıç tarihi yıldan yıla ve İlçeden ilçeye farklılık gösterdiğinden hasat başlangıç tarihi Valilik Tebliğinde bildirilmemiş ancak hasat olgunluğuna gelmemiş çiğ ekin biçilmeyecek şeklinde ibare konulmuştur. Bu yıl havaların mevsim normallerinde gitmemesi nedeniyle hasada yaklaşık 1 hafta geç girilmiştir. İlimizde 2011 yılında ilk hasat Dazkırı İlçemizde 24 Haziran tarihinde fiilen başlamıştır. İlimizde Hasat en son olarak ta Şuhut ve Sinanpaşa ilçelerinin bazı kesimlerinde Ağustosun ilk haftası sona ermektedir. 2011 hasat sezonunda Biçerdöverle biçim ücreti kuruda 11 TL Suluda 12 TL olarak istişare mahiyette açıklanmış esas olan karşılıklı anlaşma olacaktır. Müsaade edilebilir ve ceza baremi altında kalan dane kaybı oranı yüzde 2 olarak tespit edilmiştir.”
İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, biçördöver operatörü yetiştirme kursları açıldığını da belirterek “İlimizde Ocak Şubat ve Mart aylarında Çay, İhsaniye ve Sandıklı İlçelerinde 3 adet Biçerdöver Operatörü Yetiştirme Kursu düzenlenmiş ve bu kurslara 50 kişi katılmış kursların bitimi sonrasında yapılan sınavları kazanan kursiyerlere Biçerdöver Operatör Belgesi verilmiştir” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme