• Haberler
  • Genel
  • Harb-İş’de sular duruldu – Kocatepe Gazetesi

Harb-İş’de sular duruldu – Kocatepe Gazetesi

Türk-İş’e bağlı harp sanayi iş kolunda faaliyet gösteren Harb-İş Sendikası’nın 14. olağan genel kurulu 18 Eylül Cumartesi günü yapıldı. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği ve her an bir kavganın patlak verebileceği ihtimalinin hissedildiği kongre 5 adayla başlayıp 4 adayın seçime katılması ile devam etti. Tüzük gereği çarşaf liste şeklinde yapılan seçim sonucu Nihat Koçak başkanlık görevine [&hellip]

Harb-İş'de sular duruldu

Türk-İş’e bağlı harp sanayi iş kolunda faaliyet gösteren Harb-İş Sendikası’nın 14. olağan genel kurulu 18 Eylül Cumartesi günü yapıldı.

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği ve her an bir kavganın patlak verebileceği ihtimalinin hissedildiği kongre 5 adayla başlayıp 4 adayın seçime katılması ile devam etti. Tüzük gereği çarşaf liste şeklinde yapılan seçim sonucu Nihat Koçak başkanlık görevine seçildi. Koçak, seçim sonrası tüm aday arkadaşlarıyla kucaklaşarak birlik beraberlik mesajı verdi İlk tartışma divan oluşumunda
Türkiye Harb-İş Sendikası Afyonkarahisar Şubesi’nin 14. olağan genel kurul toplantısı 18 Eylül Cumartesi günü Garden Kale Otel’de yapıldı. Açılış ve yoklamanın ardından kongre divanı oluşturuldu. Sendikanın olağan genel kurul toplantısında başkanlık yarışına; Şube eski Başkanı Ahmet Ünver, Nihat Koçak, Mehmet Özen, Selçuk Sarkın ve seçime yakın süreçte çekilen Yaşar Akdağ katıldılar. Seçimde sendika şubesinin 452 üyesinden 414’ü oy kullandı. Toplantı başlangıcında divan teşekkülü sırasında iki ayrı önergenin bulunması sonucu küçük çaplı sözlü tartışma yaşandı. Türkiye Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kalfa’nın divan başkanı gösterildiği önerge kabul edilmezken divan; Türkiye Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Haldun Kurubacak’ın başkanlığında, Ankara 1. Şube Başkanı Levent Tekin, Afyonkarahisar Şube üyeleri Bekir Güray, Abdürrahim Aktoprak, Mehmet Emin Ertopçu’dan oluştu. Nihat Koçak ve ekibinin imzasını taşıyan önergede divan başkanlığına Türkiye Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kalfa, üyeliklere ise; Mustafa Baykara, Veysel Salmanlı, Orhan Avcı, Hakan Çardak önerilmişti. Seçilen yeni dönem Harb-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Nihat Koçak konuşmasında sendika Genel Başkanı Ahmet Kalfa’nın olduğu önergenin tercih edilmemesi ile genel başkanlık makamının incitildiği üzüntüsünü dile getirdi.
Kişisel egolar bir tarafa bırakılmalı
Divanın da teşekkül etmesi sonrası saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması akabinde toplantının açılış konuşmasını Şube eski Başkanı Ahmet Ünver yaptı. Ünver, 2006 yılının Eylül ayından bu tarafa Türkiye’nin içinde bulunduğu durumuun her vatandaş ve çalışan kadar kendilerini de yakından etkilediğini söyledi. Şube eski Başkanı Ahmet Ünver, iş-verenin elini güçlendirdiği düşüncesini vurguladı işsizler ordusunun psikolojik bir baskı unsuru gibi hissedildiğini, çalışanların haklarının konuşulduğu sözleşme ortamlarında işçi temsilcilerine baskı unsuru olarak kullanan işveren anlayışını görüp yaşadıklarını ifade etti. Özelleştirme kararları ve uygulamaları ile çok daha kötü şartlarda çalışmaya davet edilmeyi, çalışanlara bir baskı olarak görüp yaşadıklarını belirten Ünver; “Kayıt dışı ekonomiye ve kayıt dışı istihdama düzenleme getirmeyen iktidarlar, çalışanların haklarını kısıtlamak düzenlemelerini çok çabuk yapıyorlar. Devletin vergi yükü çalışanların üzerinde Ocak’ta alınan maaş Mayıs’ta, Eylül’de alınamıyor vergiyi standart yüzde 15’e getirelim. Örgütlenmenin önüne engel çıkaran durumları düzeltmek istemiyorlar. İşverenler örgütlenme girişimlerinde bulunanları işsiz bırakıyorlar. Buna rağmen bizlerin çalışanların gücü birlikteliktir, bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Şu anda dileyen dilediği hastaneye gidebiliyor. Bunu bir avantaj gibi görmeyelim. Kısa süre sonra aile hekimliği ile beraber sevk zinciri başlayacak. Daha önce dert yandığımız gibi tekrar başlayacak yani başa döneceğiz. Kişisel egolarımızı bir kenara bırakıp ortak noktada bir ve bütün olmalıyız ki dikkate alınalım, güç olalım, bir olalım, diri olalım diyor genel kurulumuzun genelde Türk işçi hareketine özelde Harb-İş’imize hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.
Genel Başkan’dan sitem
Türkiye Harb-İş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kalfa yaptığı konuşmada, Türk Harb-iş Sendikası’nın gelenek ve göreneğine yakışır, hak ve hayık edilen bir genel kurul anlayış süreçlerinin daha sonraki süreçlerde divan teşekkülü sırasındaki oylama sonucuyla kamuoyunda yıpratma nedeni olacağını söyledi. Kalfa, teşkilatlarının hem genel başkanlığını hem tüzel kişiliğini küçük düşürecek arayışlar bundan sonraki genel kurullarda karşılaşılmamasını görüşünü açıkladı. Kendisinin konuşma niyeti bulunmadığını ancak bir konuyu açıklamak ve bu yıl içerisinde gerçekleştirdikleri genel kurullarda görülmeyen, yalnızlaştırıldıkları duygusunu yaşadıkları bir süreçte Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkanlığını temsilen kişilerin ve MHP İl Başkanı Kemalettin Yılmaz’la MHP Milletvekili Abdülkadir Akcan’ın toplantıya katılmalarının kendilerini onurlandırdığını belirtterek katılımcılara teşekkür etti. Divan başkanlığı oylamasında ki durumun ortaya çıkmaması için genel kurula katılmama kararı alarak merkez yöneticileriyle birlikte onların genel kurulu idame ettirmesini söylediğini aktaran Genel Başkan Kalfa; “Tabi ki demokratik bir seçim. Tabiki aramızda farklı düşünceler, farklı siyasal kimliklerde hatta farklı sendikal anlayış ve ilkelerin yaşamına geçirme kaygı, sorumluluk, cesareti olan dost ve arkadaşların bu seçimi gerçekleşti-rilmeleri demokrasinin gereğidir. Türk Harb-İş Sendikamızın da demokratik tavır ve davranışı erdeminin sonucu olarak biteceğine de ben inanıyorum. Divan kimden oluşursa oluşsun bu nedenle aslında bir uzlaşı sağlandığı ve divanlık tek liste ile iki merkez yönetiminin ve daha sonra arkadaşlarımızın belirlediği isimlerden oluşacak bir süreç oldu denildiği için sabah saat 06.00’da evimden kalktım şoför Ali ile beraber yola çıkıp kongreye katılmak ve divanı yönetmek için aranıza gelmiştim. Ama bu kadir kısmet nasip. Önemli olan yaşanılmışlıklardan ders çıkarabilmek. Aynı suda iki kere yıkanmak gibi bir gaflet delalet veya yanlış içerisinde olmamaya çalışmak gibi hepimizin birinci derece de görevi ve sorumluluğu olmalı. Çünkü bu ne Ahmet Kalfa’nın geleceği ne de aday olan arkadaşlarımızın seçildikten sonra ki sürecine katkı koymayacak bir tavır ve davranıştır. Üzüntümde budur yoksa Türk Harb-İş Sendikamızın bugüne kadar yöneticilik nezdin de onlarca insanlar geldi geçti. Ama sendikamızın tüzel kişiliği ve saygınlığı sürekli Türk-İş içerisinde ve Türk demokrasisi içerisindeki yeri ve saygınlığı hep önde durdu. İddia edildiği gibi bu oteli beğenmeyip İkbal Otel’de kalıp ondan sonra geldiğim veyahut sadece buradaki dışarıdan gelen delege arkadaşlarımıza ödenen harcırahla ilgili aslı astarı olmayan bütçe talimatlarımız kapsamında ödentilerin yapıldığının bilinmesini istiyorum. Ben tüm adaylarımıza genel kurulumuza başarılar diliyorum. Teşkilatım başta olmak üzere Türkiye işçi sınıfı mücadelesine hayırlara vesile olmasını diliyorum.” diye konuştu.
Adaylar uzun konuştu
Bayındırlık ve İskan eski Bakanı MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan yaptığı konuşmada, genel kurul toplantısının hayırlara vesile olmasını diledi.
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, genel kurul toplantısının hayırlı uğurlu olmasını diledi. Türkiye de günlük hayatta ve Türk insanında demokrasi bilincinin yerleştiğini bu toplantıda gözlemlediğini ve bundan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Yerel yönetim olarak hummalı çalışmalar içerisinde olduklarını Zafer Kent Ormanı çalışmasının hızla sürdürüldüğünü kaydetti. Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu ve Afyonkarahisar Müteahhitler Derneği Başkanı Mehmet Arık toplantının hayırlara vesile olmasını dilediler. Verilen öğle arası ardından genel kurul adayları tarafından oldukça uzun süren konuşmalar yapıldı. Kimi zaman konuşmların salondaki bazı konuklar ve sendika üyeleriyle karşılıklı atışmaya dönüştüğü gözlenirken uzun soluklu konuşmaların sonlandırılması konusunda divan da zorlandı. Başkan adaylarının uzun konuşmaları saat 17.00’de tamamlanınca seçime de ancak bu saatlerde geçildi. Sendikanın tüzüğü gereğince çarşaf liste olarak yapılan oylama sonucu gece saat 03.30’da alınabildi. Harb-İş Sendikası Şube yeni dönem Başkanı Nihat Koçak, seçim sonuçlarının teşkilata hayırlı uğurlu olmasını diledi. Kazasız belasız bir seçim gerçekleştirildiğini belirten Koçak, sonucun Türk-İş camiası için de hayırlı olmasını temennisinde bulundu.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Abdullah Aydoğan, MHP İl Başkanı Kemalettin Yılmaz, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Gelişgen, Türk Tarım Orman-Sen 10 Nolu Şube Başkanı Abdullah Umurhan, Harb-iş Sendikasının çok sayıda şube başkan ve yöneticileri katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme