Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

HANLAR VE KERVANSARAYLAR

Afyonkarahisar’ın tarihi ve kültürel zenginliklerinden “Hanlar ve Kervansaraylar”ı yeterince tanıyor muyuz acaba? Sanıyorum, hayır.
Oysa Afyonkarahisar’da bir çok havn vce kervansaray bulunuyor. İşte bunlar:
SAHİPATA KERVANSARAYI
Sultandağı İlçe Merkezi’ndedir. Haftanın 7 günü gündüz ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücretsizdir.
Selçuklular’a ait kervansarayın giriş kapısı üstündeki yazıttan anlaşıldığına göre, 1249 yılında II.İzzettin Keykavus’un beylerinden Fahrettin Ali Bin El-Hüseyin (Sahipata) tarafından yaptırılmıştır. Taç kapıdan girilen avlu içinde odalar ve develik bulunmaktadır. Avlu ortasında dört ayak ve kemerler üzerine oturtulmuş mescit bulunmaktadır. Kervansarayın kışlık bölümü de, taç kapılı olup çatısı 16 ayak üzeri tonozla örtülüdür.
ÇAY TAŞHAN
Çay İlçe Merkezindedir. Haftanın 7 günü gündüz ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücretsizdir.
Kare planıyla Anadolu’da tek örnek olan Çay Taşhan Selçuklu dönemine ait Taş Külliye’nin bir parçasıdır. III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Yakup oğlu Yusuf Bey tarafından Mimar Oğul Bey’e 1278 yılında yaptırılmıştır. Avlusu tahrip olan hanın kapalı mekânı günümüze kadar sağlam kalmıştır. Kale planlı han 12 ayak üzeri tonozla örtülüdür. Dış duvarın destek çıkışlı olması Han’a kale görünümü vermiştir.
EĞRET (ANITKAYA) KERVANSARAYI
Afyonkarahisar Merkeze bağlı Anıtkaya Kasabası’ndadır. Haftanın 7 günü gündüz ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücretsizdir.
14.yüzyılda Germiyanoğulları tarafından yaptırılmıştır. Taç kapının kenarları çift sütunla güçlendirilmiştir. Moloz taş üzeri kesme taşla kaplanan kervansaray, üç sahanlı olup orta sahanlık daha geniştir. İki sıra fil ayaklarının üzeri tonozla kaplıdır.
DÖĞER KERVANSARAYI
İhsaniye İlçesi Döğer Kasabasındadır. Haftanın 7 günü gündüz ziyaret edilebilmektedir. Giriş ücretsizdir.
II. Sultan Murat zamanında yaptırılmış Osmanlı eseridir. İki kısımda yapılmış olan kervansarayın birinci bölümü develik, ikinci bölümü ise insanların dinlenmesi için yapılmıştır. Birinci bölüm tek katlı olup, duvarları moloz taş, çatısı taş kaplamadır. İkinci bölüm ise, iki katlı olup çatısı ve dışı taş kaplamadır. Zemin katta 4 fil ayağı üzeri tuğladan yapılmış kemer bulunmaktadır. Üst katta ise pencereli, ocaklı tonaz ve kubbeli odalar bulunmaktadır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER