Hangi siren, ne anlama geliyor?

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, temel olarak 4 farklı ikaz ve alarm sesinin olduğunu belirtti. Buldan, olası tehlikelere karşı alarm ve ikaz seslerinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 4 temel ikaz ve alarm sesinin belirlendiğini söyledi. Buldan, [&hellip]

Hangi siren, ne anlama geliyor?

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, temel olarak 4 farklı ikaz ve alarm sesinin olduğunu belirtti. Buldan, olası tehlikelere karşı alarm ve ikaz seslerinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından 4 temel ikaz ve alarm sesinin belirlendiğini söyledi. Buldan, bu ikaz ve alarm seslerinin iyi bilinmesi hâlinde vatandaşların kendilerini tehlikelerden koruyabileceğini kaydetti. 4 temel ikazdan birincisinin Sarı İkaz olduğunu anlatan Buldan, “Sarı İkaz sesi, taarruz ihtimali olduğunda duyulur. Üç dakika boyunca sürekli siren sesiyle vatandaşlar, olası bir tehlikeye karşı uyarılır” dedi.
KIRMIZI ALARM, TEHLİKE İŞARETİ
Sarı İkaz’dan sonra Kırmızı Alarm’ın geldiğini belirten Buldan, “Kırmızı Alarm, taarruz tehlikesi anlamındadır. Bu ses, 3 dakika süreli, yükselen ve alçalan ses dalgalarıyla verilen bir sirendir” diye konuştu.
Kırmızı Alarm’ı duyan vatandaşların bazı hazırlıklar yapması zorunluluğuna dikkat çeken Buldan, şu bilgileri verdi:
“Kırmızı Alarm duyulduğunda bina içinde olan vatandaşlarımızın elektrik, gaz ve su ana hatlarını kapamasını, kapı ve pencereleri örtmesini öneriyoruz. Vatandaşlar, yanına gerekli malzemeleri alıp sığınma yerlerine gitmeli. Açık havada bulunan vatandaşlarımız en yakın sığınma yerine, bu yoksa sağlam bir duvar ya da çukur bir yere sığınmalı. Araçta bulunan vatandaşlarımız ise araçtan çıkıp açıktakiler gibi hareket etmeli.”
KBRN SİRENİNE DİKKAT
Kimyasal Biyolojik Radyoaktif, Nükleer (KBRN) alarmının da farklı bir siren olduğunu hatırlatan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, “KBRN sireni, 3 dakika sürer ve kesik kesiktir. Radyo yayını ile de bu siren desteklenir. Bu sireni duyan açık havadaki vatandaşlarımızın en yakın kapalı yere gitmesi gerekir. Araçtaki vatandaşlarımızın ise araçtan dışarı çıkmamaları önerilir. Burada en önemli unsur da vücudumuzun el, boyun, yüz gibi açıkta kalan yerlerinin olası bir KBRN tehlikesinden korunmasıdır. Bu nedenle elimizi, yüzümüzü, boynumuzu sireni duyduğumuz zaman örtmemiz son derece önemlidir” dedi.
BEYAZ İKAZ’DA
TEHLİKE GEÇMİŞTİR
Alarm ve ikaz seslerinin en sonuncusunun ise Beyaz İkaz olduğunu aktaran Buldan, şöyle devam etti:
“Beyaz İkaz, ‘tehlike geçti’ anlamına geliyor. Bu durum, radyo-televizyon, hoparlör ya da diğer iletişim araçları ile halka duyurulabilir. Tehlike geçince vatandaşlarımız, gerekiyorsa yardım ve kurtarma çalışmalarına katılabilirler.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme