• Haberler
  • Gündem
  • “Hammaddeye gelen zamlara yetişemiyoruz” – Kocatepe Gazetesi

“Hammaddeye gelen zamlara yetişemiyoruz” – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Ağaç İşleri Odası Başkanı Suat Diler, hammaddeye bu yıl her ay zam geldiğini belirterek, “Suntada, MDF´de, suntalamda ve mobilyacının devamlı kullandığı hammaddelere sürekli zam geliyor. Ülkemizde asgari ücrete yılda 2 kez zam gelir, zamlar işçilere ve üretilen ürünlere yansıtılır. Öte yandan hammaddeye gelen zamlar yansıtılır. Biz mobilyacılar olarak hammaddeye gelen zamlara yetişemiyoruz. Bu sene [&hellip]

Afyonkarahisar Ağaç İşleri Odası Başkanı Suat Diler, hammaddeye bu yıl her ay zam geldiğini belirterek, “Suntada, MDF´de, suntalamda ve mobilyacının devamlı kullandığı hammaddelere sürekli zam geliyor. Ülkemizde asgari ücrete yılda 2 kez zam gelir, zamlar işçilere ve üretilen ürünlere yansıtılır. Öte yandan hammaddeye gelen zamlar yansıtılır. Biz mobilyacılar olarak hammaddeye gelen zamlara yetişemiyoruz. Bu sene her ay zam geldi. Doların inişte olmasına karşın hammaddeye zam devam ediyor. Bunun izahını ancak bu işi araştıracak devletimizin yetkili organları çözer. Biz çözemiyoruz. Yılda 7-8 kere zam olur mu? Mobilya sektörü bu konuda gerçekten büyük sıkıntı çekiyor. Esnafımız bu konuda dertli, sıkıntılı. Malzemecilere ayak uyduramıyoruz” dedi.
KDV İNDİRİMİNİN SONU GELİYOR
Ağaç ve Orman Ürünleri üzerindeki KDV indiriminin mobilya sektörü ve ahşap sektörü adına güzel bir gelişme olduğunu dile getiren Diler, “Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. 1 ile 3 arasında değişen bu fonların kalkması ithal ürünlerle rekabeti eşit seviyeye getirmiş oldu. Ancak 9´uncu ayda da KDV indiriminin sonu geliyor. 3’üncü aydan beri KDV indiriminden faydalanıyoruz. Mobilya sektörü artık özel tüketimden değil, temel ihtiyaç maddesi haline geldi. Ürettiğimiz mobilyalar her evin olmazsa olmaz durumunda. KDV oranlarında yüzde 18’den fazla fatura kesiliyor. Yüzde 8’le devam ettiği sürece devletin de bunda kazancı olacaktır. Yüksek KDV oranları insanları başka arayışlara itiyor” ifadelerini kullandı.
KÂR ETMEDEN ÜRÜN SATIYORUZ
Mobilyacıların bir süredir kâr etmeden ürün sattıklarına değinen Diler şöyle konuştu:
“Son 5-6 aydan beri mobilyacılarımız kesinlikle kendi kârlarından taviz verdiler. Kâr etmeden ürün sattılar. Malzemelerin fiyatlarının oturmasını beklediler. Her ay yüzde 5-10 zam yapıldı. Sıkıntıdayız bu zamları kontrol edecek bir merci bulamıyoruz.”
ZAM ÜSTÜNE ZAM GELİYOR
Afyonkarahisar Ağaç İşleri Odası Başkan Vekili Ali Pala ise, “Suntada da zam var aksesuarda da zam var, mobilyanın her dalında zam var. Geçtiğimiz ay yine boyaya zam geldi, MDF’ye zam geldi. 100 liralık MDF 115 lira oldu. Hammaddeye gelen zam oranı 7-8 ay içerisinde neredeyse yüzde 60-70’i buldu” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme