Hamilelik İlk Nasıl Belirti Verir?

Bir kadın hamile olduğunu nasıl anlar? Hamilelik nasıl belirti verir? Üreme çağındaki kadınların özellikle ilk hamileliklerini planlayan kadınların araştırdıkları konuların başında hamileliğin nasıl belirti vereceği yer alıyor.

ADET GECİKMESİ İLK DİKKAT ÇEKEN BELİRTİDİR
Hamilelik belirtileri arasında başlıca sıralananlar; Adet gecikmesi, göğüslerde hassasiyet ve şişme, sabah bulantıları, yorgunluk, sık idrara çıkma ve duygusal değişikliklerdir. Mide ekşimesi, kabızlık ve iştah değişiklikleri de görülebilir. Bu belirtiler, hormonal değişiklikler ve vücudun gebeliğe adaptasyon sürecinden kaynaklanır. Her kadında belirtiler farklılık gösterebilir ve aynı kadında bile farklı gebeliklerde değişik bulgular gözlenebilmektedir. Ortak belirtiler gibi kadından kadına değişiklik gösterebilen bulgularda hamilelik belirtileri arasında yerini alır.


HAMİLELİK ŞÜPHESİ OLAN KADIN UZMAN DOKTORA BAŞVURMALIDIR
Hamile olduğunu düşünen bir kadın öncelikle Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı bir hekime başvurmalı kontrollerini yaptırıp doktor gerek görürse muayene edilmelidir. Bu hem kadının hem de olası bir hamilelik halinde bebeğin sağlıklı gelişimi açısından büyük bir öneme sahiptir. Uzman doktor belirtilerin altında yatan nedeni daha iyi tespit edip kişiye uygun rehberliği sağlayacaktır. Erken dönemde, hamileliğin ilk birkaç gününde görülebilecek belirtiler arasında hafif kasık ağrıları, lekelenme tarzı kanamalar ve hafif mide bulantıları yer alabilir. Bu belirtiler her kadında farklılık gösterebilir ve hamileliğin kesin teşhisi için doktor kontrolü şarttır. 


BELLİ BAŞLI SEMPTOMLAR VARDIR 
Hormonal değişiklikler nedeniyle bazı kadınlar erken dönemde kokulara karşı daha hassas hale gelebilir. Artan progesteron hormonunun etkisiyle aşırı yorgunluk, özellikle sabahları görülen mide bulantıları ve kusma, artan kan hacmi nedeniyle sık idrara çıkma, hormonal değişiklikler sonucu duygusal dalgalanmalar ve huzursuzluk, embriyonun rahim duvarına yerleşmesiyle meydana gelen hafif kanama veya lekelenmeler gözlenmektedir. Progesteron seviyesinin artması nedeniyle sindirim sisteminin yavaşlaması sonucu kabızlık, hamilelik hormonlarının kokulara karşı hassasiyeti artırması, vücut ısısında yükselmesi, baş ağrıları ve baş dönmesi gibi dolaşım sistemine bağlı semptomlar arasındadır. Rahim büyümesine bağlı olarak alt karın bölgesinde hafif kramplar ve gerginlik hissi, yorgunluk ve uyku ihtiyacında artış gözlenir. 
 

Bakmadan Geçme