Hamas’ın askeri gücü nedir?

Askeri dengenin söz konusu dahi olmadığı bir savaş, peki Hamas’ın askeri gücü nedir, İsrail ne yapmak istiyor?

Haber

Hamas-İsrail savaşı 7 Ekim’den günümüze hız kesmeden devam ederken askeri güçler açısından gözle görülür fark dikkat çekiyor. Peki İsrail’in gerek Amerikan yardımları ile sürekli artan askeri gücü gerekse halihazırdaki teknolojisine karşı hamas’ın askeri gücü nedir?

2023 Hamas-İsrail Savaşı, İzzeddin el-Kassam Tugaylarınca Aksa Tufanı Operasyonu, İsrail tarafından Demir Kılıçlar Operasyonu olarak isimlendiriliyor. Aksa Tufanı ya da Demir Kılıçlar, film gibi görünen bu isimlendirmelerin arka planında gerçek anlamda bir savaşın olup olmadığı ise tartışmaları beraberinde getiriyor. Zira İsrail’in Hamas’a karşı bariz bir askeri gücü var. Peki Hamas’ın askeri gücü nedir, İsrail ne yapmak istiyor? İşte bu sorular merak ediliyor.

Hamas’ın askeri gücü nedir?

Haber

Başlarken savaşta can kayıpları açısından dengenin olmadığını da belirtelim. 1400 İsrailli ve çoğu sivil 17 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. Yaralı sayısının 50 bini aştığı kaydedildi. 1 milyon Gazzeli ve 500 bin İsrailli yerlerinden edildi. Bombardımanlarla Filistin adeta yerle bir… Hamas’ın askeri gücü nedir sorusu bu kapsamda en çok merak edilenler arasında.

İsrail, Gazze, Lübnan ve Suriye’yi kapsayan bölgede 2 ayı aşkın süredir devam eden savaşta son durum Gazze’nin savunmasına karşın İsrail ordusunun bölgeye hava saldırıları düzenlemesi ve son olarak İsrail’in ‘bölgeyi tamamen kontrol altına aldığını’ açıklaması şeklinde. Gerçekleşen esir takasının ardından kan dökülmeye devam ediyor.

 

Taraflar ve askeri durum

Haber

Savaşta İsrail’e karşı Hamas, Filistin İslami Cihat Örgütü, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, FDHKC, HDK, el-Aksa Tugayları’nın yanı sıra Filistinli olmayan Hizbullah, Husiler, Emel Hareketi savaş veriyor.

Öte yandan savaşan birliklerin sayıları arasındaki uçurum açık. El Kassam Tugayları’nın 40 bin askerine karşı İsrail yarım milyonun üzerinde askeri güce sahip. İsrail, hava kuvvetleri, tank ve modern askeri teçhizatla savaşırken Filistin, düşük teknolojili ekipmanlara sahip kara birlikleri ve roketler ile karşı durmaya çalışıyor.

Tek taraflı yaklaşım

Çoğu ülkenin çatışmaların sona erdirilmesi talebini sıklıkla yinelediği günümüzde uluslararası tanınma ise tek taraflı yaklaşım sergiliyor. Bu kapsamda El-Kassam Tugayları’nın Avrupa Birliği, Avustralya, Yeni Zelanda, Mısır ve Birleşik Krallık tarafından terör örgütü olarak tanındığı görülüyor.

ABD ve Kanada ise ana kuruluş durumundaki Hamas’ı terör örgütü sayıyor. Türkiye, Hamas’ı terör örgütü olarak kabul etmiyor.

Bakmadan Geçme