Hamas Nedir Ve Kimdir?

Soykırımcı İsrail'in, saldırılarına aralıksız devam ettiği Filistin'de mücadelesine devam ve Filistin halkının direniş gücünü temsil eden Hamas, Filistin topraklarında özgür bir Filistin Devleti hedefini taşıyor.

Hamas veya resmi adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin topraklarında özgür Filistin Devleti hedefiyle 1987 yılında Filistinli imam Ahmed Yasin tarafından kuruldu. 1990’ların sonlarına doğru İsrail – Filistin çatışmasına daha fazla dâhil oldu. Filistin'de silahlı direnişi savunmaya devam etti, 2006'daki seçim zaferiyle Gazze Şeridi'nde etkili bir yönetim kurmuştur. Uzun yıllardır İsrail baskısı altında adeta açık hava hapishanesi hâlinde olan Gazze’yi 2007’den beri yönetmektedir.

2021 yılında yapılan bir ankette “Filistin halkını temsil etmeye ve liderlik etmeye en layık olanı” seçeneğine katılımcıların yüzde 53’ü Hamas’ın olduğunu belirtti. Son yıllarda popülerliğini arttıran Hamas, özellikle terör örgütü olarak tanıtılmak istenilse de Birleşmiş Milletler tarafından bu tanımlama girişimleri başarısız olmuştur. 

İsrail’in Gazze Şeridi’nde uzun zamandır devam ettiği zulümlerine karşı Hamas 2008, 2009, 2012 ve 2014’te bir dizi çatışmalarda bulunmuştur. Hamas güçlerinin 7 Ekim 2023’te Aksa Tufanı Operasyonu ile İsrail askeri üslerine saldırmasıyla 1973’te yaşanan Yom Kippur Savaşı’ndan bu yana İsrail’in en büyük askeri başarısızlığı olarak tarihe geçmiştir.

31 Temmuz 2024’te Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, İran’da şehit edilmiş ve yerine Yahya Sinvar geçmiştir. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, hâlen İsrail’in orantısız saldırılarıyla yaptığı soykırıma karşı mücadelesini sürdürmektedir.

Bakmadan Geçme