Hamas Lideri Yahya Sinvar Kimdir?

Yahya İbrahim Hasan Sinvar, 29 Ekim 1962'de Gazze'nin Han Yunus mülteci kampında doğmuş, Filistinli bir politikacı ve Hamas lideridir.

2017 yılından bu yana Yahya Sinvar, Hamas'ın Gazze'deki liderliğini üstlenmiştir. Yahya Sinvar, Hamas’ın güvenlik aygıtının kurucularından biri olarak tanınmakta ve İsrail ile iş birliği yaptığı düşünülen kişileri öldürmesi nedeniyle "Han Yunus Kasabı" lakabıyla anılmaktadır.

EĞİTİM HAYATI VE KARİYERİ

Yahya Sinvar, 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesinin Mecdel Askalan'dan kaçmasının ardından Han Yunus mülteci kampında büyümüştür. Eğitim hayatına Han Yunus Erkek Ortaokulu'nda başlayan Yahya Sinvar, Gazze İslam Üniversitesi'nde Arapça Çalışmaları alanında lisans diploması alarak Filistin davasına olan bağlılığının temellerini atmıştır.

Yahya Sinvar’ın siyasi kariyeri, 1982'deki tutuklamasıyla başlamıştır. Burada, Filistinli aktivistlerle tanışarak kendini daha fazla siyasi ve sosyal aktivizme adayan Yahya Sinvar, 1987'de Hamas'ın "polisi" olarak bilinen Munazzamat al Jihad w'al-Dawa (Majd) adlı örgütü kurmuştur. Bu örgüt, Filistin halkı arasındaki işbirlikçileri tespit etme faaliyetlerine öncülük etmiştir. Yahya Sinvar, 1989 yılında iki İsrail askerinin kaçırılması ve işbirlikçi olarak gördüğü dört Filistinlinin öldürülmesini organize etmesi nedeniyle dört kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştır.

LİDERLİK DÖNEMİ VE İNİSİYATİFLER

2011 yılında, bir İsrail askerinin serbest bırakılması için yapılan esir takasında 1.026 kişiyle birlikte özgürlüğüne kavuşan Yahya Sinvar, 2017 yılında İsmail Haniye'den görevi devralarak Hamas'ın Gazze'deki lideri olmuştur. Bu dönemde Yahya Sinvar, "barışçıl halk direnişi" iddialarıyla dikkat çekse de, militanların İsrail askerlerini yakalamalarını teşvik eden bir tutum sergilemiştir.
2021 yılında yeniden Hamas lideri seçilen Yahya Sinvar, aynı yıl içinde İsrail tarafından bir suikast girişimine uğramıştır. Yahya Sinvar’ın liderliği, Hamas’ın daha aşırı bir çizgiye kaymasına ve İran ile olan ilişkilerinin derinleşmesine yol açmıştır. Yahya Sinvar, bu bağlamda Hamas’ın uluslararası alandaki statüsünü pekiştirmiştir. 31 Temmuz’da İsmail Haniye’nin şehit edilmesinin ardından Yahya Sinvar Hamas’ın yeni siyasi lideri olarak seçilmiştir.

KİŞİSEL HAYATI VE DİLİ

Yahya Sinvar, 2011 yılında Samar Muhammed Ebu Zamar ile evlenmiş ve üç çocuk babası olmuştur. Sinvar, Arapçanın yanı sıra, hapisteyken öğrendiği İbraniceyi de akıcı bir şekilde konuşabilmektedir. Kur'an'ı tamamen ezberlemiş bir Hâfız olan Yahya Sinvar, hem kişisel hayatında hem de siyasi kariyerinde güçlü bir ideolojik duruş sergilemektedir.

Bakmadan Geçme