Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner

HAMAMLAR

Afyonkarahisar’ın tarihi yapıları arasında hamamlar özel bir yer tutmaktadır. Restore edilerek Kültür ve Sanat evi olarak hizmet vermeye başlayan tarihi Millet ya da diğer ismiyle Gavur Hamamı’nın yanı sıra halen faaliyetini sürdüren, tarihi görevine devam eden hamamlar da bulunmaktadır.
Gerçi şehrimiz “Termalin başkanti” ünvanı ile “hamamlar” kültüründen “Termal” kültürüne önemli bir geçiş yapmış olsa da şehir içindeki hamamlar da geleneksel özelliklerini sürdürmektedirler. Bugün halen faaliyette olan hamamlarımızı hatırlatmak istedik.
İMARET HAMAMI: Barbaros Mahallesi Kurtuluş Caddesi’nde bulunuyor. Sadrazam Gedik Ahmet Paşa tarafından 1475 yılında mimar Ayaz Ağa’ya yaptırılan külliyenin bir bölümüdür. İlk dönem Osmanlı eseri olan Gedik Ahmet Paşa Hamamı, moloz taştan yapılmıştır. Erkekler bölümü ve kadınlar bölümünün ayrı olmasından dolayı çifte hamam özelliğindedir. Hamamın zemini sokak seviyesinden bir metre aşağıda kalmıştır. 500 seneden fazladır hizmet veren hamam günümüzde hala aktiftir. En son onarımını 2017 yılında yapılmıştır.
ALACA (KASIM PAŞA) HAMAMI: Dairecep Mahallesi Gazlıgöl Caddesinde bulunuyor. Karaman Camii’nin çapraz karşısında kalan hamam günümüzde yol kotundan yaklaşık 1,5m aşağıda kalmıştır. 1475 yılında Kasım Paşa tarafından, Mimar İlyas Ağa’ya yaptırılmış, Osmanlı Dönemi eserlerindendir.500 seneden fazladır hizmet veren hamam günümüzde hala aktiftir. Çifte hamam özelliğinde inşa edilen hamamda erkekler bölümü girişi Gazlıgöl Caddesi tarafından, kadınlar bölümü girişi ise Birlik Caddesi tarafındandır.
KADI HAMAMI: Fakıpaşa Mahallesi Belediye Çarşısı yanında, ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte yapısal özelliği bakımından Osmanlı XV veya XVI yy. yapılarını andırmaktır. Zaman içerisinde çeşitli eklemeler yapılan hamamın ılıklığı ve sıcaklığı günümüzde bozulmadan korunmuş durumdadır. Erkekler ve kadınlar bölümü olan hamamın gerek erkek gerekse kadınların soyunma yerleri sonradan yenilenmiş ve betonarme olarak yapılmıştır.
İlçelerimizde de bir çok tarihi hamamımız bulunmaktadır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti