Haluk Levent, Aslen Nereli?

Haluk Acil, bilinen adıyla Haluk Levent, 26 Kasım 1968 yılında dünyaya geldi.

Türk rock şarkıcısı, hayırsever ve Ahbap Derneğinin kurucusu olan Haluk Levent’in aslen nereli olduğu hayranları tarafından merak konusu oldu.
Haluk Levent, 2023 yılında Time dergisinin Dünyanın En Etkili 100 Kişisi listesinde yer aldı. Elif Şafak’ın kaleme aldığı yazıda “Eğer ‘ses yok’ ifadesi umutsuzluğun sembolüyse, Haluk Levent de umudun sembolüdür.” ifadeleri kullanılarak, 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında beceriksiz iktidar beceriksizlikle eleştirildi. Haluk Levent, konu ile ilgili yaptığı açıklamada tanıtım yazı içeriğinin kendisini üzdüğünü ve ödülü reddettiğini bildirdi.
BAŞARISIZ BİR TİCARET HAYATI OLDU
Haluk Levent, Adana’nın Yüreğir ilçesindeki Yamaçlı Mahallesi’nde doğdu. Dokuz kardeşin sekizincisi olan Haluk Levent, ailesinin Nusayri olduğunu fakat Arap olmadıklarını ifade etmektedir. İlköğretimi, Sabancı İlkokulu’nda okudu. Adana Atatürk Lisesinden mezun olduktan sonra sırasıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği, Ankara Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik ve Ankara Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Muhasebe bölümlerinde kısa zamanlar öğrencilik yaptı. Üniversite giriş sınavlarını kazanıyordu ancak eğitimini istikrarlı bir şekilde ilerletemiyor, bu durumda ailesinin maddi sıkıntıları da önemli bir rol oynuyordu. Sınavlarla geçen bu yıllar içinde ticaretle uğraşan Haluk Levent, başarısız bir ticaret adamı olarak Adana’dan ayrıldı ve kendini yollara verdi. İlk albümü Yollarda, adını Haluk Levent’in bu günlerdeki deneyimlerinden alır. Birçok şehirde dolaşıp şarkı söyledi. Kimi zaman hasta bir kız çocuğu için sokak sokak dolaşıp şarkı söyleyerek para toplamaya çalıştı. Bu çabaların bazılarında başarılı oldu.
YOLLARDA ADLI ALBÜMÜ 200 BİN SATTI
Haluk Levent, 1992 yılında İstanbul’a gitti. Ortaköy’de çeşitli barlarda çalıştı. Yıldıray Gürgen ile tanıştı. 1990’da başladığı albüm çalışmaları zahmetli ve yıldırıcı üç yılın ardından meyvesini verdi. Temmuz 1993’te Yollarda albümünü çıkarttı. Bu albüm aynı zamanda Anadolu rock müziğinin ortaya çıktığı 70’lerden sonra ikinci yükseliş döneminin ilk eserlerindendir. Aynı yıl Moğollar da 20 yıl aradan sonra yeni bir albüm çıkartmıştır. Yollarda hiç beklenmedik bir şekilde yaklaşık iki yüz binlik satış rakamına ulaştı. Bu, Türkiye müzik piyasasında açılan yeni bir kulvarın milyonları ardından sürükleyeceğine bir işaret oldu. İlk albümün ardından Ekim 1995’te Bir Gece Vakti bir milyona yaklaşan satış rakamı yakaladı. Yine 1996 yılının hemen sonunda Arkadaş albümü piyasaya çıktı. Bu albümle sanatçı, Anadolu rock müziğin müzikal anlamda en başarılı örneklerinden birine imza atmıştır.
1997 YILINDA CEZAEVİNE GİRDİ
Haluk Levent, “Arkadaş” albümü için “Bu albümle dünya standartlarını yakaladım” demektedir. 1997 yılının Ağustos ayında 10 yıl öncesine ait 3 milyon liralık karşılıksız çek nedeniyle tutuklandı ve cezaevine girdi. 9 ay 15 gün cezaevinde kaldı. Cezaevindeyken uzun saçlarını kesip Gülnar’a, yapılması düşünülen nükleer santral projesinin protesto gösterilerine yolladı. Cezaevine girmeden önce oluşturmuş olduğu kayıtlarla Mektup albümünü çıkarttı. Cezaevi yıllarında Kedi Köprüsü adlı ilk kitabını yazdı. Cezaevinden çıktıktan sonra yeni albümünü hazırlamak için çok az bir vakti vardı. Çünkü 18 aylık askerlik görevi bekliyordu. Bu koşullar altında Eylül 1998’de Yine Ayrılık albümünü çıkarttı ve askere gitti. Askerdeyken Türkiye’nin daha önce hiç gitmemiş olduğu yerlerinde konserler verdi. Bütün Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da konserler verdi. 1999 depreminin ardından İzmit’te kurulan çadır kentlerde bizzat çalışıp çadırlar kurdu. Depremzedeler yararına konserler verdi. Askerdeyken izin günlerinin hepsini stüdyoda geçirdi.
15 YILDA ON BİN KONSER VERDİ
Haluk Levent, Serdar Öztop ve Akın Eldes gibi müzisyenlerle çalıştı. Askerlik görevinin ardından sırasıyla Şubat 2001’de Kral Çıplak, Ekim 2002’de Bir Erkeğin Günlüğü, Eylül 2004’te Aç Pencereni, Nisan 2005’te Annemin Türküleri adlı albümlerini piyasaya sürdü. Ayrıca ikinci deneme kitabı olan Moritos’un Düşleri’ni yayımladı. Sanat yaşamının 15’inci yılına 2005 yılında adım atan sanatçı, 15 yılda yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık on bin konsere çıktı. Türkiye’de en çok konser veren sanatçıların başında gelen Haluk Levent, bu konserlerin çok önemli bir kısmından para almamış, konserin gelirini ihtiyacı olan hastalara vakfetmiştir. “Yardımsever Rock’çı” tanımının yakıştırılması bu nedenledir.

Muhabir: Sıla ORAL

Bakmadan Geçme