Halka Az Olacak Şirketlere Nasıl Yatırım Yapılır?

Son yıllarda çok sık tercih edilen yatırım araçlarından bir tanesi olan 'Halka Arz'a katılırken nelere dikkat etmeliyiz? Halka arz süreci nasıl gerçekleşir?

Halka arz, bir şirketin borsada işlem görmek üzere, hisselerini halka açması yani satışa çıkarması anlamana gelmektedir. Halka arza çıkan bir şirket, büyüme hedefleri için kaynak elde edebilir, işletme sermayesini artırabilir, daha fazla yatırımcıya ulaşılabilir.

Halka arz, şirketlerin büyüme hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olurken, yatırımcılar da, halka arz edilen şirketlerin hisselerine yatırım yaparak, onların büyüme potansiyelinden ve gelecekteki karlılığından yararlanabilmektedirler.  Ülkemizde, halka arz süreci, Borsa İstanbul üzerinden; bir banka veya SPK yetkili aracı kurum tarafından yürütülmektedir. Hisse senedinin fiyatlandırması aracı kurumlar tarafından belirlenir ve SPK tarafından onaylandığında yatırımcılara ve kamuaoyuna ilan edilir.

Halka arz işlemi, borsa aracı kurumlarının yatırımcılardan talep ettikleri komisyonlar karşılığında gerçekleşir. Bu aşamadan sonra yatırımcılar, hisse senetlerini satın alarak şirketin geleceğine yatırım yaparlar.

HALKA ARZ SÜRECİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Şirketin Halka Arza Hazırlığı: Halka açılmak isteyen bir şirketin ilk olarak, detaylı bir plan yapması ve gerekli hazırlıkları tamamlaması gerekmektedir. Bu planlamanın içerisinde, şirketin finansal durumunun değerlendirilmesi, hisse senetlerinin fiyatlandırılması, gerekli belgelerin düzenlenmesi ve uygun bir borsanın seçilmesi yer almalıdır.

 

Aracı kurumun seçilmesi: Halka açılmak isteyen şirket, konsorsüyum liderliğini yürütmesi için aracı kurum seçimi yapmalıdır. Halka arzın tüm süreçlerinin yürütülmesi şirkete yardımcı olabilmesi ve elde edilen gelirlerin şirkete aktarılmasını sağlaması amacıyla aracı kurum seçmelidir.

Başvuru: Halka açılmak isteyen şirket, aracı kurumun yardımıyla gerekli belgeler hazırlanarak SPK’ya halka arz için başvurusunu yapar. SPK tarafından onay alınır.

Halka Arz Duyuruları: SPK onayından sonra Halka açılmak isteyen şirket, duyuru yapar. Bu duyuruda, hisse senetlerinin fiyatı, halka arzın gerçekleştirileceği tarihler ve diğer önemli bilgiler paylaşılır.

Hisse senetleri fiyatlandırması: Halka arz süreci içerisindeki en önemli adımlardan bir tanesi, hisse senetlerinin fiyatlandırılmasıdır. Bu adım, aracı kurumlar tarafından yapılır ve hisse senetlerinin fiyatı, şirketin finansal durumu, piyasa koşulları ve benzeri faktörlere göre belirlenir.

Talep toplama: Talep toplama süreci, SPK’ın belirlediği tarihler içerisinde gerçekleşir.Belirlenen tarihler arasında, yatırımcılar hisse senetlerini satın alabilirler.

Hisse senetlerinin dağıtımı: Halka arzın tamamlanmasının ardından, hisse senetleri yatırımcılara dağıtılır.

Halka arz hisselerine yatırım yapacak olan yatırımcıların dikkat etmesi gereken ve araştırması gereken bazı durumlar söz konusudur. Yatırımcılar, bir hisseye yatırım yapmadan önce; Şirketin finansal durumunu, hisse senedi fiyatını, ilgili sektör ve rakiplerini, şirketin yönetimi, şirketin halka arzının amacını ve karşılaşabileceği riskleri iyi araştırmalıdır.

Bakmadan Geçme