“Hal yasası bir yıl ertelenmeli”
Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, yeni Hal Yasa Tasarısı’nın bir yıl sonra yasalaşmasının çok daha yararlı olacağını söyledi. Çiloğlu, bu sayede eksikliğin giderilip tüm kesimlerinin görüşünün alınacağını savundu.“Oldu bittiye gelmemeli”TÜSEMKON Federasyon Genel Başkan Yardımcısı, Afyon Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, 5957 sayılı yeni Hal Yasa Tasarısı ile [&hellip]
Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, yeni Hal Yasa Tasarısı’nın bir yıl sonra yasalaşmasının çok daha yararlı olacağını söyledi.
Çiloğlu, bu sayede eksikliğin giderilip tüm kesimlerinin görüşünün alınacağını savundu.
“Oldu bittiye gelmemeli”
TÜSEMKON Federasyon Genel Başkan Yardımcısı, Afyon Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, 5957 sayılı yeni Hal Yasa Tasarısı ile ilgili değerlendirme yaptı. Çiloğlu, geçen yıl bahar döneminde söz konusu yasa tasarısının alt komisyonlardan geçerken federasyon olarak komisyonlara dahil olduklarını anlattı. Yasa tasarısı ile ilgili görüşleri bildirdiklerini açıklayan Ali Çiloğlu; “Sağ olsunlar bizleri dinlediler. Başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve tüm birimleri konuyla ilgili bizleri dinledi. Meclisten geçti tabi yürürlüğe girmesi için bazı noksanlıkların giderilmesi için bekliyordu. Biz federasyonolarak bu yasanın bir sene daha ertelenmesini istiyoruz. Tabanın bu süreçte tamamen görüşünün alınmış olması için bunu istiyoruz. Bunun hazır olmak anlamında önemli olacağına inanı-yoruz. Ne kadar görüş alındıysa da yürürlükte ki bazı boşlukların giderilebilmesi gerektiğine inanıyoruz. Oldu bittiye gelmemeli.” dedi. Çiloğlu, 5957 Sayılı yeni Hal Yasası’nın mevcut eski yasaya göre fazlaca değişiklik içermediğini kaydetti. Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, bu yasa ile hal alt yapılarının daha iyi olmasının amaçlandıığını söyledi. Yeni yasa ile beraber hallerde soğuk hava depolarının bulundurulması, çevrenin daha hijyenik olmasına dikkat edilmesi gibi faktörlere ağırlık verildiğini anlatan Ali Çiloğlu, AB uyum yasalarına uyum çerçevesinde konunun değerlendirildiğini ifade etti.
Fiyatı belirli faktörler belirler
Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Dernek Başkanı Ali Çiloğlu, medya organlarında yer verildiği şekilde 5957 Sayılı Hal Yasa Tasarısı’nın Mart ayı itibariyle işlerlik kazanmasıyla yaş sebze meyve de yüzde 25 ucuzluğun akla mantığa sığmadığını vurguladı. Yaş sebze meyvenin ucuz olabilmesi için coğrafi şartlar, iklim şartları ve mevsimler farklılığın değişkenliğinin büyük etki gösterdiğini hatırlatan Çiloğlu şöyle konuştu: “Arz talep dengesi de sebze ve meyvenin fiyatını etki-leyen nedenlerden biridir. Günümüz de Akdeniz bölgesinde üretilen yaş sebze meyve de bugünlerde daha iyi bir ihracaat yapılıyor. Örneğin patlıcan, biber, salatalık, domates başta olmak üzere. O nedenle mevsime göre sebze meyvenin ucuz olması yaşanır. Kaldı ki yasa değişikliğiyle Hal Yasası’nın gündeme girmesiyle değil. Ülkemiz de 1960 yılından bu tarafa Hal Yasası gündemdedir. Sezon olarak tabir ettiğimiz 2010 yılında yerli üretim başladığında kavurucu sıcaklar nedeniyle Türkiye de domates de özellikle bir sorun yaşandı. Yani dönemsel şartlar yaş sebze mevyenin kalite ve fiyatına etki eder. Yeni yasal düzenlemeye göre Türkiye genelinde yaş sebze meyve toptan satışı yapılan hallerde ki yüzde 2 olan Belediye rüsumunun üretim bölgelerinden mal alındığında yüzde 1 oranında alınması sözkonusudur. Yani malı alan kişiler yüzde 75’lik payı üretim bölgesinde bırakmış olacaklar. Bize göre en tutarsız ve sakıncalı taraf yeni düzenlemede budur. Bununda düzelmesini istediğimiz için daha detaylı düşünülmesi için yeni Hal Yasa Tasarısı’nın bir yıl daha ertelenmesini istiyoruz.” (Kocatepe)