“Hakim ve savcıların 3’te 1’i terörden yargılanıyor”
Afyonkarahisar’da Korel Termal Otelde düzenlenen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nın açılışı gerçekleşti. Açılışa Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Vali Mustafa Tutulmaz, Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Yargıtay Cumhuriyet Savcıları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türkiye Adalet Akademisi'nin [&hellip]
Afyonkarahisar’da Korel Termal Otelde düzenlenen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nın açılışı gerçekleşti. Açılışa Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Vali Mustafa Tutulmaz, Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çelenk, Yargıtay Cumhuriyet Savcıları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Türkiye Adalet Akademisi’nin üst düzey yöneticileri katıldı.Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca burada yaptığı konuşmada, geçen yıl Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına temyiz incelemesi için 89 bin 394 dosya geldiğini belirtti.
“KAMU GÖREVLİLERİ İLE İLGİLİ ŞİKAYETLER ARTTI”
Üst düzey kamu görevlileriyle ilgili dava açma yetkisinin de kendilerinde olduğunu anlatan Akarca, “Maalesef bu dönemlerde üst düzey kamu görevlileriyle ilgili şikayetlerin arttığını müşahade etmekteyiz. Bu kapsamda 2018 yılında başsavcılığımızda derdest bulunan 119 soruşturma dosyasından 114’ü karara bağlanmış, karara bağlanan dosyalardan 54’ü hakkında işleme konulmama, 43’ü hakkında düşme kararı, 11’i hakkında görevsizlik kararı, 3 dosyada birleştirme kararı verilmiş. Soruşturması yapılan 3 üst düzey kamu görevlisi hakkında iddianame tanzim edilerek ilgili ceza dairesinde dava açılmıştır. Son olarak buraya gelmeden önce rahmetli Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nun, birlikte olduğu arkadaşlarının vefatı ve geçirilen kazaya ilişkin ihmali olan üst düzey kamu görevlileriyle ilgili kamu davası tarafımızdan açılmıştır.” diye konuştu.
“YARGININ 3’TE 1’İ TERÖRDEN YARGILANIYOR”
Daha sonra Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit konuştu. Darbe girişiminden sonra 4 bine yakın hakim ve savcının “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığını, bunun yargıya güveni azaltacak bir konu olduğuna işaret eden Cirit, “Bir güven mesleği olan hakimlik ve savcılık mesleğinin mensuplarının yaklaşık üçte birinin terör örgütü üyesi olarak yargılanıyor olması bile başlı başına yargıya güveni düşürecek bir unsurdur.” diye konuştu.
“5 BİNE YAKIN İNSANIMIZI DİNLEMİŞLER”
Cirit, 5 bine yakın insanın kanunsuz bir şekilde dinlendiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Özelikle 2007 ve 2013 yılları arasında el koyma, arama, tedbir, tutuklama, dinleme ile 5 bine yakın insanın kanunsuz olarak dinlenmiş olması ve kendi darbe zeminlerini gerçekleştirme faaliyeti olarak bakıldığında başlı başına bir ilah olarak yargı gücünü kullanan bu güruh ülkede yargıya güveni düşüren bir unsur idi. Şuanda Cumhuriyet tarihinin en yüksek hâkim ve savcı sayısına ulaşmış durumdayız. Bu genç meslektaşlarımızı yetiştireceğiz ve Türk halkının güvenine layık olan bir yargıyı meydana getireceğiz. Zor bir dönem geçirsekte son yapılan araştırmalar yargıya güvenin arttığını gösteriyor.”
“TÜM YARGITAYLARDAN DAHA FAZLA YÜK VAR”
Bölge Adliye Mahkemelerinin yeniden açılmasının önemine değinen Cirit, “Tüm dünya Yargıtaylarının iş yükünün toplamından daha büyük bir iş yüküyle karşı karşıyayız.” diyerek yargının yüküne işaret etti. Cirit daha sonra ise Türkiye’de 4 milyondan fazla soruşturma dosyası bulunduğuna dikkat çekerek: “Ülkemizde 4 milyon 200 bin soruşturma dosyası var. Yani bir yılda 7 milyon insanla ilgili soruşturma yapılıyor. Cumhuriyet Savcılıkları yapabildikleri kadar inceleme yapıp bir sonuç elde etmeye çalışıyorlar. Sonuca bakıldığında ise açılan davaların yüzde 40’ı ceza ile sonuçlanıyor. Yüzde 17’si hükmün açıklanmasının geri bırakılması, yüzde 43 ise beraat vb. gibi bir sonuçla tamamlanıyor. Bu durum Almanya’da ise yüzde 95’tir. Özetle şu ortaya çıkıyor. Demek ki bizim soruşturmalarımızda bir sorun var. Burada çözüm noktalarından birisi de uzlaşmadır. Geçen yıl 228 bin dava dosyası uzlaştırma ile sonuçlandı. 4 milyon 200 bin soruşturma olan Türkiye’de 228 bin uzlaşma çok ta yeterli değil. Daha da arttırmalıyız.” diye konuştu.
“TÜRK YARGISI CUMHURİYET TARİHİNİN EN ZOR GÜNÜNÜ GEÇİRİYOR”
Adalet Bakan Yardımcısı Cengiz Öner, yaşanan hızlı gelişmeler ve bilimsel alandaki yeni gelişmelerin bu tür eğitim toplantılarının önemini arttırdığını belirtti. Daha sonra konuşan Hâkim ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “Türk Yargısı Cumhuriyet tarihinin en zor döneminden geçiyor. Hain terör örgütünün yargı teşkilatı içinde yaptığı tahribat nedeniyle, o kötü gecenin sonunda yaklaşık 4 bin meslektaşımızı meslekten ihraç etmek zorunda kaldık. Hemen akabinde istinaf mahkemeleri oluşturup bin 500 kişilik kadroyu orada görevlendirdik.” dedi.
3 GÜN SÜRECEK
Yargıtay Cumhuriyet Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in konuşmasının ardından yapılan toplu fotoğraf çekimi ile 3 gün sürecek olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2018 Yılı Değerlendirme Toplantısı ve Meslek İçi Eğitim Semineri açılış programı tamamlanmış oldu.