• Haberler
  • Gündem
  • Hafta sonu geleneksel arabaşı buluşması gerçekleşti

Hafta sonu geleneksel arabaşı buluşması gerçekleşti

Yakuplar-Karacalar-Koçaklar Aile büyüklerinin yad edildiği 'Geleneksel Arabaşı Buluşması' hafta sonu yapıldı   Afyonkarahisar eski Milletvekili İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak, her yıl kış sezonunda düzenleyerek gelenekselleştirdiği Yakuplar-Karacalar-Koçaklar Aile büyüklerinin yad edildiği 'Geleneksel Arabaşı Buluşmasını' 1 Şubat Cumartesi akşamı Fuar Düğün Salonunda düzenledi. Program kapsamında Yazar Sinan Yağmur Ebu Hanefi Hazretlerinin hayatını anlatan [&hellip]

Yakuplar-Karacalar-Koçaklar Aile büyüklerinin yad edildiği “Geleneksel Arabaşı Buluşması” hafta sonu yapıldı

Afyonkarahisar eski Milletvekili İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Dr. Mahmut Koçak, her yıl kış sezonunda düzenleyerek gelenekselleştirdiği Yakuplar-Karacalar-Koçaklar Aile büyüklerinin yad edildiği “Geleneksel Arabaşı Buluşmasını” 1 Şubat Cumartesi akşamı Fuar Düğün Salonunda düzenledi. Program kapsamında Yazar Sinan Yağmur Ebu Hanefi Hazretlerinin hayatını anlatan bir sunum yaptı.
“Geleneksel Arabaşı Buluşmasını” 2020 yılı programının açılış konuşmasını Dr. Mahmut Koçak yaptı. Arabaşı yemeğinin doğal bir bağırsak detoksu olduğunu, bedensel arınma bahanesi ile birlik beraberlik ruhuna katkı sağlandığını belirten Koçak, ilk kez yiyecek olanlara arabaşının çiğnenmeden yutularak tüketileceğini belirtti.
Koçak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şahsen ben 50 yılı aşkın zamandır bu geleneğin içerisindeyim. Hiç aksamadan dedelerimizden babalarımıza, babalarımızdan da bizlere intikal eden bu emanet arabaşının çok ötesinde bir emanettir. Zaten adı Arabaşı. Ama ne Araplar bilir bu aşı ne de başkası bilir bu aşı. Bu bizim Orta Asya’dan gelen Türkmen geleneğidir. Dedelerimizin taşıyıp bizlere emanet ettiği, Hazar’ın kuzeyinden gelenlerin daha yaygın şekilde bilip yaşattıkları bir gelenektir. Bu geleneğin özü şu; Arabaşı bahanesi ile her yıl en az bir defa sülalelerin, ailelerin, komşuların, hısımların, tanıdıkların bir araya gelerek birbirlerinin dertleriyle dertlendikleri birbirinden haberdar oldukları bir gelenektir. İşin özü birlik, kardeşlik, İslamiyet’in bize verdiği kardeşlik ruhudur. İşin özünde bu yatmaktadır.”
Koçak’ın ardından Yazar Sinan Yağmur, Ebu Hanefi Hazretlerinin hayatını anlattı. Hatim duası ve mevlidin ardından arabaşı yutulmasıyla program tamamlandı.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme