• Haberler
  • Genel
  • 'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Hafızlık İcazet Töreni'nde yaptığı konuşmada hafızlık kavramını veciz sözlerle anlattı.

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'

Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar İl Müftülüğünce düzenlenen Hafızlık İcazet Töreni Prof. Dr. Veysel Eroğlu Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Diyanet Akademi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan,  Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kasapoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, Ayasofya Cami İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu, İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu, hafızların aileleri, din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldılar. 

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'
KUR’AN TİLAVETİNİ AYASOFYA İMAM HATİBİ YAPTI
Hafızlık İcazet Töreni 109’u erkek öğrenci, 92’si kız öğrenci olmak üzere Merkez Kur’an Kurslarında hafızlığını tamamlayan toplam 201 öğrenci için düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an tilavetini Ayasofya Cami İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu yaptı. 

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'
“1237 HAFIZLIK ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİ VAR”
Törenin açış konuşmasını Afyonkarahisar İl Müftüsü Lütfü İmamoğlu yaptı. İmamoğlu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın Ankara'da yaşanan menfur terör saldırısı sonrası törene katılımının mümkün olamadığını belirtti. İmamoğlu, “Bu vesileyle hain terör saldırısın lanetliyor ve aziz şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet, hastalarımıza acil şifalar ve necip milletimize başsağlığı diliyorum. Kadim kültür ve medeniyetimizde olduğu gibi şehrimizdeki ilmi geleneğin de temel unsurlarından biri olan hafızlık müessesesi hali hazırda 8’i il merkezimizde olmak üzere 26 yatılı hafızlık kursumuzda 1237 öğrenci ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. İcazet merasimimizde 92’si kız öğrencimiz ve 109’u erkek olmak üzere 201 hafız öğrencimize belge ve hediye takdimi yapılacaktır. Programa emek veren kıymetli hocalarıma hafızlarımızın, hocalarımızın ve hafızlarımızın değerli ailelerinin samimi emeklerini takdir ediyoruz. Törenimize teşrif ederek bizleri yalnız bırakmayan hem hizmetlerimiz hem de sıkıntılarımızda ilgi ve destekleriyle hep yanımızda olan başta sayın valimiz olmak üzere her kademedeki Kur'an hadimlerine sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. Ayrıca iş birliğine açık tutumlarıyla hem yardımcı hem de paydaş olan ilimizin değerli kurum amirlerine proje hazırlık sistemi Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde tüm İmam Hatip Ortaokulu ve lise yetkililerine Kur'an kursları derneklerimize, cami derneklerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Hayır ve hasenatıyla desteğini hiçbir zaman esirgemeyen ve bugün de her bir hafızımızı altınla ödüllendiren hayırseverlerimize müftülüğümüz adına bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'
“RABBİM HEPİMİZİ KUR’AN YOLUNDAN AYIRMASIN”
Hafız velileri adına duygu ve düşüncelerini ifade eden ikiz hafız annesi Şeyma Yassıkaya, Afyonkarahisar’ın semalarını aydınlatan yıldızların arasına hafızlık eğitimini tamamlayan toplam 201 yıldızın daha katıldığını söyledi. Yassıkaya, “Fani dünyada Allah'ın bir Müslüman kuluna lütfedeceği en büyük nimetlerden birisi evladının hafız olmasıdır. Rabbimin ikiz evlatlarımın hafızlığını görmeyi nasip ettiği bir anne olarak mutluluğumu izah etmeye kelimelerimin gücünün yetmeyeceğini biliyorum. Lakin buradaki tüm hafız anne ve babalar adına birkaç kelam etmek istiyorum. Peygamberimizin (SAV) ümmetine emanet bıraktığı, Kur'an ve Sünnet'e sahip çıkmak adına, vazgeçmeden, azimle, karşılaştıkları her zorluğun üstesinden, Allah'ın yardımı ile gelerek hafızlığını tamamlayan evlatlarımızın her birini tebrik ediyorum, yürekten kutluyorum. Ezberledikleri ayetler yüreklerini kuşatırken elbette yalnız değillerdi. Dualarıyla onları yalnız bırakmayan babaları, gözyaşlarıyla evlatlarının yolunu belirleyen anneleri ve en çok emeğe sahip olan kıymetli kocaları vardır. Bu teslimiyle evlatlarımızı manevi olarak yetiştiren, her daim onların yanlarında olan peygamber makamının varisi kıymetli hocalarımıza ve bize bu imkânı tanıyan devlet büyüklerimize canı gönülden teşekkür ediyorum. Hafızlık yolun sonu değil, başıdır. Kamil insan olma yolculuğunun bir aşamasıdır. Bir hafızın Kur'an'ın hükümleriyle amel edip yaşaması sadece kendisi için değil, anne babası, akrabaları, yaşadığı toplum ve yaşadığı toplum için dünyada ve ahirette nimet ve bereket vesilesidir. Hafız evlatlarımızın ezberledikleri Kur'an zihinlerinden kalplerine nakış nakış işlesin. Rabbim hem onları hem bizleri Kur'an yolundan ayırmasın. Programda emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'
“İKİ EKSİĞİMDEN BİRİ KIRATLA KUR’AN OKUMAK BİRİ DE HAFIZLIK”
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, gerçek anlamda tüyleri diken diken eden, burun direğini sevinçten sızlatan güzel bir programla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Allah’ın kendisine her türlü nimeti verdiğini belirten Özkaya, “Allah bize her nimeti verdi. Allah bize, Afyon'un Dinar İlçesinin bir köyünden çıkıp dört dönem milletvekili yapmayı nasip etti. Birçok nimeti verdi. Ama içimde eksik bir kalan iki husus var. Birincisi program açılışında dinlediğimiz gibi hocamızın ki gibi bir kıratla Kur'an-ı Kerim okuyamamak bir de hafız olamamaktı. Hafız gençleri gördüğümüzde gerçekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Onun için annelerine, babalarına, emeği geçen bütün hocalarımıza, bu süreçte katkı veren Sayın Valimize, Diyanet İşleri Teşkilatımıza ve emek sahibi diğer kurumlarımıza teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. Resulullah Efendimiz (SAV)  buyuruyor ki, sizin en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve öğretendir. Kim ki Kur'an'ı öğreniyor ve öğretiyorsa en hayırlınız odur diyor. O nedenle hepimizin görevi Kur'an'ı öğrenen, öğreten ve ona uygun yaşayan insanları çoğaltmak, gençlerimizi yarınlara hazırlamaktır. Bu nedenle hepinizi hayranlıkla kutluyoruz. Ailelerine teşekkür ediyoruz. Bütün emeği geçenlere de şükranlarımızı sunuyoruz. Allah'a mübarek etsin.” şeklinde konuştu.

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'
“HAFIZLIK PEYGAMERİMİZ (SAV) İLE BAŞLAMIŞTIR”
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Hafızlık İcazet Töreninde yaptığı konuşmada büyük bir özveri ve sabırla hafız olma şerefine nail olan bu gençleri yürekten kutladığını söyledi. Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “Hafız olan gençlerimiz, yalnızca Kur’an-ı Kerim'in kelimelerini ezberlemekle kalmamış, onun güzelliklerini ve ahlakını da hayatlarına yansıtan birer elçi olmuşlardır. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, indirilmeye başlandığı ilk günden bu yana, insanlığın rehberi olmuş, ona yol göstermiştir. 15 asırdır canlılığını, diriliğini ve güzelliğini koruyan yüce kitabımız, sadece bir ibadet vesilesi değil, aynı zamanda hayatımıza rehberlik eden bir ilahi kılavuzdur. Çağlar üstü mesajıyla bizleri karanlıklardan aydınlığa çıkaran Kur’an, merhamet, adalet ve sevgi gibi güzel ahlak ilkelerini hayatımıza taşımamız gereken en değerli hazinedir. Onun ahlakıyla hayatlarımızı güzelleştirmek, bu ilahi mesajın asıl maksadıdır. Hafızlık müessesesi, sahabe döneminde Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ile başlamış ve günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir.”

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'
“HAFIZLIK BİR AZİM VE İRADE YOLCULUĞUDUR”
“Peygamberimiz (SAV), ilk hafızdır ve onu izleyen tüm hafızlar da onun izinden yürüyen, bu kutlu mirasın taşıyıcılarıdır.” diyen Vali Yiğitbaşı, sözlerini şöyle tamamladı: “Selçuklular ve Osmanlı dönemlerinde kurumsallaşan hafızlık geleneği, bugün de genç hafızlarımızın zihinlerinde ve gönüllerinde yeniden hayat bulmaktadır. Abbasi Halifesi Harun Reşid’in sarayında, 300 kadın hafız olduğu bilinmektedir. Osmanlı’da temel eğitimden sonra, öğrenciler Daru’l, Huffaz ve sonra Daru’l Kurra’da hafızlık eğitimi almışlardır. Evliya Çelebi’nin yaşadığı dönemde 1600’lü yıllar İstanbul’da Hafız olan esnafların sayısı 3 bini kadın olmak üzere yaklaşık 9 bindir. Milletimizin yüreğindeki Kur’an sevdası, sadece onu okuma, hıfz etme ve onunla ibadet etme şeklinde kalmamış, hayatın her safhasına, adım adım yansımıştır. Yüzyıllarca milletimiz, Kur’an’sız kalmamış, onunla yaşamış ve sanatına bile o coşkuyu yansıtmıştır. Nitekim Kur’an’ı kalbine nakşeden hemşehrimiz Hattat Ahmet Karahisari’nin kıymetli hat eserleri, sanatın zirvesinden Kur’an aşkının günümüze seslenişidir. Hafızlık, bir azim ve irade yolculuğudur. Kur’an-ı Kerim’in her kelimesi bir insanın hayatını değiştirir, ruhunu aydınlatır ve kalbini huzurla doldurur. Bu gençlerimiz, ‘İkra’ (oku) emriyle yola çıkmış ve hayatlarının en güzel anlamını bulmuşlardır. Onlar yalnızca kendileri için değil, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır. Ancak, hafızlık sadece bir başlangıçtır; Kur’an’ı ezberlemekle kalmayıp, onun ahlakını ve hükümlerini de hayatımıza yansıtmak zorundayız. Bu sorumluluğu yerine getirmediğimiz sürece, hafızlık bizi sorumluluktan muaf kılmaz. Bu yüzden, ezberlediğiniz, kalbinize nakşettiğiniz Kur’an-ı Kerim’in hayat veren mesajlarını anlamaya çalışacaksınız. Manasına, tefsirine, bütün inceliklerine vakıf olacaksınız. Onun ahlakıyla ve ahkâmıyla hayatınızı güzelleştireceksiniz. Onu yaşayarak topluma örnek olacaksınız. Hıfzınızı asla unutmayacak ve sahip olduğunuz bu hazineyi kaybetmeyeceksiniz. Bu duygu ve düşüncelerle evlatlarının hafız olabilmeleri için emek veren, destek olan, sabır, sebat ve dua ile arkalarında duran bütün Anne Babaları, Hocalarımızı ve emeği geçen herkesi tebrik ediyor, programın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

'Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır''Hafızlar, topluma da ışık tutan birer umut kaynağıdır'

Bakmadan Geçme