• Haberler
  • Genel
  • Hacılar, Mekke’de bayramlaştı – Kocatepe Gazetesi

Hacılar, Mekke’de bayramlaştı – Kocatepe Gazetesi

Hac farizasını yerine getirmek için Kabe'de bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye’nin büyük bir organizasyon gerçekleştirdiğini, buraya gelince bunun daha iyi anlaşıldığını dile getirdi Hac için Mekke’de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Din Hizmetleri Ateşelik Binasında Türkiye’nin değerli isimleri Dursun Ali Erzincanlı, Ömer Döngeloğlu, Mehmet [&hellip]

Hacılar, Mekke'de bayramlaştı

Hac farizasını yerine getirmek için Kabe’de bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye’nin büyük bir organizasyon gerçekleştirdiğini, buraya gelince bunun daha iyi anlaşıldığını dile getirdi

Hac için Mekke’de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Din Hizmetleri Ateşelik Binasında Türkiye’nin değerli isimleri Dursun Ali Erzincanlı, Ömer Döngeloğlu, Mehmet Paksu ve hac-umre organizasyonlarının sevilen ve güvenilen ismi hemşehrimiz Bilal Şenel’le bayramlaştı. Samimi bir ortamda gerçekleşen bayramlaşmada Prof. Dr. Mehmet Görmez; bayramların müminleri birbirine yaklaştıran birlik, beraberlik, yardımlaşma ve en önemlisi dayanışma günleri olduğunu vurguladı.
MÜSLÜMANLAR ORTAK
AKILLA DÜŞÜNMELİ
Prof. Dr. Mehmet Görmez, bayramlaşma töreninde şöyle konuştu:
“Oranın güzelleştirilmesi, harika bir peyzaj ile çok güzel bir mekana dönüştürülmesi öyle zor bir şey değil ama maalesef bunlar olmuş değil. İnşallah Müslümanların ortak aklıyla yeniden düşünülür. Bu ibadeti daha güzel bir şekilde ifa etme imkanına sahip oluruz. Büyük oranda şehir planlamasıyla ilgili sorunları var, o kalabalığının aynı anda Kabetullah’a gelmesi isteniyor, birkaç giriş noktası var. Bütün araçlar yığılınca saatlerce insanlar beklemek zorunda kalıyor.”
TÜRKİYE, ORGANİZASYONDA BAŞARILI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay da bu yıl Hacc-ı Ekber hükmündeki bir haccı tamamladıklarını söyledi. Hacıların ve Türkiye’deki vatandaşların bayramını tebrik eden Atalay, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye’nin büyük bir organizasyon gerçekleştirdiğini, buraya gelince bunun daha iyi anlaşıldığını dile getirdi. Beşir Atalay, şöyle konuştu: “Türkiye disiplin olarak, temizlik olarak, şartlar olarak mukayese ettiğinizde en iyisini gerçekleştiriyor burada. Ev sahibi ülkenin yapması gereken çok şey var. Bu mübarek beldenin, Harem’in ümmetin ortak aklıyla, çağın son gelişmeleriyle daha rahat hac yapar hale getirilmesi mümkün.”
BİLAL ŞENEL BİLGİ VERDİ
Hac farizasının önemine değinerek, yapılan ibadetleri anlatan Şeneller Turizm Genel Koordinatörü hemşehrimiz Bilal Şenel ise, Hac görevini tamamlayan 3 milyon civarında Müslüman’ın, Kurban Bayramı’nın ikinci gününde de şeytan taşladığını söyledi. Konakladıkları otellerden kafileler halinde Cemerat bölgesindeki şeytan taşlama alanına gittiklerini kaydeden Şenel, hacıların, görevlilerin yönlendirdiği bölgeden taşlama alanına geçtiğini söyledi. Bilal Şenel, Kurban Bayramı’nın ilk gününde ise büyük şeytan olarak adlandırılan “Akabe Cemresi”ne yedi taş atan hacıların, ikinci gün ise Cemerat’ta sırayla, “Küçük, orta ve büyük Şeytan”a yedişer taş attığını kaydetti.
HER ŞEY YOLUNDA GİTTİ
Peygamber Efendimiz’in sünnetini yerine getirmek için Arafat’a yürüyerek gidip, dönen bazı hacıların ise dün akşamdan itibaren Mekke’ye döndüğünü ifade eden Şenel, “Aralarında yaşlı ve çocukların da olduğu hacılardan yorgun düşenler, yakınlarının yardımıyla dini vecibelerini yerine getirmeye çalıştı. Yoğunluk nedeniyle bazı hacılar, Cemerat ile Kabe arasındaki güzergahı yürüyerek kat etti. Üç yıl önce hizmete açılan katlı, şeytan taşlama alanında ilk iki günde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı görüldü. Bayramın üçüncü günü de şeytan taşlama alanına gelen hacıların bir kısmı daha sonra 8 Ekim Çarşamba günü Türkiye’ye dönecekler. Cidde’den 21.30’da kalkacak olan uçak gece 00.30 sularında Zafer Havaalanına inecek” dedi.
ZAFER HAVALİMANI
ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRDI
Zafer Havalimanı ile Kabe’ye gidiş-dönüşlerin artık çok daha kolaylaştığını söyleyen Şenel, bu sayede hacılarımız artık birkaç şehir değiştirmeden direk kendi memleketlerine rahatlıkla inebiliyorlar” diye konuştu. Bilal Şenel şunları söyledi: “Şeytan taşlamanın ardından Kabe’ye geçen hacılar, tavaf yaptı. Bu yıl aralarında 61 bin 300 civarında Türk’ün de bulunduğu hacılar, Kabe’de insan seli oluşturdu. Özellikle vakit namazları sırasında yoğunluğun meydana geldiği Kabe’de görevliler, aşırı yoğunluğun önüne geçmek için geçişlere kademeli olarak izin veriyor.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme