Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

Afyonkarahisar'da gezek kültürünü ilim sohbetleri ile birleştiren Merhum Hacı Cemal Eğretli'nin ismi, Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'ndeki cami ile yaşatılıyor

Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’nde bahçesi, güneş enerjili şadırvanı, gasilhanesi ve Kur’an Kursu ile tam bir ilim yuvası olan Hacı Cemal Eğretli Camii, Afyonkarahisar’da gezek kültürünü ilim sohbetleri ile birleştiren Hacı Cemal Eğretli’nin ismini yaşatıyor. 

Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

DERNEKTE NÖBET DEĞİŞİMİ
Camiye hizmet amacıyla kurulan Hacı Cemal Eğretli Camisi Kur’an Kursu ve Yaşatma Derneği’nde nöbet değişimi gerçekleşti. Derneğin emektar başkanı Ömer Yıldız, görevini Karayolları’ndan emekli Selami Fidan’a devretti. Selami Fidan’ın yönetiminde Ahmet Atacan, Battal Çelik, Cemil Eser ve Osman Çelik yer aldı. 

Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

KARAYOLLARI’NDAN EMEKLİ OLDU
Kocatepe takipçilerine kendisinden ve dernekten bahseden Dernek Başkanı Selami Fidan, “1969’da Döğer'de dünyaya geldim. İlkokul ve ortaokulu Döğer'de bitirdim. Liseyi Afyon Sanat Okulu'na bitirdim. Daha sonra askere gittim. Askerden geldikten sonra Karayolları 31’inci Şube Şefliğinde çalışmaya başladım. Karayolları’ndan emekli olduk. Derneğimizin en son seçimlerde başkanımızın yaşlandığından aday olmadı. Komşular bana geldiler, dediler ki sen müsaitsin, uygunsun. Zaten biz de Ömer Ağabey’in yanında yönetimdeydik. Biz de nasip olursa komşuların isteğiyle seçildik. Hizmetimize devam ettik” dedi. 

Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

DÖNEMİN MÜFTÜSÜ BU İSMİ ÖNERDİ
Caminin isminin dönemin Müftüsü M. Hakkı Özer tarafından önerildiğini belirten Hacı Cemal Eğretli Camisi Kur’an Kursu ve Yaşatma Derneği Başkanı Selami Fidan, “1998-99 yıllarında komşularla bir araya geldik. Burası boş arsa idi. Müftülüğe müracaat ettik. Bir hayırsever vatandaş, Kur'an Kursu için kullanılması amacıyla bağış yapmış. Daha sonra buraya cami ihtiyacı olduğunu, gerekirse biz Kur'an kursuna yan başta yapabileceğimizi söyledik. O günkü İl Müftümüz ‘tamam’ dedi, ‘uygun’ dedi. Bu şekilde işlemler başlattık. Komşularımızın ve Hacı Cemal Eğretli’nin yakınlarının özellikle çok büyük katkıları oldu. Müftü Bey ‘Hacı Cemal Eğretli Afyon'da dedi gezekleri başlatan kişidir, kitapları da vardır. Son yıllarda Afyon’da fazla gündeme gelmedi, unutuldu. Bu ismi, nasip olsa siz de uygun görürseniz yaşatalım’ dedi. Bizim komşular ve o günkü dernek yönetimi, tamam uygun denildi. Bu şekilde Hacı Cemal Eğretli’nin ismi, camimize verildi. 20 yıldır camimizin imam-hatiplik görevini Bektaş Kurtay Hocamız yerine getiriyor” ifadelerini kullandı. 

Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

DOĞALGAZ SOBASI, KUBBE VE KÜTÜPHANE…
Hacı Cemal Eğretli’nin akrabalarının camiye sahip çıktığını belirten Selami Fidan, “Genelioğlu Ailesi, camimizin kuruluş döneminde ve sonrasında büyük destek verdi. Zeynep Genelioğlu Hanım, camimizin projesini çizdi. Ayrıca pandemi döneminde de Yeşilay Ailesi ile görüşmüştük, Yeşilay Ailesi de yine camimizin zemininin düzleşmesi konusunda destek verdi. Biz de mahalledeki komşularla birlikte camimiz için gece gündüz fahri olarak çalıştık. Cami ihtiyaçlarımızı imece usulüyle karşılıyoruz. Camimizin temizliğini birlikte yapıyoruz, doğalgaz faturasını birlikte ödüyoruz. Burada gasilhanemiz var, cenazesi olan komşularımız başka camiye gitmeden burada işlemleri yapabiliyor. Kur’an Kursumuzda da İl Müftülüğümüz çocuklarımızı okutuyor. Kadınlara yönelik bölümümüzde doğalgaz sobası, minaremizin kubbe saçlarında yıpranma ve delinme bulunuyor. Öncelikli ihtiyaçlarımız bunlar. Bir de Camimizin hemen yanında bulunan Dernek Evimizde, Hacı Cemal Eğretli’nin yazdığı kitapların da bulunduğu kütüphane yapmak istiyoruz” diye konuştu. 

Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

DERNEĞİN ESKİ BAŞKANLARI
Hacı Cemal Eğretli Camisi Kur’an Kursu ve Yaşatma Derneği’nde görev yapan başkanlar şu şekilde:
Kurucu Başkan, Ceylan Tüzan, İsa Memiş, Ahmet Yılmaz, Ömer Yılmaz, Selami Fidan. 

Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

HACI CEMAL EĞRETLİ KİMDİR?
1883 yılında Afyonkarahisar'da doğan, Cemal Eğretli, ilim dünyasına yaptığı katkılarla tanınan önemli bir alim olarak anılır. 30 Ocak 1967’de vefat eden Eğretli Hoca, ardında derin dini bilgisi ve geniş bir ilim mirası bıraktı.
Babası Osman Efendi'nin Eğret (Anıtkaya) Köyü'nde imamlık yapması nedeniyle "Eğretliler" olarak bilinen aileden gelen Cemal Hoca, küçük yaşlardan itibaren dini eğitim ile büyüdü. İlk eğitimini Açıkgöz Medresesi’nde Cemalettin Efendi’den alan Eğretli Hoca, Arapça ve Osmanlıca’yı ileri düzeyde öğrendi ve özellikle İslam hukuku üzerine yoğunlaştı. 
Kendisini ilme adayan Eğretli Hoca, fıkıh ve hadis ilimlerinde ihtisas sahibi oldu. Halk arasında "Eğretli Hoca" olarak meşhur olan Cemal Hoca, ilmiyle çevresinde saygı gördü ve ticaretle uğraşırken dahi insanların meselelerini çözmek için kapısını çaldığı bir alim olarak bilindi. 
Cemal Eğretli, hayatı boyunca birçok esere imza attı. Bunlar arasında en bilinenleri şöyle:
Ikâz'ür-Ricâlı ve'n-Nisâ fi Ahkâmı'l Hayzı ve'n-Nifâs (Hayz ve Nifas hakkında erkek ve kadınlara ikaz), Küçük İlmihal, Elfâz-ı Küfür (Küfür Sözler), Menasik-i Hac (Hac Rehberi),, Binbir Hadis.
Hacı Cemal Eğretli'nin İsmi Bu Camide Yaşıyor

Bakmadan Geçme